Соцмережі
25 Січня 2021
459

Сергій Ніколайчук: Коли очікувати підвищення облікової ставки

Минулого четверга НБУ залишив ставку 6%, утримуючи її на цьому рівні з червня минулого року. Новий макроекономічний прогноз НБУ передбачає старт підвищення ставки вже на наступному засіданні в березні. Однак ми бачимо високу вірогідність того, що підвищення ставки буде відтерміновано, можливо, навіть до 3кв21.
Після зростання інфляції до 5% у грудні НБУ прогнозує, що інфляція вже в 1кв21 перевищить цільовий діапазон, усередині року коливатиметься на рівні 8-9% і на кінець року знизиться до 7.0% (порівняно з 6.5% у жовтневому прогнозі). Вища інфляція, ніж передбачалося раніше, пояснюється більш стрімким відновленням споживчого попиту та подорожчанням продовольчих товарів і енергоносіїв на тлі зростання витрат бізнесу на оплату праці. Повернення до цільового діапазону очікується в 1п22.
Збереження ставки незмінною на тлі підвищення інфляції НБУ пояснив тимчасовим характером проінфляційних факторів, слабкою інвестиційною активністю та пригніченими настроями бізнесу на тлі посилення карантину, а також балансом ризиків, серед яких виділив потенційний приплив портфельних інвестицій і відповідне зміцнення обмінного курсу.
Надалі прогноз НБУ передбачає підвищення процентної ставки в березні до 6.5% і у квітні до 7%, і подальше утримання ставки на цьому рівні впродовж двох років (у попередній прогноз НБУ закладав підвищення ставки цього року до 7.5% з подальшим її зниженням протягом 2022 р. до 6.5%).
Однак у своїй комунікації щодо майбутніх рішень НБУ також зазначив і можливість не підвищувати ставку під час наступних засідань, якщо вплив фундаментальних проінфляційних факторів з боку споживчого попиту та погіршення інфляційних очікувань буде компенсований припливом капіталу.
Рішення НБУ було очікуваним для переважної більшості аналітиків, зокрема і для нас. Однак останні опитування демонстрували вже збільшення вірогідності підвищення ставки, що врешті було відображено й у прогнозі НБУ.
Водночас ми все ще бачимо досить високу ймовірність того, що підвищення ставки буде відтерміноване на 2кв21, а можливо, навіть і на 3кв21. За нашими оцінками, протягом найближчих місяців продовжиться приплив портфельних інвестицій у досить значних обсягах, що стимулюватиме зміцнення обмінного курсу й відповідно стримуватиме інфляцію.
Враховуючи тимчасовий характер поточного сплеску інфляції і показник базової інфляції все ще нижчий за 5%, це дасть підстави НБУ продовжити утримувати ставку на 6%. І лише всередині року, після того, як відновлення економічної активності на тлі зниження ризиків пандемії матиме більш стійкий характер, а приплив портфельних інвестицій уповільниться, НБУ може розпочати цикл підвищення ставки.

#ICUresearch #ГрафікДня

Минулого четверга НБУ залишив ставку 6%, утримуючи її на цьому рівні з червня минулого року….

Опубликовано Sergiy Nikolaychuk Воскресенье, 24 января 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram