Соцмережі
9 Лютого 2021
554

Сергій Ніколайчук: Будівництво показало позитивну динаміку минулого року

Після падіння впродовж першої половини 2020 р. на тлі коронавірусної кризи обсяги будівництва впевнено збільшуються із серпня в основному за рахунок проектів «Великого будівництва». У грудні зростання обсягів будівництва залишалося достатньо стійким – 9.9% р/р. Як і в попередні місяці, основним драйвером було будівництво інженерних споруд (+31.4% р/р), насамперед доріг. Натомість поглибилося падіння обсягів житлового будівництва (26.9% р/р) і нежитлових будівель (12.1% р/р), що насамперед було пов’язано з несприятливими погодними умовами.
Загалом у 2020 р. будівництво виросло на 4% р/р, що стало найнижчим темпом зростання з 2016 р. Водночас зростання відбулося тільки за рахунок суттєвого збільшення будівництва доріг (у 2.3 рази р/р у грошовому еквіваленті), частка якого в загальному будівництві зросла до 31% порівняно з 16% у середньому за попередні 3 роки. Обсяги іншого будівництва були нижчими, ніж у 2019 р., особливо відчутно впало житлове будівництво – на 18.5% р/р.
Будівництво стало одним з небагатьох видів діяльності, що продемонстрували позитивну динаміку в минулому році, стримавши падіння загального ВВП. Насамперед це відбулося через суттєве нарощення видатків бюджету на дорожні роботи. Відповідно до оцінок НБУ, ці видатки з урахуванням непрямих ефектів зумовили позитивний вплив на темпи зміни ВВП у 1.4-1.5 в.п.
Загалом, державні інфраструктурні проекти – це класичний рецепт подолання економічної рецесії. В Україні вони мають набагато вищі фіскальні мультиплікатори, ніж видатки соціального спрямування, тобто створюють для ВВП країни більш потужний позитивний ефект на кожну витрачену з бюджету гривню. До того ж в Україні з її логістичними проблемами дороги мають значний позитивний вплив і на довгостроковий потенціал економіки, підвищуючи її ефективність. Основий негативний момент – в умовах обмеженості власних коштів і доступу до дешевих фінансових ресурсів, зокрема від МФО, фінансуються ці інфраструктурні проекти через дорогі для України боргові залучення. А отже, стали одним з головних чинників різкого зростання показника державного боргу до ВВП у минулому році, що зі свого боку стримує зниження вартості ринкових залучень. Але про це більш детально вже в наступній публікації.
Повертаючись до будівництва, відзначу, що за результатами 2020 р. частка будівництва у ВВП, імовірно, зросла до 2.9% порівняно з 2.7% у 2019 р. Це все ще суттєво нижче, ніж середній показник у ЄС – 5%. І, враховуючи суттєву недоінвестованість вітчизняної економіки, зокрема й у транспортній інфраструктурі, у найближчі роки можна прогнозувати випереджальне зростання обсягів будівництва. У цьому році ми очікуємо, що державні інвестиції в інфраструктуру залишаться на високому рівні 2020 р., а роль основного драйвера зростання обсягів будівництва перейде до приватного сектору, зокрема за напрямками розбудови систем логістики та нових промислових споруд ГМК.

#ICUresearch #ГрафікДня

Після падіння впродовж першої половини 2020 р. на тлі коронавірусної кризи обсяги будівництва…

Опубликовано Sergiy Nikolaychuk Понедельник, 8 февраля 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram