Новини
6 Січня 2021
2 630

Ритейл-2020: Як пандемія вплинула на розвиток торгівлі у світі та в Україні

Електронна комерція набирає обертів: цього року частка онлайн-продажів зросте майже на третину

Під час пандемії COVID-19 постраждали практично всі бізнес-процеси, зокрема на ринках торгової нерухомості в усьому світі та в країнах ЦСЄ-17 (Центрально-Східної Європи), пише Finance.ua.

Обмеження урядів, введені відносно роботи торгових центрів, пунктів обслуговування, громадського харчування, розваг і дозвілля привели до динамічного зростання продажів в e-commerce та змін у поведінці споживачів.

Згідно з дослідженням компанії EVO, сума онлайн-покупок протягом 2020 року зросла на 41%. На покупки в інтернеті торік українці, наприклад, витратили 107 млрд грн.

Своєю чергою відвідуваність торгових центрів знизилась на 20-45% (залежно від країни), якщо порівнювати дані за шість місяців 2020 року з аналогічним періодом 2019-го.

Компанія Colliers International ExCEEding Borders в сегменті торговельної нерухомості виділила наступні основні пункти:

• порівнюючи коронакризу з рецесією в результаті глобальної фінансової кризи у 2007-2008 роках, в більшості випадків, сегмент торговельної нерухомості демонструє стабільне V-подібне відновлення;

• ринки праці в регіоні ЦСЄ, а також купівельна спроможність, схоже, на сьогодні в набагато кращій формі, ніж десять років тому;

• різке підвищення купівельної активності в онлайн фундаментально впливає на трансформацію ритейлу;

• в регіоні ЦСЄ частка онлайн-продажів варіюється від мінімальних показників у деяких країнах до >18% у Чеській Республіці;

• згідно з даними на середину 2020 року, відвідуваність в ТЦ та ТРЦ знизилася на 20-45% у порівнянні з відповідним періодом 2019 року.

Спостерігається різке зростання активності споживачів в електронній комерції, яка фундаментально впливає на трансформацію ритейлу, пов’язану з розвитком технологій і змінами в поведінці споживачів. Також значно збільшився відсоток людей старше 55 років, які тепер переходять від офлайн покупок в інтернет-магазини.

Через численні обмеження постраждав сектор громадського харчування. Особлива категорія, в якій спостерігається значне зростання — це витрати на охорону здоров’я. Слово “термометр” в більшості країн з’являлося в пошуку Google в 5-6 разів частіше, ніж рік тому.

У країнах Центральної та Східної Європи минулого року більшість показників електронної комерції зросли історично швидкими темпами, але при цьому понад 80% продажів як і раніше доводиться на інші канали.

Згідно з даними Euromonitor International, частка e-commerce в Україні у 2020 році становить 8% річних роздрібних продажів (+45% р/р).

В результаті опитування ритейлерів експертами Colliers у травні 2020 року, понад 49% респондентів зізналися, що планують розвивати онлайн-канали продажів у найближчому майбутньому. З іншого боку, свою експансію прискорюють онлайн-ритейлери, посилюючи свою присутність у мережі.

Як стверджують в EVO, у 2021 році темпи зростання e-commerce частково збережуться й електронні продажі зростуть ще на третину. Цьому сприятимуть:

• поява безпечних способів онлайн-оплати на маркетплейсах;

• здешевлення доставки (зокрема, акції безкоштовної доставки від маркетплейсів з логістами);

• швидкість і зростання якості обслуговування продавцями. Покупці стали більш вимогливими, тож продавці розв’язали численні проблеми: моментальна обробка замовлень, негайна відправка, просте повернення товарів — все це стало звичним.

Як раніше писали Investory News, українці, всупереч карантинним обмеженням у зв’язку з COVID-19, цього року активно купували побутову техніку та електроніку на акціях “чорна п’ятниця” і “кіберпонеділок”, що призвело до зростання продажів у порівнянні з минулим роком на 28% і новому їх рекорду в 6,6 млрд грн.

А от американським ритейлерам у Кіберпонеділок вдалося збільшити свої продажі на 15,1%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, до рекордних $10,8 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram