Новини
23 Грудня 2021
606

Середня ціна квадратного метра в новобудовах Києва від початку року зросла на 25,7%

За 11 місяців найбільше дорожчала нерухомість комфорт-класу

Середня ціна квадратного метра первинної нерухомості в Києві в січні-листопаді 2021 року зросла на 21% — до 43,2 тис. грн/кв. м, у доларах на 25,7% до $1588, повідомляє “Інтерфакс-Україна” з посиланням на коментар засновника proptech-компанії M4U Володимира Даниленка.

Згідно з дослідженням M4U, за 11 місяців найбільше дорожчала нерухомість комфорт-класу (на 25,7%, до 32,6 тис. грн) і бізнес-класу (на 24,5%, до 55,6 тис. грн). Зростання цін в економкласі значно менше — на 8,5%, до 23,8 тис. грн; на тому самому рівні зростання цін у класі еліт — на 8,3%, до 89,1 тис. грн/кв. м.

“Протягом усього року ми спостерігали посилення дисбалансу пропозиції та попиту на ринку. До початку року в об’єктах, які перебували в активній стадії будівництва і продажів, було продано в середньому 56% квартир. На початку листопада розпродаж сягав рекордного рівня — 68%. Для порівняння, на початку 2019 року цей показник був на рівні 40-45%. Обмежена пропозиція призводила, зокрема, й до зниження попиту: коли людина, яка хоче купити квартиру, не може знайти бажаний варіант, вона відкладає купівлю”, — розповів Даниленко.

У листопаді-грудні баланс попиту та пропозиції почав поступово вирівнюватися. Через виведення на ринок нових об’єктів пропозиція зросла на 8%, а середній по місту рівень продажу скоротився до 66%.

“Наступного року ця тенденція, найімовірніше, набуде розвитку. Пропозиція прагнутиме наздогнати попит. При цьому через те, що ціни зростають швидше, ніж добробут, попит поступово знижуватиметься, але це зниження не буде значним. Це, своєю чергою, зумовить уповільнення темпів зростання цін до 12-15%”, — зазначив Даниленко.

Він вважає, що загалом для забудовників мало що зміниться, тоді як для клієнтів зросте різноманітність пропозиції.

“Припускаю, що за рахунок появи нової пропозиції рівень розпроданості на кінець наступного року знизиться до показників 2019-го (40-45%). Але це можливо тільки в тому разі, якщо економіко-політичний контекст як мінімум не стане гіршим, а тенденції до поліпшення роботи дозвільної системи в будівництві триватимуть”, — каже експерт.

Створена в лютому 2020 року українська proptech-компанія M4U спеціалізується на розробці та впровадженні комплексних інтелектуальних рішень у сфері девелопменту нерухомості.

Тим часом напередодні новорічних свят орендодавці стали збільшувати кількість житлових об’єктів подобово. Українці вже активно шукають будинки на Закарпатті з басейнами та саунами, а також квартири. Найбільше зросла кількість трикімнаток в Івано-Франківську — на 84%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram