Новини
1 Липня 2020
974

Shell спише активи на суму $22 мільярди через коронавірусну кризу

Акції компанії на біржі в Лондоні знизилися на 2,9%

Британсько-нідерландська компанія Royal Dutch Shell повідомила, що за підсумками другого кварталу вона може списати вартість своїх активів на суму від $15 млрд до $22 млрд. Компанія пояснила це наслідками пандемії коронавірусу, уповільнення економічної активності та зниження цін на енергоносії.

Ця новина, пише Investing.com, з’явилася через пару місяців після того, як англо-голландський нафтовий гігант вперше з часів Другої світової війни скоротив свої дивіденди, що ще раз підкреслює ризик того, що велика частина його портфеля активів ніколи знову не стане життєздатною. Це тим більш ймовірно, тому що багато урядів вирішили використати нинішню кризу для прискорення переходу на низьковуглецеві види палива.

Таким чином, є певна іронія в тому, що газовий портфель Shell візьме на себе максимальний удар — $8-9 млрд. Компанія й так вже заплатила величезну ціну, щоб зміцнити свої позиції в газовій галузі всього чотири роки тому, придбавши BG Group. Знецінення газу торкнеться в основному активів компанії в Австралії, що по суті, впливає на майбутній попит на газ в Азії, зазначає Reuters.

На відміну від цього, портфель активів у сфері видобутку буде зменшений на $4-6 млрд. Це вплине, головним чином, на операції в Бразилії та на сланцеві активи Shell у США. Активи з переробки будуть списані на суму $3-7 млрд.

Хоча компанія дотримується свого довгострокового прогнозу цін на нафту $60 за барель, вона вважає, що середня ціна не вийде знову на цей рівень до 2023 р.

Цього року ціна на нафту в середньому складе $35, а в наступному році зросте до $40 за барель, і до $50 у 2022 р. Shell передбачає, що маржа від переробки нафти буде в середньому на 30% нижче в довгостроковій перспективі, ніж вона очікувала до пандемії.

Після того, як Shell скоротила дивіденди й тимчасово зупинила зворотний викуп акцій, щоб зберегти свій баланс, у вівторок, 30 червня, компанія заявила, що як і раніше очікує зростання в співвідношенні позикового капіталу до власного капіталу на три процентних пункти.

Акції Royal Dutch Shell A на біржі в Лондоні впали на 2,9%, всупереч тому факту, що ринок вже заклав зниження капіталізації компанії на $100 млрд у 2020 р.

Shell впала на 41% з початку року, знизившись не тільки стосовно еталонного індексу FTSE 100, але й індексу нафтогазових компаній Stoxx Oil and Gas, який знизився на 31%. Це говорить про те, що ринок втрачає впевненість у здатності Shell забезпечувати кращі в даному класі доходи, що помітно по скороченню дивідендів.

Її суперниця — британська BP після операції на $5 млрд з продажу свого нафтохімічного бізнесу компанії Ineos в понеділок змогла похвалитися тим, що вона принаймні з випередженням графіка досягла мети зі скорочення активів. Shell навпаки, нічого не говорить про наміри скоротити активи.

Поки ж компанія не позбутися від зайвих активів, які загрожують тим, що вона просто виявиться на мілині, ризик того, що її будуть сприймати як аутсайдера, як впевнені експерти, ймовірно, буде рости.

Як писали раніше Investory News, прибуток британсько-нідерландської нафтогазової компанії Royal Dutch Shell Plc в першому кварталі знизився на 48%. Виручка компанії впала на 28% — до $60 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram