Новини
13 Грудня 2021
766

Різдво цьогоріч може бути зіпсоване глобальною нестачею мікросхем

Дефіцитний товар продається навіть неконкурентними методами

На фоні глобальної нестачі мікросхем, що використовуються в широкому асортименті продукції, починаючи з автомобілів і закінчуючи пральними машинами та автоматичними зубними щітками, проблеми із затримкою доставки таких товарів загрожують затьмарити для багатьох людей новорічні свята. Внаслідок цього їм доведеться або занадто довго чекати, або взагалі відмовитися від своїх замовлень, повідомляє CNBC.

“Глобальна нестача мікросхем тривала весь рік і цій тенденції не видно кінця. А напередодні улюбленого багатьма свята отримаєте ви замовлення, чи ні — залежатиме від того, що саме було замовлено, а найголовніше — коли”, — пише видання.

На думку Алана Прістлі, аналітика з напівпровідників дослідницької фірми Gartner, брак мікросхем обов’язково позначиться на Різдві. “Ми виявляємо, що деякі речі, які були легко доступними в минулому, можуть стати недоступними наразі. Ми всі звикли до Amazon і Prime: варто тільки натиснути на кнопку й товар з’являвся у вас вже через 24 год. Але тепер доведеться чекати 2-3 тижні”, — розповідає він.

Проблема ускладнюється й через те, що сучасна техніка занадто складна: у ній часто використовується не одна-дві, а багато мікросхем. “Проблема, з якою ми стикаємося, полягає в тому, що у виробах, виготовлених з використанням мікросхем, використовується не одна така мікросхема, — пояснив Прістлі. — У нових смартфонах чимало мікросхем керування живленням, і саме їх не вистачає”.

Наразі також проблематично знайти мікросхеми “старого зразка”, оскільки такі гіганти у цій сфері, як TSMC, Samsung та Intel не зосереджують виробництво на створенні цих старих, менш досконалих мікросхем управління харчуванням, бо можуть продати інноваційні та дорогі версії.

Продукти з високим вмістом напівпровідників, такі як комп’ютери, смартфони та ігрові приставки, є найпопулярнішими різдвяними подарунками, але їхня доступність напередодні свят знаходиться під великим питанням. Йдеться про такі товари, як приставка PS 5 від Sony та Xbox Series S від Microsoft, смартфон Google Pixel 6 Pro. “Якщо комусь і вдасться отримати їх, то з великою переплатою”, — зазначає видання.

За словами експертів, виходить дуже сумний висновок: якщо ви ще не встигли придбати той подарунок, який хочете покласти під ялинку, можливо, вам не пощастило, тому що навіть сам Санта-Клаус не зможе його доставити.

Щойно якийсь популярний і дефіцитний товар з’являється у продажу, до справи залучаються неконкурентні методи: деякі люди використовують автоматичні боти, щоб скуповувати такі товари на корені за номінальною вартістю, а потім продавати їх за завищеними цінами.

“За прикладом далеко ходити не потрібно: достатньо подивитися на ігрові консолі PS5 і Xbox Series S, які продаються на eBay, торговому майданчику Facebook, Gumtree та інших платформах онлайн-продажу за значно більшою, ніж рекомендована роздрібна ціна”, — пише видання.

Алан Прістлі попередив, що покупці повинні подумати про покупку бажаної електроніки, якщо та є, краще раніше, аніж пізніше. “Якщо вона є та доступна, робіть покупку”, — рекомендує він. І додає, що варто проявляти більше гнучкості, наприклад, у випадку з ПК, які бувають різних конфігурацій. “Можливо, доступна не бажана, а інша конфігурація, тому краще вибрати щось альтернативне”, — наголошує Прістлі.

Нагадаємо, аналітики компанії AlixPartners підрахували втрати світової автомобільної промисловості від глобального дефіциту напівпровідникових чіпів. Тільки цього року автопром ризикує не дорахуватися виторгу в $110 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram