Новини
5 Серпня 2021
895

Ринок праці за перше півріччя: На що чекати молоді у пошуках роботи

Гнучкий графік або віддалену роботу пропонують лише 31% роботодавців

Ринок праці відновлюється після коронакризи. Згідно з підсумками першого півріччя 2021 року, експерти відстежили тенденцію попиту. Порівнюючи з аналогічним періодом 2020 року, кількість вакансій за ключовими профсферами зросла в кілька разів, пише кадровий портал grc.ua.

Зарплатні пропозиції категорії для початківців та студентів на кадровому порталі починаються від 6 тис. грн (50% усіх вакансій категорії, переважна більшість вакансій пропонують роботу торговельними представниками у регіональних компаніях). 31% роботодавців пропонують компенсацію від 12 тис. грн.

Якщо кандидат отримав диплом або ще навчається на 3-5 курсі провідних ЗВО України, знає англійську мову не нижче Upper Intermediate та прагне розвиватися у сфері маркетингу, PR, реклами, фінансів, юриспруденції або логістиці, тоді роботодавці готові платити від 18 тис. грн (12% усіх вакансій категорії для початківців).

Від 24 тис. грн можуть отримувати розробники-початківці та стажери в IT-сфері. Цікаво, що пропозиції роботодавців категорії катастрофічно не збігаються з очікуваннями кандидатів. Більшість шукачів (54%) не готові розглядати пропозиції нижче 15 тис. грн.

34% шукають роботу з компенсацією від 23 тис. грн. Ще 10% хочуть отримувати від 31 тис. грн. 2% шукають роботу із зарплатою від 40 тис. грн.

Найбільше відкритих вакансій для молоді:

• у сфері продажів (22%), консультування (16%);

• у сфері туризму/ресторанному бізнесі (14%).

Також, у співробітниках у віці від 18 до 30 років зацікавлені роботодавці, які пропонують роботу у наступних категоріях: “Адміністративний персонал” (6%), “Фінанси, банки, інвестиції” (6%) та у сфері IT (6%).

Найменше вакансій для молодих спеціалістів або студентів у закупівлях (0,5%), сфері будівництва/архітектури (0,5%), юриспруденції (0,4%), автомобільному бізнесі (0,4%) та у сфері страхування (0,1%).

Щодо гафіку роботи. Найбільша кількість вакансій (56%) відкрита для співробітників на повний робочий день в офісі.

Віддалену роботу або гнучкий графік (можливість поєднувати дистанційну роботу із зустрічами в офісі) пропонують лише 31% роботодавців. В той час як молодь не дуже зацікавлена у роботі з 9 до 18 години в офісі — більшість кандидатів (82%) хотіли б працювати віддалено або приїздити в офіс 1-2 рази на тиждень.

Також, роботодавці категорії “Початок кар’єри, студенти” шукають активних та готових до ненормованого робочого дня кандидатів (68% пропозицій про роботу).

Молодь, навпаки, у своїх інтересах зазначає повагу до особистого часу (46% усіх резюме категорії) та бажання саморозвитку (89%). Також, кожен третій кандидат категорії зазначив важливість дотримання life-work balance.

Нагадаємо, з початку інспекційної кампанії щодо з’ясування про неформальні трудові відносини було розпочато 1383 інспекційних відвідування та виявлено 4064 працівників, допущених до роботи без трудових договорів. Докладніше — за посиланням.

Згідно з дослідженням онлайн-ресурсу з пошуку роботи Jooble, як експеримент, 71,3% роботодавців готові розглянути перехід на 4-денний робочий тиждень у своїй компанії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram