Думки
21 Травня 2021
2 061

Санна Марін: Людство стоїть на порозі створення палива з повітря

Прем’єр-міністер Фінляндії — про особливості факторів клімату

Через кліматичну кризу та кризу біорізноманіття, які стоять перед нами, ми маємо перейти не тільки до вуглецево-нейтральних енергоресурсів, а й до циклічної економіки, за якої значну частину матеріальних ресурсів повторно використовують та перепрофільовують. Щоб досягти цього, важливо розвивати нові технології.

Зміна клімату та втрата біорізноманіття — найактуальніші виклики сьогодення, тож усі відповідальні політичні лідери мають працювати над їх ефективним вирішенням. Людству потрібні чіткі стратегії, що ґрунтуються на досяжних цілях та враховують технологічні інновації.

Фінляндія планує стати кліматично нейтральною до 2035 року, а після цього поступово досягти від’ємного рівня викидів вуглекислого газу. Кліматичні цілі Фінляндії вважаються найамбітнішими у світі. Моя країна прагне бути лідером серед розвинених економік з погляду не лише зменшення викидів, а й переходу до циклічної економіки, що фокусуватиметься на стійкості та ліквідуванні відходів. Наш план передбачає до 2035-го вдвічі збільшити ефективність використання ресурсів.

Це потрібно, щоб стати першою країною, яка звільниться від викопних корисних копалин. Але досягнути кліматичних цілей неможливо без покращення методів збереження природних ресурсів. Наукові дослідження, нові технології та інновації відіграють провідну роль у довгостроковому регулюванні цього питання.

Світові лідери насамперед повинні працювати над тим, щоб поступово країни менше використовували викопні корисні копалини. Основний акцент треба робити на енергоресурси, які не шкодять біорізноманіттю та зменшують парниковий ефект.

Наприклад, побічні продукти біомаси можна використовувати у високоякісних стійких продуктах, які здатні біологічно розкладатися (як-от текстиль, будівельні матеріали). Цей спосіб зберігає біорізноманіття, бо зменшує попит на ресурси, які добуваються в наших лісах. Технології конверсії Power-to-X відкривають шлях різноманітним процесам, які перетворюють електроенергію на тепло, водень та синтетичне паливо.

Завдяки інвестиціям у нові технології та їхній розвиток людство зможе відмовитися від вугілля, нафти і природного газу й натомість використовувати синтетичні палива з перехоплених викидів СО2. На сучасному етапі можна почати з промислового диму (від цементних печей чи установок для спалення твердих відходів). Але незабаром нові технології дадуть змогу використовувати менш концентровані ресурси вуглецю, такі як парникові гази від офісних будівель або навіть пряме виловлювання СО2 з повітря.

Експерименти вже проводяться. Викиди CO2 з промислових установ та пряме виловлювання вуглецю з повітря може стати джерелом синтетичного газу, який людство використовуватиме для вуглецево-нейтральних доріг, морського та авіатранспорту. Експериментальним методом уже виробляють синтетичний метанол як проміжний продукт, який потім перетворять на бензин, керосин і дизельне пальне. Хоч як дивно це звучить, але ми недалекі від того, щоб створювати паливо з повітря.

На початку такі нові технології та процеси можуть бути дуже дорогими. Але ціна технологій має схильність знижуватися, коли їх більше використовують (як це було із сонячними батареями та паливними елементами). До того ж у сучасному світі нові, безпечні для клімату технології дуже швидко розвиваються, попри те що вони різняться якістю — залежно від рівня державної допомоги.

Наприклад, перспективні технології, що базуються на водні, потребуватимуть значного збільшення виробництва електроенергії. Цю потребу можна задовольнити, розширивши використання вітроенергетики та сонячної енергії, які в багатьох країнах вже менш дорогі, ніж викопні ресурси.

Нові технології допоможуть перейти до екологічно безпечного транспорту. Завдяки їм зменшиться кількість світових викидів CO2, а багато галузей стануть “зеленими” в майбутньому.

Але технології за нас не вирішать кліматичної кризи. Людству треба створити правильне політичне середовище. Ключовою умовою “зеленого” переходу має бути встановлення вищих цін на викиди вуглецю, що потребує скоординованих дій на міжнародному рівні. Великим кроком уперед стане домовленість між країнами щодо єдиних критеріїв для роботи ринку вуглецю. Також уряди мають більше підтримувати структурні зміни за допомогою нормативно-правової бази та фінансових стимулів.

Глобальний перехід до “зеленої” економіки потребуватиме трансформаційних змін у виробництві енергії та промислових процесах. Але навіть у цьому разі треба виконати куди більше роботи, щоб розвинути справжню циклічну, “зелену” економіку. Різні країни матимуть різні потреби й переваги. Але найкращі рішення — ті, які підійдуть для всіх країн: як розвинених, так і тих, що розвиваються.

Світові викиди СО2 скоро сягнуть свого піка, тож, якщо ми хочемо запобігти майбутній кліматичній катастрофі та створити кліматично нейтральну, “зелену” світову економіку, треба розробити, оптимізувати й впровадити на глобальному рівні велику кількість перспективних технологій.

Джерело: Project Syndicate

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram