Новини
12 Жовтня 2022
557

Ринок ПК у минулому кварталі скоротився на 15 — 18%

Продаж зріс лише у компанії Apple

У третьому кварталі 2022 року світовий ринок ПК зіткнувся зі значним падінням попиту. Загальний обсяг постачання настільних комп’ютерів і ноутбуків впав на 18% — до 69,4 млн одиниць, повідомляє ITC. Причиною цього стали низький попит у споживчому та освітньому сегментах, а також скорочення витрат підприємств на ІТ.

Аналітики компанії Canalys зазначають, що несприятливі макроекономічні та галузеві фактори, зокрема висока інфляція, зростання відсоткових ставок та роздуті товарно-матеріальні запаси, підірвали динаміку ринку ПК і, ймовірно, збережуться до 2023 року. Водночас найбільше постраждали поставки ноутбуків — спад порівняно з аналогічним періодом минулого року становив 19% (54,7 млн пристроїв). Поставки настільних ПК виявилися більш стійкими через меншу залежність від споживчих витрат, скоротившись на 11% у річному обчисленні — до 14,7 млн ​​одиниць.

“Після уповільнення в першій половині року ринок ПК зараз продемонстрував рекордне скорочення порівняно з минулим роком”, — сказав старший аналітик Canalys Ішан Датт.

Лідером ринку ПК продовжує залишатися компанія Lenovo з показником постачання 16,9 млн пристроїв. За нею слідують HP, Dell, Apple та Asus. При цьому лише Apple змогла трохи наростити обсяги постачання порівняно з третім кварталом минулого року — на 1,7%. Найгірші справи у HP, у неї поставки впали на 27,8%.

Компанія IDC також говорить про падіння поставок на ринку ПК, хоч і менш суттєве. За її даними, протягом кварталу було реалізовано 74,3 млн пристроїв, а падіння в річному обчисленні становило 15%. Ще однією істотною відмінністю від звіту Canalys є показники Apple. В IDC стверджують, що компанія змогла наростити постачання на значні 40,2%.

Нагадаємо, з початку року експорт ІТ-послуг зріс на 16%. Це одна з небагатьох сфер, яка має позитивну динаміку розвитку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram