Драйв
19 Травня 2020
2 346

Розважаємось на карантині: ТОП-5 книжок від Білла Гейтса

Засновник Microsoft  опублікував новий блог з рекомендаціями, що варто почитати, та які подивитися фільми влітку 2020-го

Попри активну позицію щодо коронавірусу, коли Білл Гейтс активно інвестує в боротьбу з новим захворюванням і надає прогнози про те, як пандемія відіб’ється на житті планети, бізнесмен продовжує вести блог про читання, де публікує списки книжок і телешоу. Цього разу він пропонує прочитати їх в самоізоляції чи у момент, коли просто потрібно відволіктися.

А ще мільярдер поділився своїм захопленням – грою в бридж. Цікаво, що його улюблений партнер – друг, мільярдер Воррен Баффет. Так, в умовах самоізоляції вони продовжують грати в інтернеті – на платформі Bridge Base.  “Я захвилювався кілька місяців тому, коли їх сервіс на короткий час перестав працювати, але тут же відновився. Я здивувався тому, яке полегшення відчув, побачивши, що він знову працює”, – розповів Гейтс.

ТОП-5 книжок від Білла Гейтса

1. “Вибір. Про свободу та внутрішню силу людини” Едіт Єви Егер

“Ця книжка частково є мемуарами, а частково – таким собі посібником щодо переживання травм. Егер було всього 16 років, коли вона разом із сім’єю потрапила в Аушвіц. Переживши неймовірні жахи, переїхала до США й стала психологом. Унікальне минуле авторки дає їй приголомшливу проникливість. І, я думаю, що багато людей знайдуть розраду прямо зараз від її порад, як впоратися з важкою ситуацією”.

2. “Хмарний атлас” Девіда Мітчелла

“Це той тип роману, про який ви думатиме та говоритимете довгий час після того, як дочитаєте. Сюжет трохи складно пояснити, тому що він містить шість взаємопов’язаних історій, які відбуваються в різні століття (враховуючи одну, яка сподобалася мені найбільше – про молодого американського лікаря на кораблі у південній частині Тихого океану в середині 1800-х). Але якщо ви маєте настрій для дійсно захопливої історії про найкраще та найгірше в людстві, я думаю, ви будете так само захоплені, як і я”.

3. “Поїздка довжиною у життя” Боба Айгера.

“Це одна з кращих книжок про бізнес, які я читав останніми роками. Айгер виконав приголомшливу роботу, пояснюючи, що це насправді означає – бути гендиректором величезної компанії. Якщо ви шукаєте розуміння бізнесу або чтиво, яке вас розважить, то думаю, що будь-кому сподобаються його історії про керівництво Disney під час одного з найбільш трансформаційних періодів у історії компанії”.

4. “Великий грип: епічна історія найбільшої чуми в історії” Джона Баррі

“Ми живемо у безпрецедентний час. Але якщо ви шукаєте історичні порівняння, пандемія іспанського грипу 1918 року – найближче, що ви можете знайти. Баррі навчить вас практично всьому, що потрібно знати про один із найбільш смертоносних спалахів (захворювання, – Ред.) в історії людства. Навіть при тому, що у 1918-му був зовсім інший час. “Великий грип” – гарне нагадування, що ми все ще маємо справу з тими ж самими труднощами». 

5. “Хороша економіка для важких часів” Абхіджіта Банерджі й Естер Дюфло

“Банерджі та Дюфло виграли Нобелівську премію з економіки минулого року. Вони одні з найрозумніших економістів з тих, що наразі працюють. На щастя для нас, вони також дуже добре уявляють економіку зрозумілою середній людині. Їх найновіша книжка досліджує нерівність та політичні розбіжності, звертаючи увагу на дебати, які знаходяться на передньому плані у багатих країнах, як США”.

Крім того, Гейтс згадав ще декілька книжок, які, як він вважає, варті уваги. Це:

– “Медитація й усвідомленість. 10 хвилин на день, які приведуть ваші думки у порядок» Енді Паддікомба. “Роками я скептично ставився до медитації. Тепер я займаюся нею так часто, як можу”.

– “Ейнштейн гуляє по Місяцю” Джошуа Фоера. “Фоер зацікавився тим, як працює пам’ять, і чому деякі люди, схоже, мають приголомшливу здатність згадувати факти”.

– “Марсіанин» Енді Вейєри. “У фільмі Метт Деймон грає ботаніка, який справляється зі страхом і каже: “Я зроблю науку з цього лайна”. Ми робимо те ж саме з новим коронавірусом”.

– Джентльмен у Москві” Амора Тоулза. “Я думаю, це весела, розумна та напрочуд жвава історія про те, як вичавити найкраще з того, що тебе оточує”.

– “Трилогія про Розі” Грема Сімсіона. “Всі три романи про Розі змусили мене сміятися. Мелінда (дружина Гейтса, – Ред.) порадила мені почати читати, і я радий, що вона це зробила”.

– “Краще що ми могли зробити” Тхі Буй, графічний роман. “Це глибоко особиста книжка, яка вивчає, що це значить – бути батьком і біженцем”.

– “Гіпербола з половиною: невдалі ситуації, помилкові механізми подолання, хаос й інші речі, які трапилися” Еллі Брош. “Ви проковтнете це за три години максимум. Але ви хотітимете, щоб це тривало довше”.

“А що, якщо?.. Наукові відповіді на абсурдні гіпотетичні питання” і XKCD Volume 0 Рендалла Манро. “Мені подобається, як колишній інженер NASA перетворює незвичайні уроки науки в дуже захопливий комікс”.

Нарешті, Гейтс згадав кілька документальних фільмів і серіалів, які йому сподобалися за останній час:

“Пандемія: Як запобігти спалаху” – документальний фільм Netflix про чотирьох людей, які працюють у різних частинах світу, щоб запобігати епідемії. “Пандемія” надає вам можливість надихнутися роботою героїчних лікарів, дослідників та волонтерів, які працюють, аби запобігти тому, через що ми наразі проходимо”.

“Мільйон дрібниць”, “Це ми” й “Озарк” – серіали, які Гейтс дивиться з дружиною Меліндою. Він також планує подивитися “Я, Клавдій” – міні-серіал “Бі-бі-сі” 1976 року.

“Шпигунські ігри” – трилер 2001 року із Бредом Піттом і Робертом Редфордом у головних ролях. “Мало хто чув про “Шпигунські ігри”, але я, напевно, дивився його 12 разів”, – поділився Гейтс.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram