Бiзнес
25 Серпня 2021
1 600

Rolex: Золотий хронометр часу

Історія успіху бренду, який вже 116 років демонструє швейцарську стабільність, англійську елегантність і німецьку точність

На фото: Ганс Вілсдорф

Rolex — швейцарська компанія, яка виготовляє найдорожчі годинники світу, але була заснована німцем в Англії. Випускає понад пів мільйона примірників на рік.

Компанія Rolex була створена Гансом Вілсдорфом, який після закінчення школи став працювати у швейцарській годинниковій компанії та захопився годинниковим мистецтвом.

У 1903 році він переїхав до Лондона, де вирішив заснувати власну фірму з продажу швейцарських годинників. Там він одружився з англійкою, отримав громадянство Англії, та в партнерстві з братом дружини — Альфредом Дейвісом, створив свою компанію Wilsdorf&Devis.

Спочатку вони поставляли в Англію годинникові механізми виробництва Hermann Aeglers Swiss, які поміщалися у корпуси виробництва Dennison. Потім годинники прямували до ювелірів, де на них викарбовувався логотип W&D.

Вілсдорф був упевнений, що майбутнє за наручними годинниками. Тож, 1905 року він починає випускати моделі наручних годинників з металевими гнучкими браслетами, які стали дуже популярними та найбільш продаваними в Англії.

Ганс вирішив, що ім’я компанії має бути звучним і таким, що запам’ятовується, а також коротким, щоб помістилося на циферблаті. 2 липня 1908 року було створено нове ім’я фірми.

Численні версії про походження назви Rolex, напевно, не мають під собою підстав. Дехто стверджує, що Rolex — це скорочення від Horologerie exquise, що в перекладі означає “досконале годинникове мистецтво”. Ще за однією версією — воно нагадує звук працюючого годинника.

Найважливішим для компанії Rolex стало офіційне підтверджене створення найякісніших годинників. У 1910 році Rolex стали першими наручними годинниками, які отримали Сертифікат хронометричної точності, виданий швейцарським Комітетом оцінки в Б’єні.

1914 року обсерваторія в Кью (Велика Британія) привласнила наручним годинникам Rolex клас точності “A”, який раніше був прерогативою морських хронометрів. З того самого часу наручний годинник Rolex незмінно асоціюється з точністю.

Того ж року Rolex переїхав з Англії до Швейцарії та облаштувався в місті Біль. Це сталося не через те, що в цій країні крутилися “всі гроші світу”, а тому, що імпортні та експортні податки в Англії були занадто високі через війну. Ще за однією версією — це сталося через німецьке походження Ганса, а Німеччина воювала з Англією.

Rolex була одна з небагатьох компаній, яка повністю виробляла всі часові деталі, нічого не закуповуючи в інших фірм.

Вілсдорф витрачав величезні суми на рекламу. Підприємець не прогадав, зробивши ставку на наручний годинник. На початку XX ст. в різних частинах світу активно велися воєнні дії, у зв’язку з цим особливою популярністю почали користуватися універсальні речі, зокрема й продукція компанії Rolex.

Наручний годинник перетворився з вишуканого “дамського” аксесуара в атрибут воєнного часу. До того моменту, коли війна закінчувалася, наручні годинники красувалися на руках більшості чоловіків.

Наприкінці 1920-х років бізнесмен буквально відправив конкурентів у нокаут, створивши водонепроникний Rolex Oyster (“Устриця”). Це був перший наручний годинник, який не боявся ні пилу, ні вологи. Було проведено екзотичні піар-акції, щоб про годинник дізналися якомога більше людей.

У 1927 році англійська спортсменка Мерседес Гляйтце перепливла з ним протоку Ла-Манш за 15 год 15 хв. Широке висвітлення в пресі цієї події історії миттєво вивело Rolex на провідні позиції. Комерційний успіх перевершив усі очікування — Rolex Oyster буквально змели з прилавків.

В середині XX ст. компанія вирішила створити годинник для пілотів цивільної авіації, які перетинають часові пояси. Їм було важливо знати час відразу в декількох точках світу. Одними з перших годинник протестували пілоти американської авіакомпанії Pan American. Для них спеціально було розроблено годинники з двома часовими поясами.

Rolex ще не раз тестував свій годинник разом зі спортсменами в гоночних автомобілях, батискафах, літаках — під водою, в горах, у повітрі.

1931 року компанією було винайдено та запатентовано механізм автоматичного заводу — годинниковий ротор. Тепер годинники підзаряджалися від помаху руки.

У 1945 році на циферблаті з’явився індикатор дати, а дещо пізніше — ще й показник дня тижня.

На фото: Rolex Submariner

У 1953 році було створено новий шедевр: Rolex Submariner (підводник) — перші цивільні глибоководні годинники. Того ж року виходить на екрани фільм “Агент 007”, в якому Джеймс Бонд з годинником Rolex Submariner на руці долає всілякі перешкоди.

1960 рік — спеціально розроблений Rolex побував на глибині 10,915 тис. м у Маріанській западині разом із французькими вченими Жаком Пікаром та Дональдом Волшем. Прикріплений до батискафа “Трієст”, з честю витримав це випробування, показуючи точний час протягом всієї подорожі.

Ганс Вілсдорф покинув цей світ 1990 року. Через два роки компанію очолив Патрік Хайнінгер, син другого президента Ролекса Андре Хайнінгера.

У 2003 році оборот компанії становив $3 млрд.

Головні принципи компанії:

Основне правило ціноутворення — встановлювати ціни на свій розсуд, не беручи до уваги конкурентів. Таким чином, ціни на годинники Rolex стають відправною точкою для інших виробників.

Компанія ніколи не пропонує знижок, не дає дисконтних карт постійним клієнтам, не влаштовує розпродажів.

Rolex має ексклюзивну дистриб’юторську мережу з невеликої кількості ювелірних магазинів. Вони, як правило, розташовані в престижних районах та мають гарну репутацію. Обмежений доступ до товару — одне зі стратегічних рішень компанії.

Годинник Rolex можна придбати лише в магазині. Вони не продаються в інтернеті.

Компанія практично не дає масової реклами на телебаченні, радіо та в рекламних акціях. Рекламу Rolex можна зустріти на турнірах з гольфу і тенісу, регаті яхт, “Формулі-1”, змаганнях у гірськолижному і кінному спорті. Покупець Rolex — той, у кого є можливість придбати годинник вартістю від $5 тис. до $100 тис.

Rolex — закрита для ЗМІ годинникова компанія.

Цікаві факти:

• Компанія виробляє понад 2 тис. наручних годинників на день, 650-800 тис. на рік. Але попит все одно перевищує пропозицію.

• Ринок несправжніх Rolex налічує близько 40 млн екземплярів на рік.

• Rolex Submariner — одна з найбільш часто підроблюваних моделей годинників у світі.

• Для захисту товару компанія використовує унікальне маркування. Одного разу вона навіть допомогла поліції розкрити вбивство.

• У першому романі про Джеймса Бонда його автор Ян Флемінг, описуючи зовнішність агента 007, віддав перевагу годинникам Rolex. Під час екранізації знімальна група постала перед труднощами — компанія Rolex відмовилася надати свій товар для зйомок, а бюджет картини не дозволяв придбати годинник. Тоді один із творців картини зняв Rolex зі своєї руки й віддав його виконавцю головної ролі Шону Коннері. Це був годинник Rolex Submariner.

• У рекламній кампанії годинників брав участь режисер Джеймс Кемерон. Творець “Титаніка” зізнався, що в них він знімав “Термінатора-2”, в них спускався на батискафі в експедиції при зйомках “Титаніка”.

• У просуванні бренду був помічений майбутній американський президент генерал Дуайт Девід Ейзенхауер. У 1951 році компанія на честь випуску 150-тисячного годинника презентувала політику Rolex Datejust з гравіюванням DDE і п’ятьма генеральськими зірками. У ньому Ейзенхауер з’явився на обкладинці журналу Life.

• Ліндон Джонсон був першим президентом США, який одягнув модель годинника Rolex Day-Date — годинника з показником дати і дня тижня в корпусі з 18-каратного золота та платини. У 1966 році вони коштували $1 тис., що в перерахунку на сьогоднішній день становить близько $7,4 тис.

• В ту ніч, коли Мерлін Монро заспівала знамените привітання “З днем ​​народження, містер Президент” Джону Кеннеді, вона подарувала годинник Rolex Day-Date з написом “Джек, з любов’ю назавжди від Мерлін”.

• Бізнесмен Воррен Баффет є шанувальником Rolex President. Він купив їх кілька десятків років тому і залишається вірним їм до сьогодні. Одного разу інвестор навіть пожартував, що з задоволенням придбав би й саму компанію Rolex.

• Слоган компанії: “Вони не тільки сповіщають про час, вони розповідають історію”.

• У 2013 році бренд витратив на рекламу майже $61,5 млн, що дозволило йому вкотре (з 2000 року) очолити рейтинг виробників годинників з найбільшим рекламним бюджетом. Це один з небагатьох показників фінансової звітності, які потрапили в пресу.

• Зараз акції компанії Rolex не котируються на біржах, що, згідно із законами Швейцарії, дає бренду право не розкривати звітність. Тому представники компанії, розповідаючи про фінансові успіхи Rolex, уникають конкретних цифр. Відомо, що в 2016 році бренд посів 64 рядок у рейтингу Forbes. Компанія була оцінена у $8,8 млрд, продажі становили $4,7 млрд.

• Rolex належать бренди Celline та Tudor.

• Найдорожчі Paul Newman Rolex Daytona були продані з аукціону за $175 млн.

Джерело: rolex, vc, pandatells, emporiumgold, rings, brodude, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram