Новини
25 Травня 2021
819

Рішення “в копієчку”: Авіакомпанії почали обходити Білорусь

Ізоляція країни може дорого коштувати іноземним авіакомпаніям

Фото: Petras Malukas/Agence France-Presse

Євросоюз наказав авіакомпаніям обходити повітряний простір Білорусі після того, як країна змусила літак компанії Ryanair приземлитися заради арешту журналіста. Цей випадок продемонстрував, як швидко авіація може бути втягнута в геополітику. І потенційні наслідки іноді дуже небезпечні, повідомляє New York Times.

Як пише видання, реакція на поведінку Мінська була швидкою. Пройшов лише день після примусового приземлення рейсу Ryanair перш ніж Олександр Лукашенко зіткнувся із засудженням з боку багатьох країн і заборонами авіаперельотів у всьому світі.

ЄС у понеділок закликав авіакомпанії, які базуються на території блоку, не літати над Білоруссю. Також білоруській державній авіакомпанії заборонили входити в європейське небо.

Велика Британія наклала аналогічні обмеження. А кілька великих авіакомпаній оголосили, що вони взагалі не будуть літати над Білоруссю, серед яких Lufthansa та Austrian Airlines. Згідно з даними Cirium ці дві компанії відіграють ключову роль у з’єднанні повітряного простору Білорусі з іншими країнами.

Air France і KLM теж заявили, що не будуть проходити через білоруське небо. Аналогічне рішення схвалила і компанія Finnair.

Деякі аналітики говорять, що ізоляція Білорусі буде важкою і дорогою для європейських компаній. Перевізники вже уникають Україну через війну з Росією. А відмова від маршрутів через білоруський повітряний простір створить нові ускладнення для деяких рейсів.

Аналітики Eurasia Group кажуть, що уникнути проходження через Білорусь під час перельотів з півночі на південь Європи можливо. Але перельоти між Європою та Азією будуть дорогими. За минулий тиждень приблизно 3,3 тис. літаків пролетіли над Білоруссю. Лише п’ята частина з них приземлилися в країні або виконували рейс з неї, свідчать дані Flightradar24.

Мінськ не можна назвати великим європейським авіавузлом. Однак, його аеропортом користувалася низка міжнародних компаній включаючи Lufthansa, Austrian Airlines і Turkish Airlines. Американські авіалінії, такі як American Airlines, Delta Air Lines і United Airlines пропонували перельоти до Мінська через партнерів в Європі та “Бєлавіа”.

Авіакомпанії часто змушені підлаштовувати свою роботу під геополітичні та інші потрясіння. Цього місяця, наприклад, кілька американських перевізників скасували рейси в Ізраїль через ескалацію конфлікту там. Деякі перевізники міняли процедури включно з додаванням зупинок для дозаправлення. Так сталося, наприклад, після того, як хакери зламали трубопровід на східному узбережжі США.

З 2017 до 2021 року компанія Qatar Airways змушена уникати авіапростору Саудівської Аравії та декількох сусідніх країн. Причиною стало введення ембарго проти Катару в небі, море і на суші.

Щодо України, то за словами голова ради директорів аеропорту “Київ” ім.Сікорського (Жуляни) Денис Костржевський, заборона на польоти з України в Білорусь призведе до зниження пасажиропотоку і, відповідно, доходів на 10%.

Водночас він зазначив, що при введенні такої заборони уряду було б логічно запропонувати аеропорту грошові компенсатори.

Він уточнив, що цього місяця аеропорт “Київ” очікував 3-4 тис. пасажирів з Мінська, тоді як до карантину їх щомісячний потік становив 10-12 тис., а на піку — до 15 тис.

Голова ради директорів також повідомив, що будь-якої інформації про скасування рейсу “Бєлавіа”, який за розкладом повинен прибути у вівторок о 23:40, поки не надходило.

Нагадаємо, Кабмін планує ввести нульовий ПДВ на внутрішні авіаперевезення, що призведе до здешевлення квитків і збільшить туристичний потік у межах країни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram