Новини
22 Січня 2021
2 098

Що чекає людство в майбутньому

Мітіо Каку дав свої прогнози, що стосуються освоєння космосу, лікуванню рака та інше

На фото: Фізик-теоретик Мітіо Каку

Відомий фізик-теоретик, викладач The City College of New York, співавтор теорії струн, футуролог, автор чотирьох бестселерів The New York Times та популяризатор науки Мітіо Каку поділився трьома прогнозами про майбутнє людства. Вони стосуються освоєння космосу, мережі, що з’єднує мозок та інтернет, і лікування раку, пише Big Think.

1. Ми станемо космічним видом

Людство входить у золоту еру освоєння космосу. З’являється нове бачення майбутнього. Для Ілона Маска це створення мульті планетного виду. Джефф Безос хоче перетворити Землю в парк, щоб вся промисловість, яка забруднює планету перемістилася в космос. Також він хоче створити систему доставки по типу Amazon, яка з’єднає Землю та Місяць.

Карл Саган вважає, що, оскільки Земля знаходиться в центрі тиру астероїдів, комет та метеоритів, ми неминуче зіткнемося з ними. Землянам потрібна підстраховка. Ми повинні зробити так, щоб люди стали видом, що населяють дві планети.

Цей напрям розвиває Ілон Маск говорячи про мульті планетні види. Він хоче перевезти близько мільйона колоністів на Марс, своїми ракетами. Фінансування має відбуватися шляхом державних та приватних інвестицій.

В кінцевому підсумку на Землі вимирають 99,9% всіх видів. Вимирання — це норма. Під ногами знаходяться кістки всіх організмів та скам’янілостей, 99,9% яких були приречені законами природи. Закони фізики також прирікають Землю на загибель. Оскільки матір-природа та закони фізики підготували людству смертний вирок, наше майбутнє в космічному просторі.

2. Ми розширимо можливості мозку

Ми можемо синхронізувати розум з інтернетом, відправляючи туди спогади та емоції. Пентагон США вже пожертвував понад $150 млн для військовослужбовців з Іраку та Афганістану, в яких є травми спинного мозку. Наразі існує можливість безпосередньо з’єднати мозок з м’язами тіла.

На чемпіонаті світу в Сан-Паулу була людина, яка вдарила по м’ячу, та матч розпочався. Важливим було те, що ця людина була паралізована. Чоловік не міг поворухнутися. В Університеті Дюка розробили екзоскелет, який під’єднали до його мозку. Він зміг ходити, а потім грати у футбол.

Що буде, коли у нас буде прямий інтерфейс мозок-комп’ютер? Комп’ютерні чіпи будуть коштувати копійки. Ви зможете опинитися всюди лише вдягнувши контактні лінзи. Першими користувачами стануть студенти. Лише одним рухом очей вони зможуть опинитися в мережі та побачити відповіді на питання іспитів.

Такі лінзи також будуть в нагоді на вечірках і співбесідах. Коли буде достатньо одного погляду, щоб знайти всю інформацію про людину, яка є в мережі.

Інтернет може стати “мозковою мережею”, яка зможе замінити інтернет. Замість нулів і одиниць ви будете відправляти в інтернет емоції, почуття та спогади. Підліткам це сподобається. Замість того щоб ставити смайлик в кінці кожного речення, можна буде додати емоцію — свій перший танець, перше побачення, перший поцілунок — прямісінько в інтернет.

3. Ми переможемо рак

Ми входимо в епоху четвертої хвилі наукових інновацій. Перша епоха була про потужність пари (steam power). Другою хвилею інновацій були електрика та магнетизм. Третя революція відбулася, коли фізики, розробили транзисторний лазер, відкривши світ високих технологій. Четверта хвиля знаходиться на молекулярному рівні, нанотехнології та біотехнології.

Багато грошей буде вкладатися у пошук ліків проти жахливих хвороб на кшталт хвороби Альцгеймера та хвороба Паркінсона. Наномедицина створить чарівний засіб проти раку: молекули в клітинах, які можуть впливати на ракові клітини за допомогою нанотехнологій.

Наступний важливий момент — ваш туалет стане розумним. Туалет буде стояти на першій лінії захисту від раку: в біологічних рідинах можуть міститися сотні ракових клітин ще за роки до утворення пухлини. У нас будуть рідка біопсія і ДНК-мікрочіпи, які дозволять знайти ознаки раку в генах, ферментах і білках, що циркулюють у крові і рідинах організму.

Одного разу ваш туалет скаже, що у людини рак. І в неї є 10 років, щоб з цим щось зробити. В майбутньому слово пухлина зникне з мови. Нащадки будуть дивуватися з того, як люди могли боятися раку. Існують тисячі різновидів раку. Не можливо вилікувати все, але ми зможемо жити з цим так само, як ми живемо із застудою.

Нагадаємо, Investory News дізналися, яким буде вплив віртуальної/доповненої реальності найближчими роками та як технології до 2025 року можуть змінити світ.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram