Новини
18 Лютого 2021
635

Розмитнення “євроблях”: Рада ухвалила відповідний законопроект

Сума податку буде залежати від віку транспортного засобу, об’єму двигуна і типу палива

Верховна Рада України (ВРУ) ухвалила законопроект №4643-д з поправками до Податкового кодексу, який пропонує нову формулу для розмитнення автомобілів на іноземних номерах, ввезених до 2021 року.

Відповідний документ підтримали 259 народних депутатів при необхідних 226 голосах.

Зокрема, змінами до Податкового кодексу запропоновано встановити, що тимчасово, протягом 180 днів з дня набрання ними чинності, базою оподаткування податком операцій з ввезення на митну територію України вживаних легкових автомобілів є сума акцизного податку, яка розраховується за формулою, прив’язаною до обсягу двигуна та віку авто.

Наприклад, для бензинового автомобіля віком до п’яти років і обсягом двигуна 2000 куб. см ставка акцизного податку складе €500. Розрахована за формулою максимальна ставка податку для дизельного автомобіля віком старше 15 років і обсягом двигуна 5000 куб. см складе €2,75 тис.

При цьому зазначений тимчасовий режим не поширюється на транспортні засоби, якщо вони не відповідають екологічним нормам “Євро-2” і вище або мають походження з тимчасово окупованих територій.

Своєю чергою змінами до Митного кодексу терміном на 180 днів при оформленні б/в автомобілів, ввезених до 31 грудня 2020 року, їх власники звільняються від сплати ввізного мита.

Крім того, встановлюється тимчасовий спрощений порядок оформлення б/в автомобілів, ввезених до 31 грудня 2020 року і які перебувають на території країни з порушенням правил режиму тимчасового ввезення або транзиту за умови добровільної сплати власником до держбюджету платежу обсягом 500 неоподатковуваних податків мінімумів (8,5 тис. грн).

Якщо власник такого авто не планує його оформляти, він може протягом пів року вивезти його за кордон, попередньо сплативши до держбюджету ті ж 8,5 тис. грн, що дозволить уникнути штрафів на таке порушення.

Як відомо, Верховна Рада України ухвалила Закон  щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху. Так, наприклад, сума максимального штрафу за водіння в нетверезому стані виросла до 51 тис. грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram