Новини
17 Листопада 2022
397

Санкції проти росії діють, але не так, як хотілось би

В ОП розповіли, над чим працюють зараз

Застосовані проти росії міжнародні санкції працюють, але не в таких обсягах, як цього б хотіла Україна, розповів заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма на Київському міжнародному економічному форумі, пише Економічна правда.

“Якщо коротко, то санкції працюють. Можливо, не в таких масштабах і не з такою швидкістю, як би ми хотіли, але працюють. І підтвердженням цьому є зупинка цілих галузей економіки у рф: машинобудування, автомобілебудування — там скорочення виробництва 70-80%”, — заявив чиновник.

Він додав, що загальноекономічна ситуація в росії погіршується поступово.

“На жаль, це не 30-50-70% як би ми хотіли, але економіка починає падати і це поступово починають відчувати кожен житель країни-ворога”, — додав він.

Шурма розповів, що з початку великої війни українська сторона мала досить радикальні побажання щодо міжнародних санкцій та хотіла, аби вони були введені дуже швидко.

“Коли ми говорили про санкції, ми ставили питання перед партнерами: давайте ми санкціонуємо повністю весь нафтогазовий комплекс, давайте санкціонуємо всю банківську систему і відключимо від SWIFT, давайте введемо персональні санкції на всіх ПЕПів, давайте заморозимо всі кошти на рахунках понад $1 млн всіх громадян росії”, — розповів заступник голови ОП.

Він впевнений, що такі кроки могли б кардинально змінити ситуацію, але світова реальність виявилась трохи іншою і, на жаль, так швидко рухатися в цьому напрямку не вдалось.

“Рухаємось ми доволі поступово, дотично, крок за кроком, пакет за пакетом, і я впевнений що ми цю ситуацію дотиснемо”, — зазначив Шурма.

Він поділився, що наразі українська сторона працює над:

• санкціями проти фінансового сектору росії (банків, типів трансакцій);

• “дірками” в окремих секторальних санкціях, які дозволяють продовжувати працювати окремим компаніям і галузям, зокрема металургії;

• розширенням та посиленням персональних санкцій на всіх причетних до війни, запроваджених Україною.

“В Україні ми дуже сильно посилили цю роботу, буквально за останні декілька тижнів було санкціоновано практично 5000 осіб і я думаю ще тисячі будуть щотижня санкціоновані від сектора до сектора. Можливо, українські санкції для них не є настільки страшні, але що страшно — інформація про ці санкції одразу ж передається всім міжнародним партнерам і дуже часто є основою для накладення відповідних санкцій в ЄС, США та Великій Британії”, — пояснив чиновник ОП.

Також окремо Шурма виділив санкції проти нафтогазового сектору росії та, зокрема, нафти.

“5 грудня почне діяти прайскеп на російську нафту, ми в процесі перемовин по певних деталях цієї формули, але в будь-якому випадку ми розуміємо що це точно вдарить на десятки мільярдів, а можливо на 100+ мільярдів доларів щороку по доходах рф”, — резюмував чиновник.

Нагадаємо, росію позбавили статусу країни з ринковою економікою.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram