Новини
13 Вересня 2019
1 218

Рейтинг економічної свободи: Україні вдалося піднятися на три позиції

А от залишити групу економічно невільних країн – ні

Україні вдалося піднятися зі 138 на 135 позицію серед 162 країн і територій у рейтингу економічної свободи за 2019 рік. Про це йдеться у звіті “Економічна свобода у світі – 2019”, опублікованому Bendukidze Free Market Center спільно з канадським Fraser Institute.

Попри це, Україна продовжує перебувати в нижній частині рейтингу разом зі слаборозвиненими африканськими, азійськими та латинськими країнами.

Рейтинг економічної свободи

Зазначається, що Україна – єдина країна Європи, яка знаходиться у найбільш економічно невільній групі.

Незначне покращення спостерігається у таких показниках, як: розмір уряду, стабільний курс національної валюти та свобода міжнародної торгівлі. А от погіршення – у правовій системі та регулювання.

Частиною рейтингу економічної свободи Україна стала в 90-і роки минулого століття. Відтоді найвищим рівень економічної свободи спостерігався у 2011 і 2012 роках, коли показники надійності грошей за десятибальною шкалою були 6,04 і 6,42, також вдалося отримати кілька кращих балів за правову систему – 4,96 і 4,80.

Однак за всю свою історію Україна жодного разу не покидала групу найбільш економічно невільних країн.

Що стосується інших країн, то серед лідерів цього року – Гонконг і Сінгапур. До першої десятки також входять Нова Зеландія, Швейцарія, США, Ірландія, Великобританія, Канада, Австралія та Маврикій.

А от найгірша ситуація з економічною свободою склалася в таких країнах, як Ірак, Республіка Конго, Єгипет, Сирія, Демократична Республіка Конго, Ангола, Алжир, Судан, Лівія та Венесуела.

Зазначається, що звіт 2019 року базується на даних 2017 року і вимірює економічну свободу – рівень особистого вибору, можливість виходу на ринки, захист приватної власності, правосуддя і так далі, аналізуючи політичні рішення та інститути 162 країн і територій.

Нагадаємо, нещодавно Україна випала з топ-20 країн світу, які мають найвищий рівень інфляції. З показником 9% рік до року наша країна посідає 22-24 місця. При цьому залишається державою з найбільшою інфляцією серед європейських країн.

А от у світовому рейтингу конкурентоспроможності економік World Competitiveness Rankings 2019, цього року Україна опинилася на 54 місці (минулого року була на п’ять сходинок нижче).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram