Думки
16 Жовтня 2020
2 623

Сет Годін: Чи потрібен нам вільний ринок?

Американський підприємець та економіст, фахівець в області інформатики, автор ділових книг і популярний оратор — про парадокси інтернет-економіки

Вільні ринки не так вже й поширені, як здається. У кіосках з їжею на бейсбольному матчі продається те, що власник ліцензії велить продавати. Це теж свого роду вибір, але вибір простий: або погоджуйся, або йди.

Ідея вільного ринку ускладнюється з чисто географічних причин: в кожній конкретній точці простору може існувати тільки один бізнес. П’ята авеню в Нью-Йорку виглядає епіцентром комерції, але поскільки оренду потрібно укладати надовго, і потрібні величезні вільні грошові потоки, тому свободи вибору насправді досить мало.

Вільний ринок — потужний механізм розв’язання проблем, але гарантувати його роботу в довгостроковій перспективі складно.

Інтернет, однак, усуває проблему географії. Shopify може прекрасно підтримувати хоч мільйон, хоч мільярд віртуальних магазинів — вони не займають місця взагалі.

І коли інтернет був молодий, ринок ідей був відкритий для кожного, хто міг вийти в інтернет з бібліотеки.

Але інтернет також заохочує мережеві ефекти, а мережеві ефекти ведуть до монополій. Google насправді не потрібен вільний ринок ідей (вони терпіти не можуть блоги) — їм потрібен ринок, де вони грають роль домовласника.

Facebook дав слово масі людей, у яких раніше не було доступу до трибуни, але алгоритми компанії та її концентрація на кліки привели до масового обурення, тому що люди, які отримали доступ до трибуни, роз’їдають основи нашої культури. Це підкріплює думку, що публіка не завжди хоче вільний ринок — швидше вона хоче ринок зручний, передбачуваний і безпечний.

І так з’являється, наприклад, Lyft, де від “ринку” одна тільки назва, бо водії не можуть самі призначати ціни або генерувати будь-які інновації.

Наша культура в цілому поступово перейшла від абсолютно вільного ринку (базар просто неба в монгольських степах) до ринку, де взаємодія все більше огороджується парканами монополій та регулювання.

Ми багато в чому виграли в плані надійності та управління побічними ефектами. Але ми втратили в плані гнучкості та швидкості.

Більшість людей, які оплакують втрату вільного ринку, насправді не хочуть жити у світі, де є тільки вільний ринок. Водночас дуже важливо боротися з ринковою владою окремих великих гравців, домагаючись більш ефективних рішень.

Джерело: seths.blog

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram