Соцмережі
27 Квітня 2022
492

Сергій Куюн: Пальне знову зросте в ціні

В парламенті зареєстрований законопроект про повернення податків на пальне. Скасування акцизу га зменшення ПДВ з 20 до 7% в середині березня знизило ціни на 10-12 грн/л. Відповідно повернення податків приведе до зворотнього ефекту.

Розрахунок по формулі Мінекономіки показує, що гранична ціна на бензин буде 45 грн/л (зараз 34,10), дизпальне – 48 грн/л (38,7 зараз).

Але це ще не все. Пального нема, що змушує окремих учасників ринку забити на “рекомендації” уряду. Тому бензин реально вже 40, а дизпальне – 45 грн/л. Тобто з повною ставкою податків реальна ціна злетить мінімум до 52 та 55 грн/л.

Добре це чи погано?

Чи витягне знекровлена українська економіка та такий же споживач цілком європейську ціну? Чи їй вже гірше не стане?

Пального є дефіцит, так воно ще й буде дорогим. Можливо, ініціатори проекту не все знають та бачать? Розумію, що з безмитним імпортом авто вийшла “штанга”, але стратегічно важливе пальне тут до чого?

Завданням номер один є наповнення ринку пальним. Якщо й допустити підвищення цін, то за рахунок відміни держрегулювання або його послаблення. Ціна зросте, але не так сильно, як від повного повернення податків, та й буде ефект у вигляді стимулювання наповнення ринку. Тільки після побудови нової системи постачання пального в країну через західний кордон можна буде повернутися й до держрегулювання, й до збільшення податків.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram