Новини
3 Лютого 2022
1 606

Рейтинг: П’ятнадцять найбільших аутсорс-компаній України

Усі гравці ринку планують зростати й надалі — хтось активніше, хтось не так амбітно

Український IT-ринок 2021 року зростав неймовірними темпами. Видання AIN.UA провело дослідження щодо того, як сьогодні виглядають найбільші аутсорс-компанії України.

Список найбільших саме аутсорсерів в Україні зберігається з року в рік — це EPAM, SoftServe, GlobalLogic, Luxoft та Ciklum. З них виключно українською є лише SoftServe, всі інші — міжнародні компанії або частини вже великих холдингів. При цьому акції EPAM, GlobalLogic (Hitachi) та Luxoft (DXC Technology) торгуються на біржах, будь-хто з охочих може стати їх акціонерами.

Наскільки сильно зростає ринок, можна прослідкувати зробивши просте порівняння: взимку 2020 року у першій п’ятірці компаній було разом майже 27 тис. спеціалістів. Сьогодні приблизно стільки ж у перших двох, у п’ятірки лідерів — майже 40 тис. осіб. Це зростання на 50%.

Усі компанії планують зростати й надалі — хтось активно, хтось з менш амбітними планами. Але йдеться про тисячі відкритих вакансій прямо зараз, компанії активно зростають. Наприклад, SoftServe декларує, що 2022 року планує глобально зрости ще на 4 тис. осіб в Україні та світі. Наразі більше тисячі вакансій в EPAM, SoftServe та GlobalLogic.

Українські компанії почали розширювати географію в нових для себе регіонах. У 2021 році найбільший аутсорсер в Україні — EPAM — оголосив про відкриття повноцінного представництва в Одесі, офісів у Херсоні та Хмельницькому. Розширення на відразу 4 локацій анонсував SoftServe. До них долучився Intellias озвучивши плани про відкриття нового офісу в Дніпрі, який стане вже шостим центром розробки компанії в Україні.

Разом із новими локаціями компанії мають плани для зростання кількості співробітників. Якщо деякі представники українського ІТ оголошують наміри залучити сотні додаткових спеціалістів, п’ять найбільших компаній говорять про тисячі нових членів команди. У 2022 році більшість із них планує продовжувати стратегію виходу у нові регіони України.

IT в Україні потужно розвивається і пандемія лише прискорила це зростання. Згідно з дослідженням IT Ukraine, експортний виторг 2021 року становив $6,8 млрд, хоча минулого року ця цифра становила $5 млрд і ніхто не говорив про можливе зростання більш як на 20%.

І зростання, що важливо, продовжується: компанії набирають спеціалістів, отримують нових клієнтів і приводять їх до України. Так, наприклад, до нас заходить французький фінтех Qonto, набирає в Україні команду у партнерстві з українською WeSoftYou.

Найбільша перепона, яка шкодить, без сумніву — політика східного сусіда. Загострення ситуації з Росією призводить до того, що місцеві компанії замість побудови стратегічних моделей розвитку готують плани на випадок війни з РФ. Навіть потенційний ризик призводить до того, що частина замовників просить давати свої розробки не в Україну, а в офіси в інших країнах.

Нагадаємо, нещодавно асоціація IT Ukraine опублікувала звіт про стан української хайтек-галузі Ukraine IT Report 2021, що містить зокрема дані експорту, інвестицій, розвитку освіти, рівня зарплат та портрети ІТ-регіонів. Україна має переваги на цьому ринку, якщо порівняти з найближчими країнами-конкурентами. І це — найбільший ринок праці та найбільша кількість випускників з ІТ-спеціалізацією.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram