Думки
23 Листопада 2020
2 482

Рей Даліо: Відомих бізнесменів об’єднує декілька спільних рис

Засновник хедж-фонду Bridgewater Associates — про те, що спільного є між Ілоном Маском і Біллом Гейтсом

Люди діляться на тих, у кого розвинена уява, але вони не пристосовані до реального життя. І тих, хто, навпаки, практичний, але його уява обмежена. На мою думку, такі люди, як Маск або Гейтс, поєднують у собі обидва типи.

Завдяки проведеному аналізу я зрозумів, що існують різні типи лідерів. Найважливіша різниця у тому, чи здійснюються зміни через винаходи, управління або і тим й іншим способом.

Успішні бізнесмени мають якості лідера й одночасно є творчими, допитливими, системними, напористими та практичними.

Ілон Маск та його цікавість

Так, наприклад, Маск пройшов розроблений мною тест для наймання працівників у Bridgewater. Найбільше мільярдера вразили у розділі Tesla допитливість і бажання вчитися.

Демонструючи мені свій перший електромобіль, він міг з однаковою захопленістю розповідати про брелок, за допомогою якого відкривається авто, і про своє уявлення, як Tesla впишеться у майбутнє транспортної системи та наскільки це важливо для екології планети.

Коли Маск інвестував $180 млн своєї виплати від продажу PayPal у 2001 році у запуск SpaceX, я запитав у нього: “Ти що-небудь знав про все це?”. На що Маск відповів: “Ні, мені просто було цікаво”.

Тоді він наголосив, що довгий час думав, що на Землі неминуче станеться катастрофа планетарного масштабу — чума або падіння астероїда: те, що змусить людство переселитися на іншу планету, наприклад на Марс.

“Одного разу я зайшов на сайт NASA, щоб дізнатися, на якій стадії знаходиться програма з дослідження Марса, і зрозумів, що найближчим часом вони навіть не збираються туди летіти. І я подумав, якщо витрачу $90 млн (від $180 млн) на придбання декількох ракет у колишнього Радянського Союзу та відправлю одну до Марса, я таким чином стимулюю програму з освоєння цієї планети”, — заявив Маск.

Саме завдяки цікавості та уяві Маска, SpaceX наразі коштує $44 млрд, і у серпні 2020 року корабель компанії з астронавтами NASA на борту успішно повернувся на Землю.

Білл Гейтс — бізнес і благодійність

Що стосується Гейтса, то він також має розвинену уяву й цікавиться різними сферами життя. Він задає вектор розвитку як у бізнесі, так і у благодійності. Відомо, що фонд Білла та Мелінди Гейтс розподіляє великі суми на гранти організаціям для дослідження хвороб і боротьби з голодом і бідністю у світі.

У цьому питанні фонд покладається на думку експертів: він звертається до науковців, лікарів і фахівців в області охорони здоров’я, які є радниками організації.

Ніхто не здатний перешкодити їм добитися того, що вони задумали. В одній категорії тесту особистісної оцінки у них всіх був низький показник. Це категорія “турбота про інших”.

Для того, щоб заробляти гроші, потрібні всього дві якості — гнучкість і творче мислення. Зосередьтеся і добре подумайте — чи є щось, чим ви захоплені, і це добре оплачується.

Не будьте занадто обмежені у своїх роздумах — йдіть на компроміси. Чим ви розумніші, тим на меншу кількість компромісів доведеться йти.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram