Бiзнес
25 Лютого 2021
2 184

Ринкова капіталізація компаній великої п’ятірки техгігантів за рік зросла майже вдвічі

Amazon лідирує з приростом на $700 мільярдів

Після разючих результатів протягом минулого року акції технологічних компаній продовжили впевнене зростання в перші місяці 2021-го.

Сукупна ринкова капіталізація великої п’ятірки технологічних компаній, Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet і Facebook, минулого тижня склала $7,8 трлн, що на 52% більше, ніж торік.

Ринкова капіталізація Amazon зросла на 75% р/р, що є найбільшим зростанням серед технологічних гігантів

Лише за кілька місяців коронакриза призвела до багаторічних змін у способах ведення бізнесу компаніями з різних секторів. Згідно з глобальним опитуванням керівників McKinsey, вони прискорили цифрування взаємодії з клієнтами та ланцюжками постачання на три-чотири роки. Частка цифрових продуктів або продуктів з цифровою підтримкою в їх портфелях за сім років збільшилася.

Цифрова трансформація у повсякденному житті та зростання інвестицій у технології змусили інвесторів спрямуватися в технологічний сектор, чекаючи, що технологічні компанії будуть процвітати в економіці, майбутнє яких настало раніше наміченого терміну.

За інформацією MacroTrends, в січні 2020 року загальна ринкова капіталізація п’яти найбільших технологічних гігантів склала $5,1 трлн. До кінця червня цей показник перевищив $6 трлн і продовжив зростати.

Статистика свідчить, що загальна вартість акцій Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet і Facebook в грудні перевищила $7,6 трлн, що на 52% більше, ніж на початку року. За два місяці ця цифра зросла майже на $165 млрд і минулого тижня склала $7,8 трлн.

Дані MacroTrends вказують на те, що американський гігант високих технологій та електронної комерції Amazon став свідком найбільш значного збільшення ринкової капіталізації. У січні 2020 року ринкова капіталізація Amazon становила $927,1 млрд. До кінця року ця цифра підскочила до $1,66 трлн. Хоча ринкова капіталізація компанії останні два місяці трохи знизилася до $1,62 трлн, вона все одно зросла на 75% проти минулого року.

Ринкова капіталізація Apple зросла на $810 млрд, Facebook — на 30%

У найбільшій у світі технологічній компанії, Apple, ринкова капіталізація за останній рік зросла на 58%. У січні 2020 року сукупна вартість акцій американського технологічного гіганта становила близько $1,4 трлн. Відтоді ця цифра збільшилася на $810 млрд, досягнувши минулого тижня майже $2,2 трлн.

Ринкова капіталізація Microsoft за останній рік підскочила на 45% з більш ніж $1,2 трлн у січні 2020 року до $1,8 трлн минулого тижня.

Хоча успіх Amazon під час пандемії здається логічним, з огляду на мільйони людей, які перейшли зі звичайних магазинів в інтернет-магазини, відносний імунітет до кризи, продемонстрований Google і Facebook, є великим сюрпризом. Особливо з урахуванням того, що дві компанії дуже залежать від рекламних витрат, які помітно знизилися в першій половині 2020 року.

Своєю чергою ринкова капіталізація Alphabet зросла на 44% порівняно з аналогічним періодом минулого року, збільшившись з $983,5 млрд до більш ніж $1,4 трлн.

Найпопулярніша у світі соціальна мережа та п’ята за величиною технологічна компанія у світі, Facebook, збільшила ринкову капіталізацію на 30%. Загальна вартість всіх акцій компанії зросла з $575,6 млрд у січні 2020 року до $745,7 млрд минулого тижня.

Джерело: stockapps.com

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram