Новини
3 Березня 2020
1 004

Рішення суду: “Індустріальний союз Донбасу” виплатить новому кредитору понад $350 мільйонів

Борги корпорації перед західними банками викупила компанія Indumet SA

24 лютого Київський апеляційний суд визнав борг корпорації Індустріальний союз Донбасу (ІСД) за кредитами західних банків на суму понад $350 млн, повідомляє Finbalance.

Зазначається, що було ухвалено заяву компанії Indumet SA, яка скупила борги корпорації ІСД, і надано дозвіл на виконання рішення Лондонського міжнародного арбітражного суду від 25 березня 2019 року про стягнення: $255 млн основної заборгованості за кредитним договором з позичальником Landmont Ltd, і поручителями ПАТ “Алчевський металургійний комбінат”, ПАТ “Дніпровський металургійний комбінат”, ПАТ “Алчевський коксохімічний завод” і корпорації “Індустріальний союз Донбасу”.

Крім того $103,3 млн відсотків, нарахованих за період до дати арбітражного рішення, а також $96,3 млн відсотків з Дніпровського меткомбінату за принципом, що будь-який платіж, здійснений будь-яким з боржників звільняє Дніпровський меткомбінат від відповідальності в обсязі такого платежу і навпаки.

“А ще відсотки, нараховані з дати ухвалення арбітражного рішення, поки не буде здійснений платіж в повному обсязі, за річною ставкою у розмірі ЛІБОР в доларах США за три місяці, плюс 2% (на щорічній основі)”, – йдеться у повідомленні.

Згідно з судовими матеріалами, первинними кредиторами були Каліон (Calyon Bank, – ред.) та Кредіт Свісс (Credit Suisse, – ред.), які володіли правами вимоги за основною сумою кредиту в розмірі $150 млн.

“Вони передали свої частки кредиту загальним розміром $225 млн для 13 структур (Deutsche Bank, Societe Generale, Raiffeisen, OTP, Barclays, Morgan Stanley, Citibank тощо). Внаслідок подальших транзакцій заявник (Indumet SA) набув права вимоги за основною сумою позики в розмірі $255 млн”, – пише видання.

Зазначається, що ПАТ “Дніпровський металургійний комбінат” заперечувало проти надання Київським апеляційним судом дозволу на виконання рішення Лондонського міжнародного арбітражного суду від 25 березня 2019 року.

У свою чергу Меткомбінат посилався на те, що 5 лютого 2020 року Східний апеляційний адмінсуд – у межах справи №904/2104/19 про банкрутство ПАТ “ДМК” – відмовився задовольнити апеляційну скаргу Indumet SA та залишив без змін ухвалу Госпсуду Дніпропетровської області, якою було відхилено вимоги Indumet SA на загальну суму 23,64 млрд грн, враховуючи вимоги, які виникли на підставі рішення Лондонського міжнародного арбітражного суду від 25 березня 2019 року.

Київський апеляційний суд визнав заперечення ПАТ “ДМК” безпідставними та наголосив, що “арбітражне рішення, незалежно від того, в якій країні воно було винесено, визнається обов`язковим і виконується на території України з дотриманням спеціальної процедури, порушень якої не встановлено”.

“Суд також враховує, що рішенням арбітражного суду передбачено стягнення коштів з усіх боржників на солідарній основі, при цьому не всі боржники перебувають у стадії неплатоспроможності й з огляду на це, застосування положень законодавства, що регулює процедуру банкрутства, не узгоджується із ст. V Нью-Йоркської Конвенції, ст. 36 Закону України “Про міжнародний комерційний арбітраж” та Главою 3 Розділу ІХ ЦПК України”, – йдеться у постанові суду.

Раніше Investory News писали, що московський міський суд (РФ) засудив українського бізнесмена, співвласника української металургійної корпорації “Індустріальний союз Донбасу” Олега Мкртчана до дев’яти років позбавлення волі, визнавши його винним у шахрайстві на 1 млрд рублів ($15 млн або 378 млн грн).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram