Думки
16 Березня 2021
2 262

Шаші Татур: Індійська інтелектуальна дипломатія щодо вакцин

Ексзаступник генерального секретаря ООН, ексдержавний міністр закордонних справ Індії та міністр з питань розвитку людських ресурсів, депутат від Індійського національного конгресу — про вітчизняну вакцину та постачання її до інших країн

Поки країни намагаються забезпечити постачання в умовах “вакцинної сегрегації”, Індія зміцнила свій світовий статус, надавши доступ до вакцин найбіднішим країнам світу. Ці зусилля можуть допомогти Індії визнати себе світовою державою — з постійним місцем перебування в Раді Безпеки ООН.

Коли країни почали забезпечувати вакцинами проти COVID-19, у світовий лексикон увійшли такі жахливі вирази як “гонка вакцин” і “націоналізм вакцин”. Але в той час, коли глобальна співпраця у розподілі вакцин є мінімальною, а плани Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо розподілу вакцин ще не розпочаті, Індія зробила інший крок, спокійно переслідуючи “дипломатію щодо вакцин”. Кампанія “Вакцина Майтрі” (Вакцинна дружба) відправила сотні тисяч вакцин Covishield індійського виробництва, виготовлених за ліцензією Oxford-AstraZeneca, приблизно в 60 країн світу.

Індія — це глобальна фармацевтична електростанція, яка виробляє близько 20% усіх незапатентованих ліків і виробляє близько 62% світової частки вакцин, тому, коли розпочалась пандемія, вона дуже швидко відреагувала.

До розробки вакцин проти COVID-19 Індія постачала приблизно у 100 країн гідроксихлорохін та парацетамол, а також розсилала фармацевтичні препарати, тестові набори та інше обладнання приблизно в 90 країн. Пізніше, ще до затвердження вакцини “Oxford-AstraZeneca”, Адар Поонавалла, 40-річний керівник приватного Інституту сироватки Індії (SII), зухвало вирішив виготовити її — азартна гра на мільярд доларів. Після отримання схвалень SII зміг випустити мільйони доз, зробивши їх доступними для уряду як для внутрішнього використання, так і для експорту.

Індійські вакцини були доставлені до більшості країн-сусідів, включаючи Афганістан, Бангладеш, Бутан, Шрі-Ланку, Мальдіви, М’янму та Непал, а також далі — на Сейшельські Острови, Камбоджу, Монголію та Тихоокеанський острів, Кариби та Африканські країни. Вакцини допомогли налагодити напружені відносини з Бангладешем і закріпити дружні стосунки з Мальдівами.

Безумовно, Китай та Росія просувають власні вакцини. Але, розробляючи вакцини для власного використання, Глобальна Північ не враховувала непомірну вартість вакцин Pfizer-BioNTech, Moderna та Johnson & Johnson для бідніших країн. З іншого боку, вакцини індійського виробництва є безпечними, економічно вигідними, і — на відміну від деяких інших — не вимагають зберігання та транспортування при дуже низьких температурах.

Індійська дипломатія щодо вакцин не є, звичайно, суто альтруїстичною. Коли перший прем’єр-міністр країни Джавахарлал Неру заклав основи індійської науково-технічної інфраструктури, його наміри були виражені благородно, гуманістично та універсалістично. Але його наступники вже давно усвідомлюють, як Індія може використовувати свої наукові та медичні навички для підвищення свого геополітичного становища. У той час, коли більшість заможніших країн критикують за накопичення доз вакцин, Індія виділяється тим, що направила 33 млн до бідніших країн і ще мільйони планує.

Існує також негласний підтекст: суперництво з Китаєм, з яким напруженість посилилася після сутичок на гімалайському кордоні. Індія не тільки затьмарила Китай як постачальника дешевих і доступних вакцин для Глобального Півдня; вона була швидшою та ефективнішою. Наприклад, Китай обіцяв 300 тис. доз для М’янми, але ще не доставив жодної, тоді як Індія швидко поставила 1,7 млн доз. Подібним чином індійські вакцини обходять Китай і потрапляють у Камбоджу та Афганістан.

Коли криза довіри поглинула вакцини Китаю в спустошеній пандемією Бразилії, опитування показали, що 50% опитаних бразильців не бажають приймати вакцину Sinovac, президент Жаїр Болсонару звернувся до Індії, яка відразу ж відреагувала. Твітуючи подяку, Болсонару проілюстрував свою подяку зображенням з індійської епопеї про Рамаяну, на якій зображено лорда Ханумана, що несе цілу гору, щоб доставити рятувальну траву санджевані-буті на Шрі-Ланку.

Індійські вакцини надходять навіть у багатші країни. Велика Британія замовила у SII 10 млн доз. Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо не раз телефонував до Нарендри Моді з проханням про два мільйони вакцин (перші півмільйона були доставлені протягом декількох днів). Трюдо виразно заявив, що перемога у світі над COVID-19 відбудеться “через величезний фармацевтичний потенціал Індії та керівництво прем’єр-міністра Моді у розподілі цієї спроможності зі світом”.

Індія тонко використовує потенціал країни в цьому секторі для реклами альтернативи економічному та геополітичному домінуванню Китаю. У той час як Китай відкрито оприлюднював дані про свої вакцини, що призводило до суперечок щодо їх ефективності, Індія організовувала поїздки для іноземних послів для відвідування фармацевтичних заводів у Пуні та Хайдерабаді.

Контраст із поведінкою заможніших країн не менш вражає. За даними Глобального інституту охорони здоров’я Університету Дьюка, розвинені країни, що становлять 16% світового населення — включаючи Канаду, США та Велику Британію, кожна з яких декілька разів гарантувала достатню кількість вакцинації для свого населення — забезпечили 60% світової вакцини для себе. Інші країни, які виконують постачання, що перевищує їхні внутрішні потреби, включають Австралію, Чилі та кілька членів Європейського Союзу.

Світ звертає увагу на Індію, оскільки вона ділиться наявними запасами вакцин замість того, щоб обрати націоналістичний курс на блокування експорту. Індія також запропонувала 1,1 млрд доз вакцин для програми ВООЗ COVAX для розповсюдження вакцин проти COVID-19 серед бідніших країн. Як написав Моді у своєму твіттері: “Ми всі разом беремо участь у боротьбі з цією пандемією. Індія прагне ділитися ресурсами, досвідом і знаннями для загального блага”.

Якщо є занепокоєння, то це стосовно того, що Індія експортувала втричі більше доз, ніж надала своєму народові. Країна відстає від власної мети щодо імунізації 300 млн людей до серпня після вакцинації близько трьох млн медичних працівників у межах кампанії, що розпочалася 16 січня. І наростальна стурбованість збільшенням кількості випадків захворювання, появою нових штамів COVID-19, які можуть не реагувати на існуючі вакцини, та економіки, які ще не повністю відновилися, посилить виклик, з яким стикається Індія при виконанні своїх зобов’язань перед країнами, що розвиваються, а також задоволенням внутрішнього попиту.

Подолання цього виклику є життєво важливим національним інтересом. Індійська дипломатія щодо вакцин є благом для прагнень країни бути визнаною світовою державою. У боротьбі з пандемією вона вийшла далеко за рамки звичайного надання медичної допомоги або постачання безпатентних ліків. Безумовно, неясно, чи розповсюдження м’якої влади шляхом експорту медичних послуг суттєво підвищує позицію країни у світовому порядку. Але якщо постійні місця в Раді Безпеки Організації Об’єднаних Націй коли-небудь будуть переставлені, вдячні уряди знатимуть, хто зробив найбільше для того, щоб врятувати світ, що страждає від натиску смертоносного патогена.

Джерело: Project Syndicate

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram