Новини
15 Квітня 2020
1 669

Рейтинг Forbes: Названо найуспішніших венчурних капіталістів світу

У новий “список Мідаса” увійшла рекордна кількість інвесторів з Китаю – 22 особи

Forbes представив щорічний рейтинг найуспішніших венчурних капіталістів світу, підготовлений у партнерстві з інвесткомпанією TrueBridge Capital Partners. У 19-й “список Мідаса” увійшли 100 кращих венчурних капіталістів світу.

Перший місце рейтингу третій раз поспіль займає засновник і керуючий партнер Sequoia Capital China Ніл Шень. Раніше він сам був підприємцем, а потім став інвестором провідних компаній світу від інтернет-гіганта Alibaba до компанії ByteDance, якій належить популярний додаток TikTok.

У новий “список Мідаса” увійшла рекордна кількість інвесторів з Китаю – 22 особи. При цьому тільки чверті кращих інвесторів 2020 року вдається потрапляти в “список Мідаса” протягом восьми років. Цього разу в рейтингу є 12 новачків.

Ще шість інвесторів повернулися в топ-100 після нетривалої відсутності. Усім їм увійти до списку дозволили інвестиції в стійкі та давно публічні компанії, на кшталт Dropbox, Spotify і Xiaomi, вкладання в новачків на біржі на кшталт Slack, Uber і Zoom, інвестиції в непублічних “єдинорогів” на кшталт Airbnb і Robinhood.

Крім того, у 2020 році в “список Мідаса” увійшло лише 11 жінок. Минулого року в числі кращих інвесторів світу їх було 12 осіб.


Новачки та видатні інвестори в “списку Мідаса”


Ніса Леун

Місце в рейтингу: 33
Компанія: Qiming Venture Partners
Значна угода: китайська біофармацевтична компанія Zai Lab

“Найчастіше компаніям не потрібно залучати велике фінансування”, – вважає інвестор Ніса Леун з Гонконгу. Вона очолює відділ інвестицій в охорону здоров’я компанії Qiming Venture Partners. Тому не працює з підприємцями, яким хочеться “якомога швидше залучити якнайбільше грошей”.

Ніса Леун робить ставку на нові компанії з довгостроковими цілями. Ця стратегія виправдала себе. Нещодавно три компанії, в які вона інвестувала, успішно провели IPO. У їх числі був і китайський виробник вакцин CanSino Biologics.


Брайан Робертс

Місце в рейтингу: 39
Компанія: Venrock
Значна угода: американська біотехнологічна компанія 10X Genomics

У вересні 2019 року Брайану Робертсу принесла успіх п’ятниця, що випала на 13-е число. Дві компанії з його інвестиційного портфеля в один день провели IPO. Глави Cloudflare і 10x Genomics дали сигнал до відкриття торгів на двох різних біржах.

Робертс займається інвестиціями в охорону здоров’я та вважає, що у світі інвестицій потрібно починати з малого. “Краще спочатку дати компанії час на те, щоб домогтися певного прогресу. Лише потім варто розпочинати пошук інвесторів. Це набагато краще, ніж залучити велике фінансування на самому початку шляху”, – радить Робертс підприємцям.


Рік Хайцман

Місце в рейтингу: 50
Компанія: FirstMark Capital
Значна угода: американський фотохостинг Pinterest

Під час кризи 2008 року Рік Хайцман заснував венчурний фонд FirstMark Capital. Незабаром після цього інвестор познайомився з двома молодими підприємцями на конкурсі бізнес-планів в Нью-Йоркському університеті. Їм вдалося передбачити популярність фотохостингів і відхід від текстових форматів на другий план. Ці підприємці стали засновниками Pinterest, а Рік Хайцман – їх головним інвестором на стадії посівного фінансування. Після виходу Pinterest на біржу його вкладення окупилися в 1900-кратному обсязі.


Френк Ротман

Місце в рейтингу: 66
Компанія: QED Investors
Значна угода: американський Фінтех-стартап Credit Karma

Після заснування фонду QED Investors у 2007 році венчурний капіталіст з Вірджинії набув слави одного з кращих інвесторів в області фінансових технологій. Найбільш значуща угода колишнього топменеджера банку Capital One – інвестування в фінтех-стартап Credit Karma.

У лютому 2020 року компанія Intuit Inc. оголосила про плани поглинути Credit Karma за більш ніж $7 млрд. Того ж місяця QED Investors закрив фонд на $350 млн. Це великий крок для колишньої сімейної інвестиційної компанії.

“До початку такого непростого періоду для світової економіки ми запаслися високоліквідними активами та створили пристойний резерв”, – розповідає венчурний капіталіст, до портфеля якого також входять фінтех-стартапи Avant і SoFi.


Терезія Гоу

Місце в рейтингу: 72
Компанія: Acrew Capital
Значна угода: американська хмарна компанія Cato Networks

У новому фонді Терезії Гоу будь-який партнер може накласти вето на ті чи інші угоди. Терезія Гоу заснувала Acrew Capital у вересні 2019 року. В її команду входить шість інвесторів, які належать до абсолютно різних поколінь, відомим як X, Y і Z.  “Всі ми бачили, наскільки небезпечна ситуація може виникнути, якщо члени команди інвесторів належать до одного й того ж покоління”, – розповідає Гоу.

Очікується, що незабаром одна з компаній з її інвестиційного портфеля – постачальник автоматизованих рішень з управління безпекою Forescout Technologies – буде проданий за $1,9 млрд.


Пет Грейді

Місце в рейтингу: 97
Компанія: Sequoia Capital
Значна угода: американський сервіс відеозв’язку Zoom

Три роки тому Пет Грейді зустрівся з засновником сервісу відеоконференцій Zoom Еріком Юанем, щоб випити кави на мигдальному молоці та обговорити можливість фінансування. Грейді та його партнер з Sequoia Capital інвестували в потенційно прибутковий стартап, навіть не глянувши на звітність. “Ми так сильно довіряли Еріку, що без будь-яких сумнівів інвестували в його компанію $100 млн”, – згадує венчурний капіталіст. Минулої весни Zoom успішно провів IPO.


Для того, щоб потрапити до “списку Мідаса”, в інвестиційному портфелі претендента на звання одного з найкращих венчурних капіталістів світу повинні бути компанії, які за останні п’ять років провели IPO, або були поглинені за більш ніж $200 млн, або як мінімум подвоїли свою оцінку після початкового інвестування інвестора.

При складанні рейтингу фахівці Forbes і TrueBridge Capital Partners нараховували інвесторам додаткові бали за продаж частки в компанії при нереалізованому прибутку, за багаторазове примноження вкладених коштів або за великі повернення інвестицій станом на березень 2020 року, тобто до того моменту, коли пандемія коронавірусу охопила практично весь світ.

“Список Мідаса” складається відповідно до даних із заявок, які щорічно подаються сотнями претендентів з десятків інвестиційних компаній. У разі виходу з інвестиційної компанії або звільнення у зв’язку з будь-яким вчинком венчурні капіталісти негайно підлягають виключенню зі “списку Мідаса”.

Повністю рейтинг найуспішніших венчурних капіталістів світу можна подивитися на сайті Forbes USA.

Нагадаємо, нещодавно Forbes назвав найбагатших жінок 2020 року, а також наймолодших десять мільярдерів віком до 30 років.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram