Новини
7 Квітня 2023
424

Сало з пробірки: Американські біологи виростили делікатес у лабораторії

Жир було створено з клітин миші та свині

Попри активне виробництво штучного м’яса стартапами по всьому світу, досі не було створено жиру, який надавав би продукту натурального смаку. Вчені з Університету Тафтса в США виростили в пробірці жир з клітин миші та свині.

Дослідження опубліковано у журналі eLife. За оцінками аналітиків, ринок штучного м’яса до 2024 року зросте до $23,2 млрд, а 2030-го — до $85 млрд.

Однак для отримання максимально природного смаку альтернативному м’ясу потрібна деяка кількість жиру. Згідно з тестами вчених, споживачі називають найсмачнішою яловичину із 36% жиру.

Для створення жиру біологи зі США використовували клітини мишей та свиней, які змішали з альгінатом та мікробною трансглутаміназою (вони служать “клеєм” для клітин жирової тканини). Структура штучного жиру вийшла пластичною, що дозволяє у майбутньому змінювати його текстуру.

За ароматом та смаком вирощений у пробірці свинячий жир майже не відрізняється від натурального, на відміну від мишачого. У свинячому жирі містилися ліпіди та інші важливі для смаку та аромату компоненти.

Виробництво штучного м’яса активно розвивається в останні кілька років через зростання екологічних рухів проти забою тварин та кліматичних змін. Багато стартапів отримують дозвіл на продаж продукції в магазинах — першим у світі такий дозвіл видав Сінгапур.

Раніше Investory News писали, як українські компанії використовують ШІ-сервіси.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram