Новини
6 Червня 2022
419

Російську нафту компенсують венесуельською

Постачання чорного золота до Європи можливе вже наступного місяця

Італійська нафтова компанія Eni SpA та іспанська Repsol SA можуть почати відвантажувати нафту з Венесуели в Європі вже наступного місяця, щоб компенсувати припинення нафтових закупівель у росії, повідомляє Reuters.

Очікується, що обсяги нафти, які отримуватимуть Eni та Repsol, невеликі, тому вплив на світові ціни буде помірним. Проте “зелене світло” Вашингтона на відновлення давно заморожених потоків венесуельської нафти в Європу може дати символічний імпульс президенту Венесуели Ніколасу Мадуро.

Перед цим Державний департамент США надіслав листа обом європейським компаніям, де наголосив на доцільності відновлення поставок з Венесуели. У Вашингтоні сподіваються, що це допоможе Європі знизити енергетичну залежність від росії, а також скоротить потік нафти з Венесуели до Китаю. Інша мета полягає в тому, щоб переконати Мадуро відновити політичні переговори з опозицією в його країні.

Дві європейські енергетичні компанії, які мають спільні підприємства з венесуельською державною нафтовою компанією PDVSA, можуть зараховувати нафту на рахунок несплачених боргів та прострочених дивідендів. При цьому ключовою умовою є те, що отримана нафта “має відправлятися лише до Європи, і її не можна перепродувати в іншому місці”.

Нагадаємо, що у 2022 році від продажу нафти й газу рф отримає $285 млрд. Це дохід з урахуванням можливої відмови від російських енергоносіїв.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram