Соцмережі
3 Лютого 2023
691

Сергій Куюн: Ціни на пальне падають

Інколи вони падають!

Протягом січня роздрібні ціни нафтопродукти потішили. В середньому “по палаті” динаміка наступна:

Дизпальне — мінус 2,5 грн/л (52,61 грн/л);

Бензин А-95 — мінус 3,18 грн/л (48,71 грн/л);

Автогаз — мінус 2,75 грн/л (26,66 грн/л).

Рекордсменом січневого падіння стала “Укрнафта”, яка за січень відмінусувала від А-95 рівно 5 грн/л (50,64 грн/л), дизпальне —3 грн/л, LPG – 3,55 (24,95 грн/л). Характерно, що мережа групи “Приват”, до якої неформально входила й “Укрнафта”, зараз не встигає за колишніми колегами та торгує на 2-3,5 грн/л дорожче.

Що відбувається?

Головна причина — масовані постачання у грудні та січні. Частково цей процес простимулювало Міністерство економіки, яке ще у жовтні закликало трейдерів готуватись до ембарго на російські нафтопродукти, яке набуває чинності 5 лютого.

До того ж у січні майже вдвічі впала реалізація, в той час як постачання залишились на рекордному грудневому рівні. Зараз у заправних мереж місячний запас пального, це й тисне на ціни.

На користь фактору великих запасів та оперативного постачання говорить й те, що світові котирування у січні досить потужно зростали, але тим не менш ціни на внутрішньому ринку падали.

Окрема ситуація з автогазом. Тут обвал стався через зростаючий імпорт… російського продукту. Він заїжджає у Литву та Латвію, де після змішування із “європейським” газом (а є зростаюча впевненість, що навіть й без нього) отримує благообразні документи й без перешкод прямує в Україну.

Такого газу у нас вже майже 40%.

Секрет успіху — ціна. Сьогодні вартість LPG на росвиробництвах 1,3 грн за літр. Так, вам не почулось. Тому на ринку він на третину дешевше за неросійський. Пройти повз таку спокусу важко. А скоро може стати й геть неможливо: або ти купуєш це дешеве лайно, або вилітаєш з ринку, бо конкурувати з ним неможливо. Що з тим робити, теж поки не зрозуміло.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram