Новини
20 Січня 2022
598

Ринок праці: Кого шукали роботодавці та скільки платили у 2021 році?

Найвищу середню зарплату пропонували далекобійникам — 60,5 тисяч гривень

Минулого року роботодавці найчастіше шукали продавців, водіїв і вантажників. Пошукачі ж найбільше відгукувалися на вакансії категорії “Початок кар’єри/студенти”. До речі, саме в цій сфері 55% оголошень передбачали віддалений формат роботи. Про це йдеться у дослідженні аналітичної служби OLX Робота щодо тенденцій на ринку робітничих професій за 2021 рік.

Середня заробітна плата по Україні у робітничих сферах 2021 року коливалася від 9 до 37 тис. грн залежно від спеціальності. У робітничій сфері категорії сервіс і побут — 9 075 грн; охорона/безпека — 9 812 грн; домашній персонал і готельно-ресторанний бізнес/туризм — 11 тис. грн; роздрібна торгівля/продажі/закупки — 11 118 грн; початок кар’єри/студенти — 12 450 грн; виробництво/енергетика — 13,5 тис. грн; транспорт/логістика — 16 750 грн; будівництво — 18 250 грн; робота за кордоном — 36 960 грн.

Минулого року роботодавці найактивніше шукали працівників у сфері Роздрібна торгівля/продажі/закупки — 27% пропозицій від усіх оголошень за рік. В регіонах країни у топі знаходилася позиція “продавець” — понад 30 тис. вакансій, що втричі більше ніж минулого року. В середньому таким спеціалістам пропонували зарплату в 10 тис. грн.

На другому місці за кількістю оголошень опинилася категорія “Транспорт/логістика” — 18% від усіх пропозицій за рік. Тут серед найбільш затребуваних спеціалістів були водії з середньою заробітною платою у 19,6 тис. грн і вантажники — 11,2 тис. грн.

Цікаво, що до першої п’ятірки спеціальностей 2021-го потрапили також кухарі та різноробочі, яким платили в середньому по 12,5 тис. грн. Для порівняння — у 2020 році кухарі займали лише сьому позицію, а різноробочі навіть не увійшли до десятки.

Схожа тенденція спостерігалася й у найбільших регіонах України — у Київській, Львівській, Одеській, Дніпропетровській та Харківській областях активно шукали тих же робітників, що і загалом по Україні.

Так, у Київській та Львівській областях водіям пропонували платню у 20-22,5 тис. грн, а от у Кіровоградській області — 13-15 тис. грн. Зарплати у продавців на Київщині чи Харківщині були вище середньої (11,5 тис. та 10,5 тис. грн відповідно), тоді як на Кіровоградщині та Чернігівщині продавцям готові були платити мінімум — всього 7 тис. грн.

Найменше пропонували 2021 року роботу для “блакитних комірців” в Тернопільській, Закарпатській, Кіровоградській та Чернівецькій областях.

Київська область — єдина, де вакансія няні потрапила до першої десятки. Загалом няню тут шукали майже 2 тис. разів, що становить 70% від усіх вакансій цієї професії по країні. Пропонували їм в середньому 23,1 тис. грн, тоді як по Україні — 19,6 тис. грн, а найменше — в Запоріжжі (8,8 тис. грн).

Найвищу середню зарплату роботодавці пропонували далекобійникам — 60,5 тис. грн. Проте більшість високооплачуваних робітничих спеціальностей 2021 року була зосереджена у категорії “Будівництво”. Такі пропозиції були переважно у Київській області, промислових регіонах, як Дніпропетровщина та Запорізька область, й туристичних — як, наприклад, Івано-Франківська та Львівська області, де активно будуються туристичні об’єкти.

Роботодавці пропонували робітникам на будівництві від 20 тис. (екскаваторник) до 35 тис. грн (фасадник) щомісяця залежно від спеціальності. Діапазон залежить і від регіону. Наприклад, найбільшу заробітну плату пропонують плиточникам на Львівщині — 52,2 тис. грн, а найменшу у Харківській області — 21,5 тис. грн.

У пандемічний рік у категорії OLX Робота користувачі переважно відгукувалися на оголошення у сферах “Початок кар’єри/студенти” та “Краса/фітнес/спорт”. На одну вакансію масажиста могли претендувати більше ніж 50 пошукачів, а на позицію комплектувальника або водія таксі відгукувалися в середньому 24-25 претендентів.

Як зазначає Марія Абдулліна, керівниця напрямку OLX Робота, карантин і необхідність вакцинації  не знизили попит на ринку праці минулого року. Висока активність спостерігалася у тих сферах, де працівники підлягають обов’язковому щепленню, наприклад, продавці або адміністративний персонал.

“Водночас, роботодавці адаптуються до нових змін. Все більше з них готові проводити онлайн-співбесіди з кандидатами та брати працівників на віддалену роботу”, — наголосила вона.

І додала, що найбільше онлайн-співбесід пропонували у категоріях “Початок кар’єри/Студенти” — 43%, а найменше — у сфері “Охорона/безпека” (6,5%) та “Виробництво/енергетика” (7%). Також саме для початківців пропонували найбільше вакансій віддаленої роботи — 55% від усіх пропозицій.

Цікаво, що на вакансії з можливістю онлайн-співбесіди та віддаленої роботи відгукується більше охочих. Так, в категоріях “Початок кар’єри/студенти”, “Охорона/Безпека”, “Будівництво”, “Домашній персонал” і “Сільське господарство/агробізнес/лісове господарство” кількість потенційних кандидатів на одну вакансію зі співбесідою в онлайні становить 10-15 осіб.

Про те, що наразі українські бізнесмени радять своїм дітям щодо вибору майбутньої професії можна прочитати в матеріалі Investory News за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram