Новини
14 Березня 2021
882

Розпочав роботу найпотужніший суперкомп’ютер у світі

Його основна функція — розв’язувати наукові завдання, розробляти ліки та вивчати COVID-19

В Японії запрацював найшвидший у світі суперкомп’ютер. Тепер він офіційно доступний для дослідників, які зможуть використовувати його у різноманітних проєктах — від боротьби зі зміною клімату й закінчуючи відкриттям нових ліків, повідомляє Hightech.

Будівництво суперкомп’ютера Fugaku, розміщеного в японському науково-дослідному інституті Riken, розпочалося 2014 року, а пристрій повинен стати майбутньою опорою високопродуктивної обчислювальної інфраструктури країни.

Постачання 432 стійок Fugaku було завершено у травні 2020 року, з того часу тривають випробування системи, в основному в межах проєктів, спрямованих на прискорення досліджень боротьби з пандемією COVID-19.

“Японська дослідницька організація з інформатики та технологій (RIST) вже відібрала 74 дослідних проєкти, які  реалізовуватимуться розпочинаючи з наступного місяця”, — зазначає видання.

І додає, що пристрій призначений для проведення симуляцій з високою роздільною здатністю, тривалою роботою та великомасштабною симуляцією. Його продуктивність у сто разів більша за аналоги. “Ця безпрецедентна обчислювальна потужність дозволила пристрою двічі поспіль зайняти перше місце у списку Top500, який класифікує 500 найпотужніших комп’ютерних систем у всьому світі”, — наголошує видання.

Нагадаємо, у червні минулого року компанія Honeywell заявила про створення найпотужнішого квантового комп’ютера, який як мінімум у два рази потужніший за аналогічні моделі компаній IBM і Google.

Своєю чергою Microsoft створила один із найпотужніших суперкомп’ютерів у світі для компанії Ілона Маска. Машина оброблятиме дані для різних моделей й алгоритмів штучного інтелекту.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram