Бiзнес
15 Січня 2021
1 991

Ринок нафти відновлюється: Новий рік для “чорного золота” розпочався позитивними змінами

Investory News дізнавалися, які перспективи розвитку галузі у 2021-му

Початок нового року для ринку нафти приніс позитивні новини — так, у вівторок, 5 січня, Саудівська Аравія здивувала світову спільноту заявою про те, що у лютому-березні скоротить добовий видобуток нафти на 1 млн барелів — до 8,1119 млн. При цьому її квота на цей період становить 9,119 млн барелів.

Після перемовин ОПЕК+ міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдул-Азіз ібн Салман Аль Сауд заявив, що країна є опікуном галузі. “Це жест доброї волі, зроблений нашим керівництвом від імені його високості наслідного принца Мохаммеда бін Салмана”, — зазначив він.

При цьому Росії та Казахстану, які раніше виступали проти збереження загального рівня видобутку на колишньому рівні, дозволили у лютому-березні сукупно збільшити його на 75 тис. барелів: Росії — на 65 тис., Казахстану — на 10 тис.

“Мова йде про 0,075% світового попиту, — зазначає The Wall Street Journal. — Ринок інтерпретував це як поступку, що дозволяє Росії зберегти обличчя”.

Після заяви Саудівської Аравії ціни на нафту WTI зросли більш ніж на 5%, перевищивши позначку $50 за барель вперше з початку пандемії. А от вартість березневого ф’ючерсу на нафту марки Brent на лондонській біржі ICE перевищила $54 за барель. Останній раз на цій позначці Brent торгувалася 26 лютого минулого року.

Докризові показники

На збільшення цін, окрім рішення Саудівської Аравії, вплинуло ще декілька факторів. Як розповів Investory News керівник напрямку реалізації рідких вуглеводнів СП “Полтавська газонафтова компанія” Кирило Дребот, серед основних — початок вакцинації від COVID-19.

Своєю чергою керуючий активами, співзасновник MRP і Wotan Михайло Рітчер наголошує — населення адаптується до нових умов і поступово повертається до звичайного ритму життя. “Це збільшує попит на нафту та енергоносії, а внаслідок зменшення запасів нафти й добового об’єму видобування — створюється дефіцит і ціни на нафту зростають”, — пояснює експерт.

І додає, що з березня 2020 року ціни на нафту поступово повертаються до доковідного рівня.

Останній значущий фактор, який вплинув на зростання вартості нафти — це чергові дані від інституту API щодо запасів палива у США, згідно з якими за підсумками минулого тижня запаси знизилися на 5,82 млн барелів, що виявилося значно сильніше прогнозу у 2,7 млн.

“У цілому до останнього часу ринок нафти залишався все ще перепроданим після того, як обвалився у березні 2020 року, тому ціни продовжують відновлюватися до своїх справедливих рівнів”, — зазначає керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин.

Що далі?

За словами експерта, можна очікувати, що найближчим часом ціни продовжать зростати аж до позначки $60 за барель марки Brent і вище. “При цьому тиск на них чинитиме, як і раніше, складна ситуація з коронавірусом у світі та введення нових обмежувальних заходів у різних країнах”, — розповідає Андрій Шевчишин.

А ще ситуація ускладнюватиметься введенням карантинного режиму у Китаї. До речі, через це у понеділок, 11 січня, ціни на нафту почали знижуватися. Так, вартість березневих ф’ючерсів на Brent на лондонській біржі ICE Futures становила $55,35 за барель, що на $0,64 (1,14%) нижче ціни на закриття попередньої сесії. А ціна ф’ючерсів на WTI на лютий на електронних торгах нью-йоркської товарної біржі NYMEX знизилася на $0,40 (0,77%), до $51,84 за барель. Попередні торги за стандартами завершилися на рівні $55,99 і $52,24 відповідно.

Як зазначає Михайло Рітчер, понад 30% нафти споживається у Китаї. “Якщо цей ринок почне зменшуватись, то і ціни на нафту впадуть. Також велике значення має перехід на “зелені” технології. Китай проводить їх активну популяризацію, що також зменшує попит на нафту”, — пояснює він.

Як зазначає аналітик ІК Concorde Capital Дмитро Хорошун, у загальному на зростання ціни найближчі місяці впливатиме декілька факторів. По-перше — зниження запасів сирої нафти, зокрема, у США — там вони збільшилися з 430 млн барелів наприкінці 2019 року до 541 млн барелів у червні 2020-го. А до кінця минулого року знизилися до 485 млн барелів.

Другий фактор — це подальші успіхи боротьби з коронавірусом. По-третє — це затримки з відновленням видобутку сланцевої нафти у США: зниження з 9,35 млн барелів на добу наприкінці 2019 р., до 7,23 млн барелів на добу у травні 2020-го, до кінця минулого року спостерігалося відновлення до 8,08 млн барелів на добу.

“Також різко знизилася кількість робочих бурових на нафтових свердловинах: з близько 700 шт наприкінці 2019 р., до 172 шт у середині серпня 2020-го, до кінця минулого року відновилися всього до 275 шт”, — розповідає аналітик.

І додає, що серед інших факторів: хороша дисципліна всередині OPEC+, політика картелю та партнерів, що спрямована на зниження запасів (як результат — на підтримку ціни), а не на збільшення обсягів за всяку ціну. А ще сильне знецінення долара США та погіршення відносин США-Іран.

Однак, ніхто не говорить про те, що найближчим часом ціни тільки зростатимуть. Вони можуть навпаки — знижуватися через можливе зменшення попиту, що буде пов’язано з коронавірусом і обмеженнями.

“Наприклад, Новий рік за місячним календарем (китайський новий рік) 12 лютого, і якщо у Китаї спостерігатиметься новий спалах епідемії й особливо якщо будуть введені обмеження на пересування, все це може стати причиною для зниження ціни на нафту”, — пояснює Дмитро Хорошун.

А ще він нагадує про можливі порушення дисципліни всередині OPEC+ (наприклад, бунт ОАЕ) та інші політичні рішення картелю і партнерів щодо підтримки/збільшення обсягів.

“На зниження ціни вплине й швидке відновлення видобутку у США і той факт, що запаси нафти там залишаться високими (близькими до 500 млн барелів). Серед інших факторів — зміцнення долара США (через паніку на фінансових ринках, з будь-якої причини, наприклад, через коронавірус). І збільшення видобутку Іраном (швидке поліпшення відносин США-Іран і зняття санкцій), — пояснює пан Хорошун.

За словами Кирила Дребота, базовий прогноз ціни на рік складає $45-55. Загалом говорити про вартість нафти у далекій перспективі ніхто з експертів не береться.

“Давати довгострокові прогнози наразі досить складно, оскільки ситуація може змінюватися дуже різко й непередбачувано. Але у тому випадку, якщо питання з пандемією та її негативними наслідками для світової економіки буде вирішено, це призведе до зростання цін на нафту, які до кінця 2021 року мають шанси подолати позначку у $80”, — зазначає Андрій Шевчишин.

Своєю чергою Михайло Рітчер упевнений, що до кінця 2021-го ціни на нафту продовжать тенденцію на зниження, що у першу чергу, буде пов’язано зі зменшенням попиту. “Більшість населення переходить на “зелений” транспорт, працює дистанційно та не має потреби так часто користуватися бензиновим чи дизельним транспортом. На додаток, зменшення авіарейсів, що ще більше зменшує попит на нафтопродукти”, — пояснює він.

І додає, що згідно з аналітичним дослідженням, ринок енергоносіїв зростатиме зі швидкістю 1,3% р/р, тобто навіть менше ніж середньорічна інфляція. “Тому й ціни на нафту до кінця 2021 року поступово знижуватимуться, це стосується і цін на акції нафтогазових компаній”, — вважає експерт.

Як зазначає Дмитро Хорошун, протягом першого півріччя нового року коридор цін марки Brent коливатиметься у районі $50-65/барель. А за реалізації різних негативних факторів, наприклад, що OPEC+ віддасть перевагу обсягам, а також у разі істотного погіршення ситуації з коронавірусом, особливо у Китаї, можливе падіння до $40/барель.

“Зростання понад $65/барель малоймовірне для першого півріччя, — наголошує аналітик. — Так, воно може спостерігатися, але, я думаю, в основному протягом коротких проміжків часу, і через винятковий вплив факторів: це може, наприклад, бути вихід даних щодо різкого зниження запасів у США. Звичайно, якісь виняткові успіхи у боротьбі з пандемією, або обвал долара США, можуть також підняти ціни на нафту, причому надовго (принаймні декілька місяців) але я думаю, що найближчими місяцями такий сценарій малоймовірний”.

До речі, зростання ціни на нафту, на думку експертів, однозначно призведе до зростання цін на паливо в Україні. “Зважаючи на курс гривні, у порівнянні з минулим роком, ми можемо побачити на АЗС ціни вищі ніж 30 грн/літр за 95-й бензин та ДП”, — зазначає Кирило Дребот.

Своєю чергою Михайло Рітчер наголошує, що саме в зимовий період, ціни на паливо залишаться майже без змін, оскільки не спостерігатиметься великого попиту. “А вже з березня можна очікувати зростання ціни на пальне на 10%”, — розповідає експерт.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram