Бiзнес
8 Травня 2021
2 285

Рух “Без м’яса” може перетворитися у класову війну

Гамбургери Impossible Whoppers — для бідних, вегетаріанська ікра — для багатих

Ресторан Eleven Madison Park в Нью-Йорку днями заявив, що більше не буде подавати м’ясо в дегустаційному меню за $315. Він стрімко наштовхнувся на консервативну реакцію, яка торкається всього, що віддалено нагадує про-кліматичний вибір.

Це рішення є останнім з того, що швидко перетворилося у “фронт культурних воєн”, оскільки США намагаються вирішити, як боротися зі зміною клімату. Хоча більшість консервативних аргументів педалюють несумлінність і брехню або спотворення інформації навколо майбутнього м’яса в раціоні американців, тут є певний ризик.

Оголошення Eleven Madison Park є нагадуванням того, що для більшості американців найлегший доступ до вегетаріанських страв, коли вони обідають поза домом, — це гамбургери або буріто Impossible Foods або Beyond Meat в місцевому фастфуді. Звичайно, смачно, але рішення зробити Eleven Madison Park без м’яса порівнюючи з варіантами, доступними в закладах швидкого харчування, показує різкий поділ на класи в США і те, як екологічно чисті дієти можуть слідувати цьому прикладу при відсутності суворого втручання і правил, які роблять здоровими пісні варіанти доступні всім.

Перш ніж заглибитися в це, зробимо кілька застережень. Американська культура харчування дуже відстає від інших, де обід без яловичини є нормою, а також страшенно смачною. Потрібно дещо надолужити як в плані інновацій в кухні, так і в тому, що є нормальним.

Але причина, з якої консерватори божеволіють через рішення модного ресторану стати вегетаріанцем, відображає думку, що в США це розкіш. І це не так уже й погано. Стрімко зростаюча нерівність призвела до появи як багатих, так і бідних, коли справа доходить до варіантів харчування. Продовольчі пустелі поширені в бідних кварталах, особливо в тих, де переважають кольорові. Не тільки в містах, але і в резерваціях, і навіть в самій житниці не вистачає свіжих овочів, а у бідних жителів може не вистачити грошей на їх купівлю, навіть якби вони були в наявності.

Тим часом торгові точки Dollar Store, що якомога частіше стають єдиними роздрібними торговцями в невеликих містах США, продають дешеві оброблені харчові продукти. А мережі швидкого харчування — передовими постачальниками підробленого м’яса.

У McDonalds є лінія McPlant, в Burger King — Impossible Whopper, а в Taco Bell — різноманітні тако, буріто, чалупа і багато іншого. Ці вироби зі штучного м’яса занадто добре відтворюють справжній фаст-фуд, але при цьому краще підходять для клімату. Вони навіть допомагають нормалізувати штучне м’ясо як опцію, при цьому забезпечуючи при цьому дешеві калорії. Але вони не розв’язують основну проблему, яка полягає в тому, що вони як і раніше є ретельно перероблені бомби солі та жиру, які шкодять вашому здоров’ю. Ожиріння — одна з імовірних причин того, що середня тривалість життя в Америці не змінилася і навіть скоротилася останніми роками.

Поширення пісних страв у кафе швидкого харчування і нове веганське меню Eleven Madison Park чітко показує підхід вільного ринку до зміни клімату, який посилює нерівність. Ось чому консерваторам так легко скористатися рішенням Eleven Madison Park і використовувати його як паливо для культурної війни. Ресторан, очевидно, може робити все що завгодно. І встановлення стандарту без м’яса в одному з кращих ресторанів світу, безумовно, стане захоплюючим експериментом для відвідувачів, які можуть дозволити собі те, що легко може бути обідом за $1000 на двох з напоями, чайовими та податком.

Але це також виявляє величезну структурну проблему з нинішньою продовольчою системою та одну з найбільших проблем, пов’язаних із забезпеченням того, щоб це кліматичне рішення було ефективним для всіх, а не каменем спотикання, який в кінцевому підсумку блокує значимі дії.

Обговорюючи консервативну брехню про заборону гамбургерів президентом Джо Байденом (щоб бути на 100% ясним, цього не відбувається) директор Центру біологічного різноманіття з питань народонаселення і стійкості Стефані Фельдштейн, зазначила, що федеральний уряд може зіграти роль у формуванні майбутнього з кращим доступом до овочів. Це охоплює поліпшення дієтичних рекомендацій, яким слідують школи та програми харчування у країні, а також припинення мільярдів субсидій для м’ясної промисловості. Комісія EAT Lancet, група, яка випустила план екологічно безпечної дієти та могла б забезпечити доступ до здорового харчування кожного у світі з населенням у 9 млрд людей, також закликає перенаправити субсидії з харчових продуктів, шкідливих для нашого здоров’я і планети.

Це навіть не така вже й радикальна ідея. Субсидії призначені для заохочення вирощування ще більшої кількості м’яса в країні з кризою ожиріння, чи не так. Байден заявив, що хоче припинити субсидування галузі викопного палива, яке також руйнує планету і наше здоров’я. Чому б не зробити те ж саме щодо яловичини і не направити ці гроші на субсидування поживної їжі або на стимулювання продуктових магазинів до перетворення їх в оазиси в харчових пустелях?

Однак це має бути тільки початком для того, щоб сприяти тому, що має бути більш широким культурним зрушенням, який ставить на чільне місце не тільки менше руйнування планети, а й забезпечення справедливого доступу до здорової їжі для всіх.

Заява Eleven Madison Park з’явилася через тиждень після того, як продуктовий сайт Epicurious заявив, що не буде випускати нові рецепти яловичини — крок, який він непомітно реалізував протягом минулого року. Такого роду зміни необхідні: створення рецептів, які нормалізують варіанти, не пов’язані з яловичиною, для всіх. Але для розв’язання проблеми потрібно щось більше, ніж нові рецепти. Не можна смажити моркву, якщо її немає в холодильнику.

Джерело: earther.gizmodo

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram