Драйв
31 Грудня 2020
4 729

Що дарують в різних країнах на Новий рік

Традиції, звичайно, відрізняються, але всіх об’єднує одна мета: порадувати один одного

Новий рік — одне з найвеселіших свят у році. Йому радіють і дорослі, й діти. Він об’єднує людей усього світу, даруючи надію на краще життя.

А що за свято без подарунків? Вони можуть бути дорогі або скромні, що символізують щось або просто потрібні в побуті.

Але в кожній країні є свої неписані правила, порушивши які можна поставити людину в незручне становище. Наприклад, в Японії не заведено дарувати квіти, оскільки це можуть робити виключно члени імператорської родини. А в Китаї не дарують годинник, щоб не нагадувати про швидкоплинність життя.

Тож, у США на новорічні та різдвяні подарунки витрачається значна частина бюджету. Це продиктовано особливістю відносин з родичами. Нерідко люди відвідують своїх рідних лише кілька разів на рік і Новий рік — саме такий привід. Тому американці не скупляться на коштовні подарунки. Вони дарують своїм близьким одяг, дорогі сигари, вино, сувеніри.

При цьому до подарунка завжди додається чек, щоб його можна було здати назад у магазин. Загалом, приказка “дарованому коневі в зуби не дивляться” — це не про Америку. Тут як раз “дивляться” і якщо щось не подобається, без зайвих сентиментів повертають подарунок на прилавок.

На початку січня в магазинах можна бачити довгі черги тих, хто хоче повернути не вподобані подарунки. Тому американці, як справжні любителі шопінгу, ввели нову традицію — дарувати подарункові сертифікати, щоб людина могла сама вибрати те, що їй потрібно.

Чашка для англійця є одним із найприємніших презентів

В Англії дорогі та вишукані подарунки вважаються непристойними. Жителі звикли радувати одне одного приблизно однаковими за вартістю штучками. Англієць ніколи не купить до Нового року дорогу прикрасу або цінний сувенір. Вони вважають, що демонстрація теплих почуттів, емоцій і прихильності полягає не в покупці дорогих речей, а в увазі однієї людини до іншої. Серед презентів:

• чашки та ложки для чаю;
• пивні кухлі;
• брелоки;
• недорогі статуетки та сувеніри;
• аромосвічки.

Коли на новорічні свята збирається сім’я, то розподіл подарунків відбувається за допомогою жеребкування. Не обходяться англійці й без розсилки близьким і знайомим новорічних листівок.

В Японії на Новий рік заведено дарувати один одному даруму — дерев’яна лялька, якій малюють тільки одне око і загадують бажання.

За традицією, даруму спалюють, якщо бажання не збувається, а якщо збувається, то домальовують друге око. Також японці дарують один одному “осейбо” — це подарункові набори з консервами, запашним милом та іншими різними речами для повсякденного користування. Історики вважають, що ця традиція зародилася ще в середньовіччі у самураїв.

А от квіти ні в якому разі не можна дарувати на Новий рік. Більш того, таким жестом можна дуже образити японця. Вважається, що дарувати квіти мають право одні тільки члени імператорської родини. Від простого смертного японець квітки не прийме.

Дарума виконує бажання японців у новорічну ніч

В Австрії є один дуже незвичайний подарунок — мітла, звичайна мітла. Перед новим роком люди дарують один одному мітлу, щоб вимести нею весь будинок перед святом, а потім спалити. А якщо серйозно, австрійці чекають практичні подарунки, одяг і аксесуари. А ще в цій країні користується популярністю запрошення на святковий вечір у знаменитій Віденській опері.

Традиційним подарунком у Швеції вважаються саморобні свічки. Така традиція могла з’явитися тільки за Полярним колом, де рано починає темніти. Світло й тепло свічки символізують дружбу та веселощі.

Цінують подарунки, зроблені своїми руками і в Португалії. Це можуть бути вишиті картини або скатертини, в’язані шарфи, шапки та шкарпетки, вирізані з дерева посуд або підсвічники. Кожен такий предмет, за повір’ями, привносить у будинок тепло і затишок, оберігає господарів від марних трат і поганих людей.

Жителі Данії ніколи не заморочуються з вибором презентів. Для них важливі не матеріальні блага на свята, а сама урочистість моменту. Данці запасаються відмінним настроєм і йдуть у гості, прихопивши з собою пару красивих свічок або невигадливі сувеніри.

Данія відноситься до найактивнішої в плані споживання свічок країні. Їх тут дарують різних форм, розмірів, кольорів і виконань.

Діти не біжать до ялинки шукати свій подарунок. Вони намагаються знайти його у квартирі або будинку. Популярним є такий дитячий подарунок, як тканинна або дерев’яна ялинка, через яку визирає троль. Цей персонаж вважається в країні душею дерева.

Свічки — найпоширеніший подарунок у північних країнах

Китайці вважають за краще дарувати неодруженим людям конверти червоного кольору з грошима. А подружжю дарують парні предмети, що символізують єдність, сімейну гармонію (дві чашки, парні свічники). Китайці ні в якому разі не дарують один одному годинник, тому що відлік часу в їхній свідомості пов’язаний зі смертю.

В Німеччині хорошим подарунком вважається книжка. Але найприємнішим подарунком вважають подорож, напрямок і тривалість якого залежить вже від сімейного бюджету.

В Угорщині заведено дарувати один одному теплі шкарпетки, книжки та санки. Причому ці подарунки є актуальними не тільки для дітей, а й для дорослих. А що ще потрібно взимку?

Жителі Ірландії вважають, що обдаровувати на Новий рік потрібно тільки дітей. Саме для них ця пора асоціюється з магією і дивом. Дорослих презентами не дуже-то і балують. Діткам підносять фігурки янголят, а також святих — Марії, Ісуса.

Не забувають ірландці порадувати увагою та невеликим грошовим заохоченням і тих людей, які протягом усього року допомагали сім’ям. Наприклад, гроші можуть подарувати листоноші. При походах у гості жителі Ірландії беруть із собою приготовану страву, а також пляшку вина.

В країні пристрасті та веселого дозвілля, а саме в Італії, популярним вважається такий подарунок, як вино. Для італійця отримати пляшечку тонкого, вишуканого смачного вина рівносильно презенту у вигляді кашемірового пальта або дорогої краватки. Не забувають в країні й про давню традицію — напередодні новорічної ночі дарувати один одному спідню білизну червоного кольору, що символізує нове.

Банальні листівки та сувеніри — ось перелік подарунків у Франції. Єдине, чим відрізняється цей народ, так це тягою до всього незвичайного, неординарного, нового та модного, а тому й сувеніри підносяться якісь цікаві та сучасні.

До речі, любителі дорогих парфумів не кожному можуть подарувати такий сюрприз. Наприклад, заміжній дамі духи має право дарувати виключно її чоловік. Іншим людям робити це недозволено.

У Франції полюбляють оригінальність

Жителі Польщі так підбирають новорічні презенти, щоб вони викликали у людини радість і захват. Для жінок вибираються нехай і не дуже дорогі, але красиві та витончені прикраси, одяг. Як подарунок чоловікові можуть підійти й сумки, портмоне, гаманці, запонки, ручки.

Кизилові палички у подарунок символізують в Болгарії щастя, радість, дохід, здоров’я і все найкраще, що може бути. На свята молодь може ходити по домівках і легенько шмагає господарів осель гілочками кизилового дерева. Вважається, що використання чудотворного дерева залучає удачу та щастя.

Якщо ви побуваєте в Гренландії на Новий рік, то побачите незвичайні подарунки — крижані фігурки. Зображуються на них місцеві тварини, якими часто виступають моржі та білі ведмеді.

У Нідерландах один одному в зимові свята підносять будь-які предмети, які пов’язані з відпочинком і дозвіллям. Це можуть бути диски з улюбленою музикою, альбоми для фото з подорожей, колекційні статуетки, цибулини тюльпанів у горщиках. У Голландії діти у своєму взутті знаходять дари волхвів — солодощі.

Але, здається, усіх обійшли греки. У Греції дарують один одному на Новий рік камінь. Коли дарують такий нестандартний подарунок, кажуть: “Нехай гроші господаря будуть такі ж важкі, як цей камінь”. А якщо камінь маленький, то бажають: “Нехай більмо в оці у господаря буде таким же маленьким, як цей камінь”. Не обходиться, звичайно, і без стандартних подарунків, таких як кошик з шампанським і вином.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram