Країна
7 Березня 2019
1 609

SHE’виклик: Жіноче обличчя українського бізнесу

Світ дедалі більше розуміє важливість залучення жінок до державного управління та керівництва корпораціями

Міжнародні фінансові інституції регулярно вивчають це питання та з цифрами у руках доводять, що гендерний паритет у всіх сферах економіки дає значно вищий ефект, ніж ті моделі управління де перевага на боці чоловіків. Investory News спробували проаналізувати – як жінки відвойовують своє місце у бізнес-середовищі України.

Світові тенденції

Нещодавно заступник голови Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ольга Бєлькова поділилася своїми враженнями від промови Генсека ООН Антоніо Гутейреса, де він окремо наголосив – світу потрібно більше політиків-жінок, більше молодих парламентарів. За його словами, це позитивно впливає на організацію і її роботу, відколи змінилися підходи до призначення на керівні посади. “Щоб включати жінок в управління не завжди потрібні закони, а досить мудрості тих, хто зараз при владі, щоб зробити жінок своїми союзниками”, – написала парламентар на своїй сторінці у Facebook.

За словами політика, у  світі частина парламентарів-жінок сягає 25%, а в Україні – лише 10%. В Кенії – 22%, 61% в Руанді, Саудівська Аравія – 20%, в Норвегії 41%. У Кенії та Руанді – квоти встановлені законодавчо, а у Норвегії – зріле егалітарне демократичне суспільство і добровільні ініціативи партій. В Україні, до речі, теж законом встановлені квоти, але це, як бачимо не сильно впливає на ситуацію. Як на виборних посадах, так і у виконавчій владі жінки займають лише 12,5%.

Як показало дослідження “Жінки, бізнес і закон-2019”, проведене Світовим банком, лише шість країн із 187 досягли гендерної рівності. Це Бельгія, Данія, Франція, Латвія, Люксембург і Швеція. Дослідники вивчали зміни в законодавстві країн за останнє десятиріччя і як це вплинуло на права жінок. До уваги брали оплату праці, працевлаштування, ведення власного бізнесу, управління активами, пенсійне забезпечення, свобода пересування, а також шлюб і наявність дітей. Україна набрала 78,75 бала зі ста можливих, посівши 88 місце.

Середній показник у світі становить 74,71, що свідчить про те, що типова економіка дає жінкам лише три чверті права чоловіків у виміряних областях. Водночас за даними Всесвітнього економічного форуму в світовому рейтингу гендерної рівності ми займаємо 65-е місце зі 149 країн. Як говориться в рейтингу, найкраща ситуація в Україні у сфері освіти, найгірша – в політиці. У бізнесі ситуація в світі та Україні дещо краща, але теж далека від гендерного паритету.

Фактор економічного зростання

Згідно з дослідженням McKinsey Global Institute, підтримка гендерної рівності в бізнесі додасть до світового ВВП $12 трлн. Це означає, що гендерна нерівність – не тільки соціальна проблема, це серйозний виклик для світової економіки в цілому. Бо жодна країна не може в повній мірі реалізувати свій потенціал без повномасштабної участі і жінок, і чоловіків.

Але цей двигун економічного зростання мало задіяний. У 104 країнах жінок як і раніше не допускають до деяких видів робіт лише тому, що вони – жінки. А в 18 країнах чоловіки можуть на законних підставах заборонити своїм дружинам працювати. Дискримінація за ознакою статі в сфері зайнятості заборонена майже в 80% досліджених Світовим банком країн, однак обов’язок платити однаково за працю рівної цінності встановлений лише в 40% країн.

Щоб виграти майбутню конкуренцію розвинені країни почали приділяти багато уваги участі жінок у корпоративному управлінні. У 2012 році Єврокомісія запропонувала ввести правило для великих публічних компаній Європи аби до 2020 року не менш ніж 40% ради директорів складали жінки. Аналогічним чином в США кампанія під назвою 2020 Women on Boards має на меті до того ж часу збільшити представництво жінок у керівництві великих компаній з 14,6% до 20%.

Різноманітні дослідження щоразу підтверджують той факт, що чим більша пропорція жінок у топ-менеджменті корпорацій, тим вищі результати бізнесу. Зокрема, що стосується операційних результатів, задоволеності персоналу, іміджу компанії і як результат – зростання вартості акцій. До прикладу: 25% доходу на акціонерний капітал приносять компаніям змішані наглядові ради і тільки 9% там, де немає гендерного розмаїття.

Доля в економіці

Топ-менеджерами в Україні працює третина жінок і майже таке ж представництво прекрасної статі серед власників бізнесу (35%). Про це повідомляє Opendatabot, платформа для роботи з відкритими даними. Якщо порівнювати кількість топ-менеджерів жінок в Україні та світі, то в нашій державі показник навіть трохи вище середнього (25%).

При цьому більшість українок працюють як фізичні особи-підприємці – 44% всіх ФОП (дані за 2017 рік). Серед директорів їх всього 30%. Переважно жінки керують компаніями, які займаються комплексним обслуговуванням об’єктів, держуправлінням та діяльністю громадських організацій.

Особливо помітна присутність жінок-керівників у сфері освіти, діяльності профспілок, держуправлінні та роботі бібліотек і архівів. Найменша частка жінок-керівників в оборонці та у сфері охорони громадського порядку.

Цікаво, що найбільше жінок, зайнятих у бізнесі, проживають на сході України. Так більше всього директорів в Донецькій (35,4%), Житомирській (33%) і Луганській області (32,4%). Найменша кількість – у Львівській (28,2%), Чернівецькій (28,2%) та Київській (26,3%) областях.

Розвиток сучасних технологій, насамперед цифрових дає жінкам багато нових можливостей: і дизайнери, і бізнес-аналітики, і координатори проектів, програм або релізів. Жінок стало набагато більше в усіх напрямках, хоча їх як і раніше меншість.

За даними зарплатних опитувань DOU і проекту “Портрет ІТ-фахівця”, жінок в ІТ-сфері з року в рік стає все більше: з 7% у 2011 році до 26% у 2018 році. Ймовірно, така тенденція буде зберігатися й надалі.

Найменше представлені жінки в традиційних галузях економіки. Приміром, в усьому світі найменша кількість жінок працює в нафтогазових компаніях – від початкових позицій до керівних – всього в середньому 22%.

“Там, де я працюю, жінки схожі на кисень: все менше і менше, як ви йдете вгору”, – бідкався один із нафтовиків та співрозмовник компанії Boston Consulting Group, яка в 2017 році дослідила це питання.

Так, у компаніях, що входять до S&P 500 найвищий процент жінок зафіксовано у сферах, пов’язаних зі здоров’ям, красою та соціальними сервісами (близько 60% персоналу). Відповідно, найменше їх у сфері будівництва – лише 11%.

В державному управлінні задіяні близько третини жінок – 28%. Трохи більше їх в промисловості та аграрному секторі (по 33%), у фінансовій сфері (39%), ресторанно-готельному бізнесі (43%) та в галузі освіти (55%).

На початкових рівнях, які вимагають отримання вищої освіти, жінок найбільше – близько половини, на ролях середнього менеджменту вже тільки 37%, а на старших і виконавчих позиціях керівництва компаніями – лише 25%. Але це проблема не тільки жінок, а й бізнесу, бо більш збалансовані компанії працюють краще.

Майбутні загрози та перспективи

Цікаво, що сподівання на технічний прогрес, який сприятиме гендерній рівності, можуть не виправдатися. Фахівці консалтингової компанії EY звертають увагу на те, як зараз будується штучний інтелект. До розробки якого, до речі, причетні всього 22% жінок.

Вже сьогодні ми бачимо цільову рекламу, в якій алгоритми закріплюють розрив в оплаті праці, націлюючи оголошення про більш високооплачувану роботу на чоловіків. Тим часом віртуальні помічники – підлеглі і неоплачувані – як правило, зображуються жінками. Також набагато більше жінок, ніж чоловіків, за прогнозами, втратять свою роботу через автоматизацію.

Тому зараз так багато уваги в світі приділяється розвитку жіночого підприємництва. У тому числі через програми фінансової підтримки та нові технології.  За прогнозами Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), забезпечення більшої кількості жінок роботою через самостійну зайнятість могло би дати за 15 років приріст ВВП на рівні 10% для розвинених країн, а для країн з перехідною економікою цей ефект може бути ще більш значним.

Так, в Україні є EU4Business – Програма ЄБРР “Жінки в бізнесі” в країнах Східного партнерства орієнтована на малі та середні підприємства, очолювані жінками, зі штатом співробітників менше 250 осіб та з річним оборотом менше €50 млн. Минулого року в Україні стартувала спільна з Канадою програма з надання грантів для жінок, що розвивають бізнес на селі.

Раніше для того, щоб конкурувати із корпораціями, підприємці-початківці мали би мати центри обробки даних, інфраструктуру роботи з клієнтами та інше, а зараз ці послуги можна отримати через Інтернет. Як стверджують експерти Світового банку у доповіді про світовий розвиток у 2019 році, само зайняті люди мають змогу наймати потрібних фахівців через спеціальні онлайн-платформи.

Наприклад, американська платформа Upwork з 2015 року допомогла зв’язати один з одним 5 млн компаній і понад 12 млн самозайнятих фахівців. При цьому четверта за чисельністю група замовників знаходиться в Україні.

За оцінкою компанії з онлайн-торгівлі Prom.ua, в українському інтернет-бізнесі чоловіків в 2 рази більше, ніж жінок – близько 70%.Така ж ситуація в Казахстані і Білорусі. Зате жінки активніше продають через інтернет авторський одяг і прикраси. Так, фахівці handmade-майданчику Crafta.ua відзначають, що 72% майстрів – це жінки, які працюють, як дизайнери і творці власних брендів.

Як стверджують автори книги “Жінки підприємці в транзитних економіках” (2006 рік, Англія), жіночий бізнес більш скромний за первинними витратами і подальшими інвестиціями, менш амбітний. Жінки-підприємці бачать сенс кооперації в обміні інформацією і досвідом, а не в сугубої економічної доцільності. Нарешті, вони не знаходять нічого поганого в тому, що вони жінки, тоді як чоловіки приписують жінкам менші здібності до ведення бізнесу.

Але поступово жінки набираються сміливості. Як показало дослідження Amway про підприємництво, яке охопило 50 тис. респондентів з 44 країн світу, чоловіки-підприємці України мають більш позитивний настрій, на відміну від своїх колег прекрасної статі. З іншого боку, жінки дуже швидкими темпами набираються сміливості. У 2013 році страх невдачі долав 80% представниць слабкої статі. У 2015 році частка боязких і не вірять в успіх жінок істотно знизилася, склавши 68%.

Протягом трьох тижнів читачі інвестиційної медіа-платформи Investory News мали змогу проголосувати за найкращих ділових пані України, а також обрати кращих в окремих номінаціях.

SHINE 2019 – НАЙКРАЩІ ДІЛОВІ ПАНІ УКРАЇНИ

Раніше Investory News повідомляли, що Україна посіла 66 місце у рейтингу кращих країн для жінок у світовому рейтингу кращих країн для жінок “Best Countries for Women 2019” за версією US News & World Report.

До того ж з лютого в Україні подорожчали ювелірні прикраси.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram