Новини
21 Листопада 2020
768

Шестеро верблюдів надихнули на створення системи охолодження без електрики

Розробка стане корисною під час, наприклад, транспортування вакцин у віддалені місця

Верблюди скористалися, здавалося б, нелогічним підходом до збереження прохолоди й економії води в умовах розпеченої пустелі: у них товстий шар хутра, що ізолює. Застосовуючи той же підхід, дослідники з MIT розробили систему, яка зберігає прохолоду в жарких умовах без необхідності у джерелі живлення, повідомляє Hightech.

Видання зазначає, що на думку більшості людей, носити пальто з верблюжої вовни у спекотний літній день – абсолютне божевілля. Попри це багато з жителів пустелі схильні носити важкий верхній одяг.

“Виявляється, верблюжа шуба або важкий одяг людини зменшує втрату вологи. При цьому піт може випаровуватися, щоб забезпечити охолоджуючий ефект”, – йдеться у повідомленні.

Випробування показали, що голений верблюд втрачає на 50% більше вологи, ніж звичайний. У новій системі, розробленій інженерами Массачусетського технологічного інституту, для досягнення аналогічного ефекту використовується двошаровий матеріал.

“Нижній шар матеріалу, який замінює потові залози, складається з гідрогелю, желатиноподібної речовини. Він розташований на губчастій матриці, з якої вода легко випаровується. Потім матеріал покривається шаром аерогеля, який грає роль хутра”, – пояснює видання.

І додає, що гідрогелі вже використовуються для деяких систем охолодження, але польові випробування й детальний аналіз показали, що цей новий двошаровий матеріал товщиною близько сантиметра забезпечує краще охолодження – більш ніж на 7°C і у п’ять разів довше, ніж один гідрогель.

“Двошаровий матеріал зберігає прохолоду понад вісім днів замість двох при використанні просто гідрогелю”, – йдеться у повідомленні.

За словами дослідників, цю систему можна використовувати для пакування харчових продуктів, щоб зберегти їх свіжість.

“Це також дозволить безпечно зберігати ліки, такі як вакцини, під час їх транспортування у віддалені місця”, – зазначають дослідники. Пасивна система, що працює виключно від тепла, не тільки забезпечує охолодження, але й знижує коливання температури, яка може прискорити псування товарів і продуктів.

Основна сировина, що використовується у двошаровій системі, недорога. Аерогель зроблений з кремнезему, який по суті являє собою пляжний пісок. Він дешевий і доступний. Однак технологічне обладнання для виготовлення аерогелю коштує недешево. Цей аспект потребує подальшого розвитку, щоб масштабувати систему. Але, принаймні одна стартап-компанія вже зацікавилася відкриттям учених.

Нагадаємо, уряд Об’єднаних Арабських Еміратів відкрив найбільшу у світі сонячну електростанцію Noor Abu Dhabi. Її потужність становить 1,18 ГВт, тоді як у попереднього рекордсмена, що знаходиться в США, лише 569 МВт.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram