Новини
29 Липня 2020
1 589

Рейтинг Forbes: 100 найдорожчих брендів світу

Серед IT-компаній Facebook здав передові позиції, оскільки за рік подешевшав на 21%

Forbes представив новий рейтинг 100 найдорожчих брендів світу, серед яких безумовними лідерами наразі є IT-компанії.

Так, за версією Forbes 2020 року перші п’ять рядків займають ті ж учасники, що й минулого року. Однак, якщо перші чотири компанії зберегли або збільшили темпи зростання вартості бренду, то Facebook цього разу від них відстав – бренд соціальної мережі за рік подешевшав на 21%.

ТОП-10 найдорожчих брендів світу

Видання зазначає, що загальна вартість 100 найдорожчих брендів за рік зросла з $2,33 трлн до $2,54 трлн.

“Понад 50 компаній з топ-100 розташовані в США. Серед інших найбільш широко представлених країн – Японія (6 брендів), Німеччина (10), Франція (9) і Швейцарія (5)”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що найпопулярніша галузь у рейтингу – IT (20 компаній). За нею йдуть фінансові послуги (14), автопромисловість (11) і роздрібна торгівля (8).

Цікаво, що позиції декількох брендів у щорічному рейтингу, який враховує фінансові показники за попередній звітний рік, помітно змінилися. Так, Visa піднялася з 25-го на 18-е місце, Adidas – з 61-го на 51-е місце, а Netflix підскочив з 38-го на 26-е місце.

“Змінилося також положення деяких виробників товарів розкоші: Chanel перемістилася з 79-го на 52-е місце, а Cartier – з 64-го на 56-е”, – зазначає видання.

Істотно піднявся у рейтингу Walmart: цінність бренду ритейлера зросла на 12% і досягла $29,5 млрд, у результаті чого компанія перейшла з 26-го на 19-е місце.

“Walmart активно працює над модернізацією своєї системи доставки та намагається залишатися конкурентоспроможними. Він протистоїть Amazon, і це непростий суперник, однак Walmart може постояти за себе. Він легко не здасться. У певному сенсі Amazon допомагає Walmart і змушує його підвищувати планку”, – йдеться у повідомленні.

Цього року у списку є декілька новачків: у топ-100 увійшли Nintendo, Hennessy, Burger King і AXA. А от бренди Phillips, Hewlett Packard Enterprise і Kellogg’s навпаки – покинули рейтинг.

При цьому деякі бренди, особливо автомобільні, за рік помітно просіли. Так, Mercedes-Benz опустився з 17-го місця на 23-е, BMW – з 21-го на 27-е, а Nissan, який роком раніше займав 81-е місце, остаточно покинув рейтинг.

У число тих, чиї позиції погіршилися, увійшли також банк Wells Fargo (з 42-го місця на 69-е) і KFC (з 86-го місця на 96-е). Найпомітніші збитки понесли легендарні IT-компанії на кшталт GE, HP й IBM, бренди яких подешевшали на 14%, 12% і 10%, відповідно.

У старіших брендах, які зіштовхуються з молодими конкурентами, теж спостерігається падіння вартості й зміна позицій у рейтингу.

Наприклад, Gillette відчуває все більший тиск з боку стартапів, що продають приладдя для гоління онлайн: начебто Harry’s (минулого року його придбала за $1,4 млрд Edgewell Personal Care, материнська компанія Schick) і Dollar Shave Club, який Unilever купила у 2016 році за $1 млрд.

Наступного року ТОП-100 може виглядати зовсім інакше, оскільки коронавірус й економічна криза продовжують впливати на найбільші та найменші компанії по всьому світу.

“Однак наразі ситуація виглядає так, що компанії, які найпомітніше зросли у 2019 році, такі як Amazon, Netflix і PayPal, можуть залишитися у виграші після пандемії завдяки трендам в області онлайн-торгівлі, стрімінгу й обробки платежів”, – вважає Forbes.

Нагадаємо, минулий рік дев’ятий рік поспіль лідером рейтингу брендів став Apple, його тоді оцінювали більш ніж у $200 млрд. При цьому загальна вартість ста найдорожчих брендів становила $2,33 трлн, що на 8% було більше, ніж позаминулого року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram