Новини
29 Листопада 2019
1 014

Шалений попит: Частку в Saudi Aramco захотіло придбати майже 4 мільйони інвесторів

Для них було зарезервовано третю частину акцій

Частку в найбільшій у світі нафтовій компанії Saudi Aramco захотіло придбати 3,7 млн інвесторів. Завдяки такій популярності, компанії вдалося закрити роздрібний транш перед IPO за день до завершення прийому заявок, пише Bloomberg.

За словами провідного менеджера Samba Capital, внесок досяг 32,6 млрд ріалів ($8,7 млрд). “Третю частину акцій було зарезервовано для роздрібних інвесторів. На них вплинула загальнонаціональна рекламна кампанія, а також пропозиція кредитів, що перевищують стандартні ліміти, для фінансування покупки”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Саудівський уряд планує залучити понад $25 млрд, продавши 1,5% акцій компанії за ціною від $1,6 трлн до $1,7 трлн.

“З них 1% призначений для інституціональних інвесторів, а інша частина – для роздрібних покупців з Саудівської Аравії”, – пише видання.

І додає, що Aramco як і раніше прагне заручитися підтримкою з боку інституційних інвесторів у регіоні. “Абу-Дабі планує вкласти у пропозицію $1,5 млрд. Формування портфеля закінчується 4 грудня перед фінальним оголошенням цін IPO на наступний день”, – йдеться у повідомленні.

Для підвищення попиту також використовується й банківська система. Як пише Bloomberg, монетарне управління Саудівської Аравії дозволяє дрібним роздрібним інвесторам отримувати вдвічі більше своїх грошових вкладень, подвоюючи левередж, який зазвичай дозволений для IPO.

“Деякі роздрібні інвестори можуть у кінцевому підсумку інвестувати в інституційні пропозиції за допомогою засобів, запропонованих місцевими банками”, – зазначає видання, посилаючись на власні джерела.

Доходи від продажу будуть переведені у державний фонд національного добробуту, яким було здійснено чимало великих інвестицій. “Раніше він вклав $45 млрд в SoftBank Corp та її Vision Fund, ще $3,5 млрд в Uber Technologies Inc, а також планує інвестувати $500 млрд у створення футуристичного міста”, – йдеться у повідомленні.

Раніше Investory News писали, у випадку, якщо Saudi Aramco продавши 1,5% акцій, отримає від $24 млрд до $25,6 млрд, (діапазон вартості однієї акції при цьому становитиме приблизно від $8 до $8,5), тоді компанія не поб’є рекорд, встановлений Alibaba у 2014 році, коли китайська компанія провела найбільше IPO у світі, у ході якого залучила $25 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram