Соцмережі
21 Серпня 2019
799

Сергій Савчук: “Зелена п’ятирічка” чи чого досягла Україна у “чистій” енергетиці

Понад €3,3 млрд інвестовано в “чисту” енергетику та енергоефективність України за 5 років 

На прес-конференції у Кабінеті Міністрів України окреслив журналістам результати роботи за 5 років та ініціативи, завдяки яким українські сім’ї зменшують комунальні платежі, а бізнес інвестує у вітчизняну “зелену” електро- та теплоенергетику.

Серед ключових показників роботи:

✅ На 6 млрд м3 у рік зменшено споживання газу населенням, бюджетною сферою та теплокомуненерго у 2018 р. порівняно із 2014 роком. Таким чином, Україна щороку заощаджує близько €1,2 млрд, не витрачаючи їх на закупівлю блакитного палива.

✅ €3,3 млрд залучених інвестицій у відновлювану енергетику та енергоефективність завдяки ефективним законодавчим стимулам.

Найбільше інвестицій вкладено у “чисту” енергетику:

✅ понад €2,5 млрд – у близько 3000 МВт потужностей відновлюваної електроенергетики;

✅ більше €500 млн – у понад 2200 МВт нових потужностей, що генерують тепло “не з газу”.

Близько 650 тис. родин (а це еквівалентно двом регіонам України) утеплилися завдяки співфінансуванню “теплих кредитів” із державного та місцевих бюджетів. Тепер усі ці родини заощаджують до 70% на комунальних послугах, а їхня нерухомість зросла у ціні приблизно на 30%.

Ще 3 тис. ОСББ можуть залучити до 1 млрд грн “теплих кредитів” у цьому році.

У 35 разів збільшено обсяг фінансування місцевих програм здешевлення “теплих кредитів”: із 5 млн грн у 2014 р. до близько 170 млн грн у 2019 році.

Вперше запроваджено ЕСКО-механізм, в рамках якого приватні інвестори уклали вже понад 340 контрактів вартістю близько 500 млн грн для утеплення бюджетних установ. Економія енерговитрат сягає 70% без жодної бюджетної інвестиції.

У 3 рази збільшено кількість місцевих органів влади, де впроваджено енергомоніторинг у бюджетній сфері: із 60 таких органів влади у 2017 р. до 210 у 2019 році.

За участю Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України розроблено та Парламентом прийнято у 2017 р. Закон України № 2119-VIII щодо запровадження 100% обліку тепла і води в країні.

Вперше із врахуванням кращих європейських практик розпочато сертифікацію енергоефективності будівель: вже атестовано перших близько 1300 енергоаудиторів, які мають право проводити сертифікацію будівель та обстеження інженерних систем; та більше 400 перших будівель вже отримали енергетичні сертифікати.

За ініціативи Держенергоефективності розроблено Концепцію стимулювання енергетичної утилізації сміття та низку законопроектів, що дозволять:

✅ інвесторам вкладати кошти у так звані “waste-to-energy plants”, як в Данії, Великобританії та інших країнах;

заміщувати в еквіваленті до 1 млрд куб м газу щороку;

і, як результат, зменшити кількість сміттєзвалищ.

У 2018 році ми ініціювали приєднання України до International Renewable Energy Agency (IRENA).

Запроваджено Інвестиційну карту “UAMAP”, де опубліковано понад 100 потенційних проектів на суму понад €4 млрд.

Спільно із МЗС Фінляндії та NEFCO засновано та вже працює Фінсько-український трастовий фонд обсягом €6 млн для фінансування підготовки проектів з енергоефективності та відновлюваної енергетики. Вже опрацьовуються заявки, а фінські компанії зможуть стати співінвесторами нових проектів.

За участю Держенергоефективності розроблено та Парламентом прийнято Закон України від 25.04.2019 №2712-VIII щодо переходу на систему аукціонів у відновлюваній енергетиці.

Близько 12 тис. родин перейшли на електроенергію з енергії сонця завдяки “зеленому” тарифу, прив’язаному до курсу євро. Для порівняння у 2014 р. лише близько 20 домогосподарств мали сонячні панелі.

Усі зазначені ініціативи сприяють не лише зменшенню енергоспоживання та оптимізації енерговитрат громад, а й формують нову енергоефективну культуру у суспільстві.

Враховуючи набутий досвід, продовжуємо працювати над пріоритетними завданнями:

✅ розробка нової 5-річної цільової програми для населення, бюджетної сфери та промисловості;

✅ розвиток системи аукціонів;

✅ впровадження механізму стимулювання підприємств до енергоефективних заходів та переходу на відновлювані джерела енергії;

✅ стимулювання енергетичної утилізації сміття;

✅ створення ринку твердого біопалива;

✅ розвиток сфери виробництва та використання рідких біопалив;

✅ запровадження ринку “зелених” облігацій.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram