Новини
5 Липня 2022
707

Шахраї наживаються на NFT із Зеленським

Слід веде до громадян росії у Чехії

ZelenskiyNFT — проєкт, що начебто збирає гроші на благодійність, продаючи цифрові зображення президента України Володимира Зеленського. Спільне розслідування команди Molfar та редакції AIN.UA показує, що до проєкту чимало питань, а його засновники — взагалі росіяни.

Проєкт створений студією, що не існує. Куди йдуть гроші — невідомо. Засновник проєкту — росіянин, один зі співзасновників — білорус. Все вказує на те, що кошти йдуть не на благодійність, а на рахунки засновників.

З початком повномасштабного вторгнення українці почали шукати взагалі всі можливі способи залучати кошти, аби передати їх на ЗСУ чи гуманітарні потреби. Одним із форматів стало цифрове мистецтво — NFT-колекції, продаючи які компанії та художники передавали прибуток на потреби місцевих фондів.

Ідея проєкту ZelenskiyNFT від студії IamUkraine — продаж зображень президента України Зеленського.

У колекції — 10 000 NFT. Продають їх через найпопулярнішу у світі платформу для продажу/купівлі NFT — OpenSea. Мета — зібрати кошти на потреби благодійних фондів в Україні та Європейському союзі.

Досліджуючи ZelenskiyNFT виникає занепокоєння, що ця легенда не відповідає дійсності.

Найперше питання виникає до студії IamUkraine. Річ у тім, що поза межами ZelenskiyNFT її просто не існує. Пошуки велися у всіх відомих базах компаній, розпитували учасників ринку: IamUkraine ніхто не знає, це студія-привид. На додаток, у неї навіть сайту свого власного немає: лише проєкт із NFT про Зеленського.

Було переглянуто десятки згадок ZelenskiyNFT на різноманітних сайтах. Всі матеріали — це переважно платна реклама з відповідними позначками, або ж копія пресрелізу без змін, що також натякає на платне розміщення.

Усі тексти однакові: унікальність колекції, допомога Україні, коли і як можна буде купити NFT.

ZelenskiyNFT закупив рекламу у блогерів. Усі пости ідентичні, майже нічим не відрізняються: “мої друзі запустили проєкт на підтримку України, давайте їх підтримувати разом”. Жодної унікальної історії. Натомість — чимало невідповідностей.

Риторика проєкту змінюється в залежності від того, як і на кого орієнтоване повідомлення. У всіх повідомленнях блогерів вказується, що частину коштів передадуть на потреби української армії. Разом із тим на сайті та у пресрелізах йдеться, що ZelenskiyNFT — спрямований на гуманітарні потреби, військові цілі підтримуватись не будуть. При цьому лише 60% заявлені як кошти, що перекажуть до фондів чи благодійних ініціатив, інші 40% — забере команда ZelenskiyNFT.

На момент підготовки матеріалу команда Molfar також помітила, що всі отримані від продажу кошти були виведені на одну адресу, тоді як попередньо проєкт заявляв про автоматичний розподіл отриманих коштів благодійним організаціям. Команда ZelenskiyNFT заявила, що така відмова продиктована “багатьма причинами” (звичайно, без пояснення кожної з них) і отримані кошти відправлятимуться в ручному режимі. Чи були на цей момент котрійсь з благодійних організацій передані гроші — невідомо. Фактично зараз вони виводяться на персональні гаманці.

Вивчаючи матеріали IamUkraine і ZelenskiyNFT було помічено ще кілька важливих елементів рекламної кампанії та підтримки спільноти, які не можуть не викликати питань.

• ZelenskiyNFT пише, що знаходиться поза політикою, хоча їх символ — президент України. В проплачених постах блогерів використовується наратив “ми проти підливання масла у вогонь” — чисто російська історія про “есть хорошие русские”, “воюет не россия, а путин”.

• У ZelenskiyNFT є канали в Telegram та Discord, публікації виходять російською та англійською. Канал для спілкування українською називається “украинский канал”, водночас апдейти виходять російською. Пости в соцмережах українською зроблено за допомогою автоматичного перекладача або ж людиною, яка не знає української.

Ці два прості факти можуть вказувати, що засновники проєкту — росіяни.

На сайті ZelenskiyNFT впадає в очі, рубрика “команда”. Реальних облич — немає, натомість — цифрові аватари, ще й розроблені безплатним сервісом.

Серед контактів — лише телеграм, ніяких соцмереж. Імена — вигадані: Твен, Володимир, Ді & Ліон.

Єдина людина, що засвітила своє ім’я в офіційних пресрелізах — Володимир Самойленко. На сайті компанії вказано, що він керівник проєкту, така сама інформація є й у відкритих джерелах. Знайти країну походження Володимира не вдалось, але є підозра, що це ледь не єдиний українець у ZelenskiyNFT. Саме тому його ім’я, на відміну від інших, показали.

Власник проєкту — Твен — Бойко Максим Олександрович, родом із Калінінграда. Якийсь час тому він переїхав до Праги. Його вдалось знайти через публікації у сервісах Meta: тільки на його Instagram підписаний акаунт ZelenskiyNFT, а обліковий запис Max Twain у FB відмічено на фото від 2018 року у Празі з трьома іншими людьми під їх реальними іменами; також він відзначений на груповому сімейному фото від 2017 року з дружиною Альоною Хлистуновою, братом Едгаром Алояном та його дружиною Петрою Алоян. Едгар Алоян —  у 1990-х займався криміналом у Новокузнецьку, росія. З 1996 перебуває в розшуку в республіці Вірменія за дезертирство, в 2018 році перебував на спецобліку у рф як екстреміст. Зараз проживає у Чехії, де, за його словами, займається благодійністю.

Дмитро Ранцевич — родом із Мінська. З тієї інформації, що вдалось знайти про Дмитра, можна припустити, що для команди це вже не перший NFT-проєкт. Попередній проєкт команди — Hamik Game: він присвячений тематиці хом’яків та популярного восени 2021 року серіалу “Гра в Кальмара”. Можна зробити висновок, що команда створює проєкти під популярні теми, які перестає підтримувати одразу після того, як “хайп” проходить.

У ролі Co-Founder Hamik Game був вказаний Max T — що збігається з нікнеймом згаданого раніше Максима Бойко.

Перевірили й інших учасників команди  ZelenskiyNFT: майже всі проживають у Чехії, велика частина — родом із росії.

Використовуючи символ Зеленського, команда ZelenskiyNFT не має для цього жодних офіційних дозволів чи домовленостей з урядом. NFT з Зеленським немає і на сайті “Музею NFT”, який був створений за ініціативи Мінцифри.

Також немає жодних доказів, що кошти на благодійність дійсно були передані тим, кому їх обіцяли передати.

Як писали раніше Investory News, штучний інтелект створив NFT колекцію мистецтва для допомоги Україні: мільйон унікальних NFT, згенерованих ШІ і художником-візіонером Філом Босуа.

Також нагадаємо, що компанія Hiveon створила NFT-колекцію на підтримку ЗСУ. Ціна стартує від $75.

Тим часом фігурки LEGO Володимира Зеленського заробили для України $145 тис. Фігурки президента продавалися за $100, а крихітні пляшки з коктейлем Молотова — за $10.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram