Соцмережі
10 Лютого 2021
570

Сергій Ніколайчук: Зростання цін та інфляція

У січні споживчі ціни зросли на 1.3% м/м, а річна інфляція прискорилася до 6.1% р/р (порівняно з 5.0% р/р у грудні). Отриманий результат виявився посередині між оцінками НБУ і консенсусом Bloomberg (6.3% р/р) та нашою оцінкою (6.0% р/р). Отже, після досягнення цільового рівня НБУ в грудні інфляція перевищила цільовий діапазон НБУ 5% +/- 1 в.п. Базовий ІСЦ збільшився на 0.3% м/м, а базова інфляція в річному вимірі прискорилася до 5.0% р/р (з 4. 5% р/р у грудні), що повністю відповідало нашими очікуванням.
Січневий сплеск майже повністю був зосереджений у групах продуктів харчування та послуг ЖКГ, зростання цін на які прискорилося до 6.3% р/р та 18.4% р/р відповідно. Для першої групи зростання цін мало відносно широкий характер, однак основний внесок був забезпечений стрімким підвищенням цін на яйця, цукор та соняшникову олію, що характеризуються високою волатильністю. Для другої групи значне зростання цін було обумовлено одноразовим підвищенням цін на електроенергію, послуги водопостачання та водовідведення.
Фундаментальний інфляційний тиск залишався відносно помірним, оскільки зростання базового ІСЦ м/м с/с становило близько 5% в аннуалізованому вимірі протягом останніх місяців. Новий спалах випадків COVID-19 пригальмував підвищення цін на багато непершочергових товарів та послуг, тоді як посилення обмінного курсу було додатковим стримуючим фактором для зростання цін.
Надалі ми очікуємо, що подальше зростання цін на продукти харчування та енергоносії, а також наслідки підвищення на 20% мінімальної заробітної плати зумовлюватимуть посилення інфляційного тиску. Однак триваюче зміцнення обмінного курсу гривні разом із все ще існуючим значним недозавантаженням потужностей економіки (від’ємним розривом ВВП) допоможе компенсувати цей тиск. Крім того, поточний сплеск цін на продовольство повинен розвернутися у другій половині року. Таким чином, ми продовжуємо очікувати, що цього року загальна інфляція буде коливатися недалеко від верхньої межі цільового діапазону.
З урахуванням вищесказаного, ми продовжуємо очікувати, що НБУ відтермінує підвищення свої ключової ставки щонайменше до 2кв21 (у прогнозі, оголошеному два тижні тому, передбачається підвищення на 50 б.п. на початку березня). А можливо навіть і до 3кв21, коли роль ключового драйвера інфляції має перейти від факторів зі сторони пропозиції та адміністративних рішень до відновлення економіки та сукупного попиту.
У своїх комунікаціях щодо майбутніх монетарних рішень НБУ вказував на приплив капіталу та зміцнення обмінного курсу як на потенційні причини відтермінування підвищення ставки. На сьогодні це виглядає базовим сценарієм. До того ж, останніми днями НБУ почав відносно активно купувати валюту, стримуючи тиск на зміцнення обмінного курсу. За таких дій регулятора на валютному ринку надання додаткової підтримки курсу гривні через підвищення облікової ставки буде неконсистентним міксом його політик. І наостанок, ми враховуємо дещо нижчі показники інфляції за січень порівняно з оцінкою НБУ (6.3% р/р), оголошеною Головою Нацбанку під час монетарної прес-конференції.

#ICUresearch #ГрафікДня

У січні споживчі ціни зросли на 1.3% м/м, а річна інфляція прискорилася до 6.1% р/р (порівняно…

Опубликовано Sergiy Nikolaychuk Вторник, 9 февраля 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram