Новини
13 Січня 2020
856

Saudi Aramco збільшила вартість свого IPO до $29,4 мільярда

Саудівський нафтовий гігант реалізував опціон на продаж додаткового пакета акцій

Саудівська держкомпанія Saudi Aramco повідомила, що в повному обсязі реалізувала опціон на дорозміщення 450 млн акцій, передбачений умовами IPO. Уряд королівства отримає внаслідок цього ще $3,8 млрд, а загальний обсяг розміщення досягне рекордних $29,4 млрд, пише Інтерфакс.

Saudi Aramco в грудні 2019 р. на саудівській біржі Tadawul розмістила 3 ​​млрд акцій, або 1,5% капіталу, без урахування опціону. Розміщення пройшло по верхній межі цінового діапазону — 32 ріяла, або $8,53 за папір.

Торги акціями почалися 11 грудня. Виходячи з ціни розміщення, капіталізація компанії склала $1,7 трлн.

Financial Times, посилаючись на джерела, писала, що для досягнення цільових показників влади тиснули на місцеві фінансові інститути й заможні родини, вимагаючи, щоб вони купували акції на вторинному ринку.

Згідно з повідомленням компанії, опціон на дорозміщення припускав можливість протягом 30 днів з моменту початку торгів продати ще 450 млн акцій. Ці папери були продані за ціною розміщення (32 ріяла за штуку).

Котирування Aramco на другий день торгів в грудні зросли, наблизившись до 39 ріялів за акцію, а капіталізація перевищила $2 трлн, саме цю позначку саудівська влада називала цільовою при підготовці IPO Saudi Aramco.

На початку року акції компанії дешевшали на фоні загострення на Близькому Сході після загибелі іранського генерала Касема Сулеймані.

Зараз акції нафтової компанії котируються на рівні 35 ріалів. Загальна вартість Saudi Aramco оцінюється в $1,87 трлн.

Як писали раніше Investory News, первинне публічне розміщення акцій (IPO) державного нафтового гіганта Saudi Aramco, на початку грудня минулого року стало найбільшим в історії. Компанія залучила $25,6 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram