Новини
17 Червня 2020
904

Розслідування Єврокомісії: Apple звинуватили в нечесній конкуренції

Європейський регулятор отримав дві скарги від конкурентів яблучної компанії

На фото: генеральний директор компанії Apple Тім Кук

Єврокомісія почне антимонопольне розслідування щодо Apple, адже минулого року було отримано дві скарги від компаній-конкурентів Apple і тепер має намір перевірити, чи не суперечать законодавству ЄС правила App Store для розробників, повідомляється на сайті ЄК.

У правилах App Store для всіх продавців цифрового контенту обумовлено, що вони зобов’язані користуватися платіжною системою Apple для продажу своїх товарів і послуг. При цьому з кожної покупки цифрового контенту американська компанія стягує комісію в 30%.

Користуватися сторонніми платіжними системами розробники таких програм не можуть, так само як і розповідати користувачам про можливість придбати цифровий контент на сторонніх ресурсах.

У самій Apple заявили, що розчаровані рішенням Єврокомісії, а звинувачення назвали безпідставними: “Врешті-решт, наша мета проста — надати нашим користувачам доступ до кращих додатків і сервісів, пам’ятаючи про надійність і безпеку. І ми раді можливості продемонструвати Європейській комісії все, що було зроблено нами, щоб досягти цієї мети”.

У березні минулого року на Apple в Єврокомісію поскаржився музичний стрімінговий сервіс Spotify. Шведська компанія поскаржилася європейській владі, що змушена платити американській корпорації комісію в 30% з кожної покупки, в той час як інші компанії, що пропонують фізичні товари або послуги, цим “податком” не обтяжені.

На думку Spotify, це створює нерівні конкурентні умови для клієнтів Apple. Крім того, Spotify скаржиться й на інші обмеження з боку Apple — наприклад, в додатки на iOS не можуть бути включені кнопки або посилання на сторонні сайти з інформацією про продукцію, знижки або акції, в той час як на Android таких обмежень немає. Голосовий помічник Siri не може запускати Spotify, також Apple відмовлялася запустити додаток Spotify для Apple Watch.

А в березні поточного року схожі претензії до Apple висунув продавець аудіокниг, назву якого Єврокомісія не вказала.

Тепер європейський регулятор має намір з’ясувати, чи не порушують вищезазначені правила App Store антимонопольне законодавство ЄС та чи не забезпечують вони конкурентну перевагу самої Apple, у якій є сервіси Apple Books і Apple Music.

Нагадаємо, у 2019 р. через екосистему App Store були здійснені платежі та покупки на $519 млрд. Найприбутковішими категоріями стали покупки в додатках для мобільної комерції, цифрові товари та сервіси, а також реклама в додатках.

Як відомо, ринкова капіталізація Apple у четвер, 10 червня, досягла $1,53 трлн. Це сталося в ході чергових торгів на біржі NASDAQ. Вартість акції Apple виросла до $352. А от аналітик Evercore вважає, що саме Apple першою досягне позначки у $2 трлн, і зробить це протягом наступних чотирьох років.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram