Новини
25 Квітня 2023
362

Reuters: В’єтнам планує купувати зброю у Чехії замість росії

Ханой прагне диверсифікувати джерела постачання озброєнь

В’єтнам веде переговори з Чехією про закупівлю озброєнь, зокрема літаки, радари, модернізацію бронетехніки та вогнепальної зброї, повідомляє Reuters із посиланням на джерело в чеському уряді.

За його словами, Ханой прагне диверсифікувати джерела постачання озброєнь, які переважно складаються з російських зразків.

Співрозмовник агентства уточнив, що цю тему прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала обговорював з лідерами В’єтнаму під час триденного візиту до цієї країни минулого тижня. Він зауважив, що оборонні компанії були найширше представлені у чеській урядовій делегації.

З 15 компаній, які увійшли до чеської бізнес-делегації, чотири були оборонними. Це Czechoslovak Group, Colt CZ Group, Omnipol і STV GROUP.

Omnipol має міноритарну частку в Aero Vodochody і володіє Aircraft Industries, чеським виробником вантажних літаків L 410 NG, продаж якого також обговорювався минулого тижня з в’єтнамськими військовими закупівлями, сказав чиновник.

Представники Omnipol провели переговори у В’єтнамі про можливий продаж радарів подвійного призначення, які будуть встановлені в цивільних і військових аеропортах, сказав чиновник.

У Ханої STV Group і Czechoslovak Group обговорили можливі контракти на модернізацію в’єтнамських танків і бронетехніки радянського виробництва з використанням новітніх технологій, зокрема комунікаційне обладнання.

За словами джерела, можливі продажі вогнепальної зброї також обговорювалися з Colt CZ Group, чеською холдинговою компанією, яка володіє американським виробником карабінів і гвинтівок.

Вважається, що Чехія спроможна задовольнити зростаючі потреби В’єтнаму в озброєннях, оскільки її оборонні компанії мають успішний досвід модернізації російської техніки та спорядження та виробляють нове обладнання, сумісне з радянською зброєю. Цю здатність особливо цінують у В’єтнамі, 80% арсеналу якого походить з росії.

Згідно з даними стокгольмського дослідницького центру SIPRI, у 2021 році Ханой вже замовив десяток легких бойових літаків L-39NG у чеського виробника Aero Vodochody, їх постачання розпочнеться цього року. Джерела Reuters стверджують, що влада В’єтнаму готова збільшити закупівлю таких літаків.

Раніше Investory News писали, що Китай розробляє нову кіберзброю.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram