Новини
9 Грудня 2021
888

Ринок інтернет-реклами за 2021 зріс на 48%: Підсумки та прогнози

Всеукраїнська рекламна коаліція провела щорічне дослідження об’ємів ринку поточного року

Згідно з дослідженням Всеукраїнської рекламної коаліції (ВРК), фактичне зростання ринку інтернет-реклами між 2020 та 2021 роком очікується на рівні 48%, а ринок телевізійної реклами у 2021 зростав навіть швидше за пронози, пише AIN.ua.

Як зазначають у ВРК, ринок інтернет-реклами продовжуватиме демонструвати у 2022 впевнене зростання щонайменше на 34%, а фактичне зростання між 2020 та 2021 роком очікується на рівні 48%.

Це пояснюється і подальшою домінацією глобальних гравців, і низьким порогом входу, розвитком Programmatic, і, частково, постковідним адаптаційним пожвавленням індустрії та перелокацією бюджетів з традиційних офлайн медіа.

Зростання у 2022 році відбуватиметься насамперед внаслідок відео та пошукової реклами, де головними драйверами росту є на сьогодні та будуть наступного року глобальні гравці (Google, Facebook та, ймовірно, посилюватимуться позиції TikTok), прогнозують у ВРК.

Очікуване зростання ринку інфлюенсер маркетингу становитиме щонайменше 40% у 2022 році.

Ринок телевізійної реклами у 2021 році не тільки зростав, а й робив це швидше за прогнози. Така ситуація була на всіх ринках, зокрема США та Західну Європу, де гостра нестача інвентарю стала несподіванкою для багатьох.

В Україні вже з червня SOR на основних каналах досяг 100%, що призвело до двозначної інфляції за підсумками року, хоча ще в березні прогноз медіааудиторів перебував у діапазоні 1%-5%. Зростання інвестицій у ТБ-рекламу збережеться й наступного року і становитиме щонайменше 15%, що викликає інфляцію від 25%, оскільки інвентар скорочується, а попит — ні.

За зростанням цін на пряму рекламу буде і зростання цін на спонсорство. “В ефірі побільшало проєктів, привабливих для спонсорства, до того ж у 2022, як і у 2021, пройдуть дві спортивні події, які традиційно цікаві для ринку — зимові Олімпійські ігри та Чемпіонат світу з футболу. Зростання спонсорства буде дещо нижчим за пряму рекламу, але на свої 10% вийде гарантовано”, — передбачають експерти.

У ВРК помітили зростання по всім категоріям маркетингових сервісів на 12% у 2021 році. Спрацював відкладений попит, який накопичувався, попри карантинні обмеження та локдауни, та стрімко зростав цього року.

Найбільше зростання в Event marketing та спонсорстві на 25%. Компанії проводили гібридні та онлайн заходи, а в літній сезон відбулися великі події та фестивалі.

Trade та consumer проєкти зросли на 10% та 15% відповідно. Такі програми й надалі допомагають максимально захопити увагу споживачів у соціальних мережах і в точках продажів.

Як писали раніше Investory News, дослідники з Гарвардського університету (США), Массачусетського технологічного інституту (MIT, США) та Монреальського університету (Канада) опублікували есе, в якому попередили людей, що протягом найближчих трьох років маркетологи планують використовувати технологію dreamtech, що дозволяє “підсаджувати” рекламу в сновидіння.

А от, на які тренди в інтернет-рекламі варто очікувати наступного року. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram