Новини
15 Листопада 2019
1 121

Рятують клімат: ЄІБ припиняє фінансування проєктів у сфері викопного палива

Інвестбанк надаватиме пріоритет проєктам, що спрямовані на підвищення енергоефективності

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) з кінця 2021 року припинить фінансування проєктів в області викопного палива. Рішення щодо нової політики ЄІБ було підтримане Єврокомісією, повідомляє Theguardian.

Таким чином, інвестбанк стане першим кредитором, який виключить фінансування нафтових, газових і вугільних проєктів, що сприяють кліматичній кризі.

Після ухвалення рішення, ЄІБ, відбираючи проєкти для фінансування, віддаватиме пріоритет тим, хто спрямований на підвищення енергоефективності та декарбонізації енергії.

Видання зазначає, що таке рішення зупинить приплив капіталу в кілька мільярдів євро в нові проєкти, що пов’язані з викопним паливом.

“ЄІБ має намір підтримувати перехід економіки Євросоюзу до кліматичної нейтральності до 2050 року”, – повідомили у компанії.

Раніше Єврокомісія запропонувала стратегію, згідно з якою чисті викиди парникових газів в атмосферу, тобто викиди та їх абсорбування, можуть звестися до нуля до 2050 року.

Крім того в ЄІБ своє рішення назвали “якісним стрибком” у своїх амбіціях. “Клімат є головним питанням політичного порядку денного нашого часу”, – зазначив Вернер Хойер, президент банку.

І додав, що за оцінками вчених, наразі світ рухається до того, що температура підвищиться на 3-4 градуси Цельсія до кінця сторіччя.  “Якщо це станеться, великі ділянки нашої планети стануть непридатними для життя, що матиме катастрофічні наслідки для людей в усьому світі”, – наголосив він.

За словами Хойера, ЄІБ уже багато років є кліматичним банком Європи, який вирішив зробити якісний стрибок у своїх амбіціях. “Ми припинимо фінансування проєктів у сфері викопного палива та запустимо найамбітнішу стратегію інвестування в клімат серед усіх державних фінансових установ”, – наголосив він.

Нагадаємо, наприкінці травня Кабінет міністрів України отримав довгостроковий кредит з низькими відсотками на суму €200 млн від Європейського інвестиційного банку в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram