Новини
28 Травня 2020
1 674

Рейтинг Forbes Україна: Сукупні статки 100 найбагатших бізнесменів України перевищили $31 мільярд

На першому місці – Рінат Ахметов, у перелік доларових мільярдерів повернувся Петро Порошенко

Український Forbes вперше з 2016 року опублікувала рейтинг 100 найбагатших бізнесменів України. Сукупні статки учасників склали $31,4 млрд, повідомляє російська редакція Forbes.

Перше місце рейтингу зайняв гірничо-металургійний магнат Рінат Ахметов, чий статок журнал оцінив у $2,8 млрд. “У порівнянні з піковим, 2013-м роком, статки найбагатшого українця скоротилося майже у шість разів”, – зазначає видання.

Друге місце у списку найбагатших українців займає власник групи “Інтерпайп” Віктор Пінчук зі статком у $1,4 млрд. На третьому місці – Петро Порошенко з $1,4 млрд. “Колишній президент України повернувся до списку доларових мільярдерів після п’ятирічної відсутності”, – зазначає видання.

І додає, що у 2014 році його статки оцінювалися у $1,3 млрд, а вже наступного року американський Forbes перестав вважати його мільярдером. Тоді ж “Forbes Україна” оцінив статки Порошенко у $750 млн.

Всього у рейтингу вісім осіб зі статками не нижче $1 млрд. Двоє займають одну сходинку – подружжя Олександр і Галина Герега, співвласники мережі гіпермаркетів “Епіцентр”. Замикає список мільярдерів Ігор Коломойський з оцінкою статку у $1 млрд.

Поріг відсікання у рейтингу – $95 млн. Номер 100 у списку отримав співвласник мережі супермаркетів “Таврія В” Борис Музальов.

Зазначається, що у дев’яти бізнесменів з рейтингу основою статків є IT. Найбагатший – засновник сервісу для систематизації файлів з кодом GitLab Дмитро Запорожець ($560 млн, №13). У рейтинг увійшов співзасновник сервісу Revolut і партнер мільярдера Миколи Сторонського Влад Яценко ($300 млн, №27).

У $250 млн було оцінено статки кожного із засновників сервісу перевірки правопису Grammarly (який у 2019 році став єдинорогом) Олексія Шевченка (№35), Максима Литвина (№36) і Дмитра Лідера (№37).

Також до рейтингу увійшли експартнер “Газпрому” Дмитро Фірташ ($370 млн, №24), глава алкогольного холдингу Global Spirits, що володіє горілчаним брендом “Хортиця”, Євген Черняк ($295 млн, №30) і Павло Фукс ($155 млн, № 51), чия компанія MocCityGroup колись будувала у “Москва-Сіті” відразу два хмарочоси – “Євразію” й “Імперію”.

ТОП-10 найбагатших українців

1.Рінат Ахметов
Статки: $2,8 млрд
Джерело статків: металургія, ПЕК
53 роки, одружений, двоє дітей

Улюблене дітище Ріната Ахметова “Шахтар” три рази поспіль виграв чемпіонат України з футболу і, судячи з усього, у сезоні 2019/20 знову переможе. До початку карантину відрив від “Динамо” був занадто великий.

Ключові бізнеси радують куди менше. У IV кварталі 2019 року ціни на сталь обвалилися до найнижчого рівня з 2016 року. Чистий прибуток “Метінвесту” скоротився минулого року у 3,5 раза, до $341 млн, виторг знизився на 10%, до $10,8 млрд.

Ще гірше йдуть справи в енергетичного холдингу ДТЕК, який скоротив у 2019 році чистий прибуток майже у два рази, до 2,55 млрд грн. У кінці березня компанія оголосила дефолт і тепер готується до переговорів з кредиторами. У порівнянні з піковим, 2013-м, роком статки найбагатшого українця скоротилися майже в шість разів.


2. Віктор Пінчук
Статки: $1,4 млрд
Джерело статків: металургія
59 років, одружений, четверо дітей

Минулого року Віктор Пінчук купив 29 квартир. Він не збирається їх здавати, бо це інвестиції у зміцнення іміджу філантропа. Житло купувалося для моряків, що повернулися з Росії й тих, кого в Києві вважають політичними в’язнями, в тому числі й для Олега Сенцова.

Підтримувати бізнес куди складніше, ніж репутацію. Уперше за три роки “Інтерпайп” – у мінусі за ключовими напрямками: виплавка сталі у 2019 році упала на 4%, до 855 тис. тонн, а випуск труб – на 13%, до 587 тисяч тонн.

Підвела зовнішня кон’юнктура: експортується майже 80% продукції. Європа тисне квотами на труби, не захистив навіть укладений у 2018 році союз з французьким гігантом Vallourec. “Інтерпайп” скоротив постачання безшовних і зварних труб до ЄС на 16%.


3. Петро Порошенко
Статки: $1,4 млрд
Джерело статків: харчова промисловість
54 роки, одружений, четверо дітей

Обіцянка продати весь бізнес після обрання президентом Порошенко виконав лише на 20%. Разом зі своїм бізнес-партнером Ігорем Кононенко він продав тільки розташований неподалік від центру Києва завод “Кузня на Рибальському”. Обставини цієї угоди, як й інші епізоди його президентства, стали підставою для відкриття більш ніж десятка кримінальних справ. Утім, ні по одному з них Порошенко не проходить ні підозрюваним, ні обвинуваченим.

Порошенко також переписав на старшого сина Олексія агрохолдинг і основу свого добробуту – кондитерську корпорацію Roshen. Судячи за фінрезультатами Київської кондитерської фабрики, справи йдуть непогано: її виторг у 2019 році збільшився на 41%, до 1,4 млрд грн.


4. Олександр Герега, Галина Герега
Статки: $1,3 млрд
Джерело статків: роздрібна торгівля, АПК
Олександру – 52, Галині – 60 років, двоє дітей

Власникам “Епіцентру” вдалося значно розширити старий формат будівельного магазину. Тепер у мережі понад 450 тисяч найменувань товарів, з яких всього 7% – будматеріали.

На час карантину магазини мережі залишалися відкритими: мовляв, “Епіцентр” продав тільки товари першої необхідності, а інші відділи були закритими для відвідувачів. До категорії “першої необхідності” менеджери ритейлера віднесли не тільки продукти харчування та медичні товари, а й деталі для автомобілів, засоби зв’язку й телекомунікацій, пестициди, агрохімікати, насіння і садівний матеріал, товари для тварин.


5. Геннадій Боголюбов
Статки: $1,2 млрд
Джерело статків: ПЕК, інвестиції
58 років, п’ятеро дітей

Кінець 2016 року відзначився для Геннадія Боголюбова кардинальною зміною портфеля активів. ПриватБанк, у якому його частка перевищувала 40%, був націоналізований, а гірничодобувну компанію Consolidated Minerals купила китайська Tian Yuan.

З того часу основні інтереси Боголюбова зосереджені в нафтогазовому секторі та благодійній діяльності. Однак він не забув і про потреби у сировині феросплавних заводів, що належать групі “Приват”.

Угода про продаж Consolidated Minerals надала колишньому власнику право щорічно купувати за ринковими цінами до 600 тисяч тонн марганцевої руди (близько 1% загальносвітового виробництва).


6. Юрій Косюк
Статки: $1,1 млрд
Джерело статків: АПК, харчова промисловість
52 роки, одружений, син

Один із найбільших аграріїв країни, Юрій Косюк постійно вигадує, як мотивувати співробітників. Пару років тому поставив у головному офісі “Миронівського хлібопродукту” (МХП) дзеркала з написом: “Подивися, це та людина, яка може змінити твоє життя на краще!”.

Тим часом бізнес набирає обертів. У 2019-му холдинг Косюка купив одного з найбільших виробників м’яса птиці Південно-Східної Європи – словенську Perutnina Ptuj.

Виторг МХП зріс майже на третину, до $2 млрд. Дивіденди за минулий рік – $30 млн. Косюк отримає 66% цієї суми, за кількістю належних йому акцій. У квітні мільярдер почав вести відеоблог на сторінці МХП у Facebook.


7. Костянтин Жеваго
Статки: $1,1 млрд
Джерело статків: металургія
46 років, одружений, двоє дітей

У 2019 році “наймолодший мільярдер Європи, який створив свої статки самостійно”, як колись назвав його Forbes, перестав бути народним депутатом України (він обирався до Верховної Ради з 1998 року – спочатку за списками партій, потім як безпартійний самовисуванець) і був оголошений Генпрокуратурою у міжнародний розшук у справі про розтрату й легалізацію 2,5 млрд грн через свій банк “Фінанси і Кредит” (ліцензія банку відкликана у 2015 році).

Після цього Жеваго склав із себе повноваження гендиректора гірничодобувної компанії Ferrexpo, але залишився її мажоритарним власником і членом ради директорів. Ferrexpo була “вітриною” та гордістю Жеваго – першою українською компанією, яка провела IPO на Лондонській фондовій біржі.

Але весною 2019 року аудиторська фірма Deloitte обвалила її акції. Аудитори засумнівалися в тому, що компанія дійсно направила на благодійність $33 млн, і відмовилися продовжувати з нею роботу. Через кілька місяців різко впали світові ціни на залізорудну сировину, ще сильніше знизивши вартість активів Жеваго.


8. Ігор Коломойський
Статки: $1 млрд
Джерело статків: ПЕК, інвестиції
57 років, одружений, двоє дітей

Співвласника фінансово-промислової групи “Приват” публічно звинувачують у прямому лобіюванні особистих інтересів через підконтрольні йому політичні групи. Повернення до України після поразки Петра Порошенка на президентських виборах створило враження, що Коломойський бачить себе тріумфатором, на ділі ж олігарх для нової адміністрації так само незручний, як і для колишньої.

Він відмінно знає явні й таємні слабкості української держави та не соромиться ними користуватися – наприклад, в історії з націоналізацією ПриватБанку, який він все ще розраховує відіграти назад через суд, закривши Україні доступ до допомоги МВФ.

ПриватБанк на початку квітня завдав Коломойському удару у відповідь, подавши на Кіпрі позов про виведення колишніми власниками $5,5 млрд через офшори.


9. Вадим Новинський
Статки: $810 млн
Джерело статків: металургія
56 років, одружений, четверо дітей

У квітня 2020 року з легкої руки глави Української православної церкви (і духовного наставника бізнесмена) митрополита Онуфрія Новинського звели в диякони. З останніх новин – Новинський перехворів на коронавірус у легкій формі й 4 травня тести показали, що він видужав.


10. Олександр Ярославський
Статки: $725 млн
Джерело статків: нерухомість, металургія, фінанси
60 років, одружений, п’ятеро дітей

Якщо рахувати за часткою від усіх статків, Ярославський виділив на боротьбу з коронавірусом більше всіх учасників українського списку найбагатших – 1,4%, або $10 млн. “Усі великі бізнесмени заробили свої статки в Україні, чому б не допомогти країні в скрутну хвилину?” – пояснив він.

Приблизно стільки ж Ярославський витратив на купівлю у Віктора Пінчука проблемного банку “Кредит-Дніпро”, який навряд чи обійшовся йому дорожче, ніж 0,2-0,3 капіталу, тобто $7-11 млн. Такий стиль Ярославського – скуповувати активи на дні.

Нагадаємо, у глобальному рейтингу доларових мільярдерів 2020 року опинилося десять учасників молодше 30 років.

Крім того Forbes представив щорічний рейтинг найуспішніших венчурних капіталістів світу, підготовлений у партнерстві з інвесткомпанією TrueBridge Capital Partners. У 19-й “список Мідаса” увійшли 100 кращих венчурних капіталістів світу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram