Герої
15 Лютого 2023
2 870

Сальвадор Далі: Геніальна особистість і бізнес-проєкт

Історія успіху талановитого каталонця та ексцентричного автора сюрреалістичних картин

Сальвадор Далі народився 11 травня 1904 року в каталонському місті Фігерасі у сім’ї заможного нотаріуса Сальвадора Далі-і-Кусі та його дружини Феліпе Доменеч.

У нього була сестра Ганна Марія та старший брат Сальвадора, який помер від менингіту у 2-річному віці. Батьки, знайшли втіху в народженні молодшого сина, якого також назвали Сальвадором. Вони сказали йому, що він — реінкарнація свого старшого брата.

Його повне ім’я — Сальвадор Доменек Феліп Жасинт Далі-і-Доменек.

Вдома він був абсолютним монархом. Усі його забаганки миттєво виконувалися. З дитинства Далі мав складний характер, мав купу фобій, вчиняв істерики та симулював, щоб привернути увагу до своєї персони.

Сальвадор боявся комах, і… симпатизував їм. Художник відчував фобію від одного виду мурах і коників, проте, коники — один із елементів, що повторюються в його роботах.

У шість років він мріяв стати шеф-кухарем. Своє захоплення Далі реалізував, створивши обкладинку для книги “Обід Гала” в 1973 році. Вона містить 136 рецептів, рясно проілюстрованих роботами художника. Тут і гора з раків, яку прикрашає жінка з відрубаними руками, щедро заливаючи їх кров’ю; і печена качка, що нагадує череп, і риба з антропоморфним тілом.

Далі був у захваті від книги Фрейда “Тлумачення сновидінь”. Картини “Антропоморфна шафка” та “Жираф у вогні” — данина великому психоаналітику. Зображені у ньому ящики, вбудовані у людську постать, показують приховані аспекти особистості, про які у своїй книзі говорив Фрейд.

Коли Далі виповнилося 17 років, він вступив до Королівської академії образотворчих мистецтв, розташованої в Мадриді. Однак у 1926 році химерного хлопця відраховують з академії через зневажливе ставлення до викладачів.

У 1929 році Сальвадор зустрів єдину любов і музу всього його життя — російську емігрантку Олену Іванівну Дьяконову, яка тоді була одружена з поетом Полем Елюаром. Дівчина воліла називати себе Гала.

Зрештою Далі та Гала почали таємно зустрічатися. Батько і сестра художника були затятими противниками їхнього роману.

Батько позбавив Сальвадора будь-якої матеріальної допомоги. Закохані влаштувалися на узбережжі в Кадакесі у скромній халупі без будь-яких зручностей. Саме тут Далі почав створювати свої перші шедеври.

У 1934 році пара вступила в офіційний шлюб (їх шлюб був відкритий, кожен мав коханців на стороні) та була щаслива до початку 60-х років, поки вони не стали сваритися.

Першою відомою роботою Сальвадора Далі вважається “Постійність пам’яті”, на якій можна побачити рідкий годинник, що стікає зі столу. Автор намагається зруйнувати усталений стереотип сприйняття людиною часу та показати, що воно далеке від лінійності.

Митець шукав натхнення у сновидіннях. Тому намагався спати, сидячи, затиснувши в руці ключ або чайну ложку, а під нього клав металеву тарілку. Рано чи пізно Далі розтискав пальці, лунав дзвін металу від предмета, що впав, художник прокидався і намагався перенести на полотно бачення. Власне, про це картина “Сон, викликаний польотом бджоли навколо гранату, за секунду до пробудження”.

Художник носив із собою маленький шматочок іспанської корчі, яка мала відганяти злих духів, він вірив у забобони. Одного разу Йоко Оно попросила Далі надіслати їй волосся з його легендарних вусів. Далі думав, що вона — відьма і може наслати на нього закляття. Натомість він наказав знайти в саду сухе стебло трави та вислати його Йоко в класній упаковці. Йоко Оно заплатила за це $10 тис.

Далі створював ескізи для ювелірних прикрас. Один з них — брошка “Рубінові губи” з 13 перлинами-зубами, присвячена американській актрисі Полетт Годар (колишній дружині Чапліна і майбутня Ремарка).

Також він створив сліпучий шедевр із золота “Королівське серце”, вкрите 46 рубінами, 42 діамантами, двома смарагдами та іншими дорогоцінними каменями. Внутрішній механізм змушував Королівське Серце битися, наче воно живе.

Він був дуже жадібним. За це письменник Андре Бретон, навіть придумав для Далі прізвисько-анаграму “Avida Dollars”, що латиною означає “жадібний до доларів”.

Коли Далі з друзями збиралися за вечерею у ресторані, Далі просив оформити рахунок на себе. Далі малював на чеку якийсь скетч. Він знав, що ніхто не стане його переказувати в готівку, оскільки його малюнки вважалися в сто разів ціннішими.

Далі любив влаштовувати вечірки. Він був дизайнером скандального “Бала Сатани”, влаштованого Ротшильдами у 1972 році.

Художник носив чудернацькі костюми. Серед них — фрак, прикрашений 88-ма пришитими до нього пляшечками лікеру з мертвою мухою в кожній. Для читання лекції на тему “Автентичні параноїдальні фантоми” Сальвадор убрався у водолазний костюм, під шоломом якого ледь не задихнувся.

Вуса стали візитною карткою його зовнішності на все життя. Він їх відростив під впливом іспанського майстра XVII ст. Дієго Веласкеса.

Крім того, ім’ям Сальвадора Далі названо пустелю в Болівії та кратер на планеті Меркурій.

Сальвадор Далі є автором дизайну упаковки від “Чупа-чупс”. Засновник компанії Енрік Бернат попросив Сальвадора внести щось нове в обгортку, оскільки популярність льодяника вимагала впізнаваного дизайну. Як винагороду Сальвадор отримав пристойний гонорар і зажадав щодня постачати йому коробку льодяників. З цими льодяниками він приходив на дитячий майданчик, демонстративно розпаковував льодяник, облизував його та викидав на землю. Процес повторювався, доки Далі залишався цілком задоволений.

Митець любив моду. Він тісно співпрацював з італійським дизайнером Ельзою Скіапареллі, яка творила речі, надихаючись його творами. У 1930-х роках вони шили сукню з омаром для герцогині Віндзорської.

Далі також створив капелюх у формі взуття, пояс з губами у вигляді пряжки та флакони для парфумів. У 1950 році він співпрацював з близьким другом Крістіаном Діором у проєкті про моду майбутнього.

Саме Сальвадор Далі винайшов накладні штучні нігті та зробив їх популярними. Водночас перші зразки були дзеркальними, щоб у них можна було дивитися на себе.

Обкладинку Vogue тричі прикрашали роботи художника. Це були випуски грудня 1938, квітня 1944 та грудня 1971 року.

Далі відкрито зачаровувався фігурою Гітлера. Навіть намалював картину в якій образ Гітлера подано як пейзаж. Сюрреалісти бачили в цьому нацизм, неприйнятний на той час, і виключили Далі зі своєї компанії.

Художник носив дворянський титул Маркіз де Далі де Пуболь, який створив король Іспанії Хуан Карлос спеціально для нього.

У 1968 році Далі купив для Гали замок Пуболь, в якому вона жила окремо від чоловіка. Художник міг відвідувати дружину лише з її письмового дозволу. Вона померла 10 червня 1982 року. Саме у підвалі замку знаходиться склеп, де лежить Гала.

У 1981 році у Сальвадора розвивається хвороба Паркінсона. А після смерті коханої Гали він і зовсім втрачає здоровий глузд. Медсестрам було дуже непросто доглядати за збожеволілим Далі, який кричав, кусався і кидав у них усе, що траплялося під руку.

Художник помер 23 січня 1989 року у віці 84 років. Він не залишив по собі прямих нащадків.

Як художник Сальвадор Далі був геніальним, але шалену популярність він отримав завдяки маркетинговому таланту Гали та тому, як він сам виділяв свою особистість.

“Я стану Далі, я неодмінно стану Далі!”, — так він писав у прижиттєвому пам’ятнику самому собі “Щоденнику одного генія”.

Які ж методи привели митця до успіху:

• Керуй інформаційним полем

Сальвадор Далі багато сил витратив на те, щоб вписати своє ім’я в історію спочатку іспанського, а потім загальносвітового мистецтва. Він порівнював себе з Чарлі Чапліном, підтримував чутки про власну імпотенцію, повторював, що він не просто Далі, а Божественний Далі, формував навколо свого імені щільну завісу міфів і вибудовував максимально виграшні для самопросування асоціації. Далі — геній, Далі — рятівник мистецтва, Далі — секс (його наявність чи надлишок у житті зірки однаково збуджують свідомість шанувальників). Скандальний, авангардний, непередбачуваний.

• Кради як художник

Далі мало що створив, але багато чого привласнив. У студентські роки він наслідував Пікассо, а в зрілі проголосив: “Я перший, Пікассо другий”. У 25 він приєднався до сюрреалістичного руху, зробив з широко відомого у вузьких колах течії модну і впізнавану. А через кілька років поглинув її і став єдиним сюрреалістом в очах більшості. З руху його вигнали, але слово “сюрреалізм” вже асоціювалося виключно з Далі. Монетизації розкрученого бренду була миттєва — портрети на тлі “сюрреалістичного пейзажу” мали великий попит у багатих американців.

• Думай позитивно

Були в Далі гроші чи ні, публіка не сумнівалася, що він у них потопає. Митець вважав, що “художник, краще має бути багатим, ніж бідним”. Далі фотографувався з купюрами, нанизаними на вуса, жив у готелях із розкішно обставленими кімнатами, носив леопардові штани, розробляв дизайн діамантових прикрас… Внаслідок цього він міцно асоціювався з великими грошима. Сальвадор відсікав своїм виглядом тих, хто не може собі дозволити його роботи, і притягував тих, кому потрібне все найшикарніше.

• Працюй на впізнаваність

Сальвадор Далі — це вусики-стрілочки, милиці, мурахи, текучі форми, контрастні тіні, пустельні краєвиди… Його стиль впізнавався миттєво у будь-який період його творчості, навіть якщо саме цю роботу жодного разу не бачили. Для публіки, знайомої з його символізмом поверхнево, постійно повторювані образи та прийоми формують ефект впізнавання, для фанатів вони стають свого роду відсиланнями до його ж книжок, до інших картин, до реальних чи вигаданих подій з його життя.

• Розширюй цільову аудиторію

“Божественний Далі” — це бренд, який розуміється на колабораціях. Він працював з Діснеєм, знімався в рекламі, режисирував фотосесії для журналу Playboy та співпрацював із зіркою шок-року Елісом Купером. У Хічкока Далі дебютував як художника зі спецефектів у Голлівуді, зі Скіапареллі — досліджував моду, з М’ясиним — завоював театральні сцени. Через ці проєкти Далі приєднував до армії своїх шанувальників ще й фанатів свого партнера та освоював нові ринки. До того ж будь-яка ниточка (що з театру, що з еротичного журналу) призводила до ключового продукту — картин, ціни на які згодом тільки зростали.

• Не забувай про постійних клієнтів

Сальвадор мав на меті не тільки залучити клієнтів, а й утримати їх, а найлояльніші клієнти заслуговували на особливу увагу. Для них Далі влаштовував закриті вечірки. Сюрреалістичні бали проходили з великим шиком, інтер’єри оформлялися на основі уславлених робіт Далі, а костюми гостей подекуди дивували навіть його самого. Так, Далі, наприклад, згадував оголену жінку з очима по всьому тілу, причому око на грудях ще й моргало. Успіх сюрреалістичних балів був настільки великий, що Далі навіть не треба було їх організовувати: це робили самі шанувальники у власних маєтках, а маестро залишалося прибути у призначений день і годину як почесний гість.

• Подбай про своє безсмертя самостійно

Звичайно, можна чекати на те, що вдячні нащадки відкриють музей вашого імені, але набагато надійніше такі важливі речі нікому не делегувати. Далі сам відкрив Музей-театр у Фігерасі, своєму рідному місті, і з моменту відкриття його щорічно відвідує близько 1,5 млн осіб. Будинок не було збудовано “з нуля”. За основу Сальвадор взяв муніципальний театр, де ще в дитинстві вперше взяв участь у виставці молодих художників. Те, що колись започаткувало публічність Сальвадора Далі, тепер повністю замкнулося на його імені та стало його меморіалом. Він похований там само, під підлогою, як єгипетський фараон, який сам контролював будівництво своєї усипальниці.

• Головне, щоб про тебе говорили

“Мій девіз говорив: “Головне, щоб про Далі невпинно говорили, хай навіть і добре”, — писав Далі в “Щоденнику…”. Він щедро роздавав інтерв’ю, був частим гостем на американському телебаченні, вигулював у Парижі муравїда і регулярно генерував інфоприводи для того, щоб гул навколо його імені не змовкав ні на мить.

Методи чорного піару теж йшли в роботу: Далі розумів, що чорний піар часом ефективніший за білий. Наприклад, у Нью-Йорку, оформивши вітрину бутика Bonwit Teller, він сам же цю вітрину і розгромив просто на очах у враженого натовпу. Приводом стало те, що фірма замінила у його інсталяції воскові манекени на пластикові. Результатом став приголомшливий успіх виставки, що відкрилася незабаром, на якій продали 21 картину.

Джерело: marieclaire, theoryandpractice, interesnyefakty, zagge, lifestyle.24tv, cameralabs, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram