Бiзнес
16 Січня 2020
1 353

Реальна технологія чи вигадка фантастів: Що показали на CES-2020

Трендові новинки та українські стартапи

Цього року виставка електроніки CES у Лас-Вегасі була традиційно насиченою. За даними організаторів, протягом тижня у величезному просторі на 2,9 млн квадратних футів (або ж приблизно 37 футбольних полів) презентували понад 20 тис. продуктів. Загалом у виставці взяли участь 4,4 тис. компаній та 170 тис. відвідувачів.

Перераховувати всі два десятки тисяч дебютів, напевно, не має сенсу. Тим паче, що основні світові тренди окреслюють якраз найголосніші новинки року від гігантів індустрії та поки не настільки популярних стартапів.

Investory News зібрали в одному матеріалі технологічні прем’єри 2020 року, що часом нагадують артефакти з фантастичних фільмів.

Український слід

Український павільйон вже став традиційним для CES. Відбір з-поміж понад 50 проєктів завершився ще у жовтні минулого року. За умовами співорганізатора відбору UVCA переможці отримують місце на виставці, безкоштовне брендування стенда, організаційну та медіапідтримку, а також менторинг. У підсумку до фіналу дійшли вісім стартапів, а шість переможців отримали можливість поїхати до Вегаса.

Серед фіналістів опинився львівський стартап UATAG, який розробив систему для захисту речей від підробок, що складається зі спеціального пристрою з розбитим склом та цифрової платформи для ідентифікації. До списку також потрапили розробник зубної екощітки Effa, що виготовляється з паперу та перероблених матеріалів, та стартап Mosquito Control Ltd, який винайшов технологічну пастку для комарів.

Крім них до шістки переможців увійшли:

CamTouch – з пристроєм, що допомагає зробити майже будь-яку поверхню інтерактивною.

Bicovery – та їхній сервіс для відстежування фізичного та емоційного стану людей, насамперед тих, що мають біполярний розлад.

EdPro.Amperia – зі своїм баченням сучасного обладнання для проведення шкільних лабораторних робіт з фізики.

Що підготували технологічні гіганти

Традиційно на CES презентують найактуальніші новинки та концепти від провідних міжнародних виробників електроніки.

Цього року увагу публіки та оглядачів привернув дещо несподіваний продукт японської корпорації Sony – прототип електричного автомобіля Sony Vision-S. Чотиримісний седан має 33 сенсори, може розганятися до 100 км/год за 4,8 секунди та досягати максимальної швидкості у 240 км/год. До розробки авто долучилися австрійська компанія Magna Steyr, а також спеціалісти Bosch, Continental, Qualcomm, Nvidia. Щоправда, концепт створювали для демонстрації технологічних досягнень Sony у різних галузях, тож про серійне виробництво електромобілів поки що не йдеться.

Китайський виробник Lenovo вочевидь вирішив не відставати від конкурентів з LG та Samsung і привіз до Вегасу ноутбук з гнучким екраном ThinkPad X1 Fold. Новинка важить 0,9 кг, має 13-дюймовий дисплей та може перетворюватися з лептопа на планшет і навпаки. Компанія ще не розкриває точну дату виходу на ринок, попереднє замовлення поки також недоступне. Проте відомо, що орієнтовна ціна гнучкого ноутбука складатиме $2499.

А от Samsung цього року не фокусувалася на “гнучких” екранах, що логічно після численних проблем зі смартфоном Galaxy Fold. Натомість виробник дебютував відразу у кількох категоріях, презентувавши, зокрема, невидиму клавіатуру, а точніше технологію SelfieType. В її основі – штучний інтелект, що відстежує рухи пальців користувача через камеру і тим самим дозволяє “друкувати” на будь-якій поверхні без фізичної клавіатури.

Транспорт майбутнього

Якщо Sony розробила електрокар, щоб здебільшого похизуватися своїми досягненнями, то інші виробники підійшли до теми транспорту практичніше. На виставці презентували прототип електричного літаючого таксі від Uber та Hyundai. Концепт чотиримісного повітряного транспортного засобу S-A1 став частиною давнього проєкту аеротаксі Uber Elevate. На перших етапах літальним апаратом має керувати людина, а у подальшому його планують зробити повністю автономним.

Американський виробник Segway, відомий однойменними гіроскутерами, показав світу нове рішення – прототип електричної капсули S-Pod. Новинка схожа на двомісне крісло з колесами. На одному заряді цей транспортний засіб може проїхати до 70 км, максимальна швидкість – 40 км/год. На думку розробників, Segway S-Pod найкраще підходить для пересування аеропортами, торговими центрами, кампусами та іншими закритими просторами. Страт продажів запланований на 2021 рік.

Що стосується повноцінних електрокарів, то чи не найбільше відвідувачів виставки вразив концепт-кар Mercedes-Benz Vision AVTR. Ідея базується на культовому фільмі “Аватар”, як і у стрічці Джеймса Кемерона, який, до слова, долучився до розробки авто, нові технології мають об’єднати водія та машину у одне ціле. Щоправда, AVTR поки що покликаний символізувати плани з екологічних розробок Mercedes на найближчих 10 років.

З іншого боку, американський виробник Fisker привіз на виставку конкурента Tesla Model Y – преміальний автомобіль Fisker Ocean із сонячними панелями на даху. Зазначається, що електричний кросовер зможе на одному заряді долати до 480 км. Старт продажів запланований на кінець 2021 року, а доставку готових авто вартістю $37,5 тис. мають розпочати вже у 2022-му.

І ще дещо про компактний транспорт. Французький стартап Wello привіз на виставку триколісний електровелосипед на сонячних панелях за €7 тис. Гібрид отримав назву Wello Family, він має і двигун, і педалі, тому, щоб керувати ним фактично на потрібні водійські права. Розробка розрахована на водія та двох пасажирів, або ж лише на водія та розширений багажний відділ.

Роботи корисні та милі

Протягом багатьох років робототехніка є важливою частиною CES. Щоправда, доволі часто увагу привертають не стільки революційні розробки, скільки незвичайні концепти.

Наприклад, одним з наймиліших роботів цьогорічної виставки став MarsCat від стартапа Elephant Robotics. Це робот-компаньйон, досить схожий на анімованого кота. Власне, компанія стала не першим розробником роботів, що нагадують домашніх тварин. Проте творці MarsCat стверджують, що завдяки програмному забезпеченню з часом у нього має сформуватися “характер”, набір індивідуальних особливостей поведінки. Робот став першим продуктом компанії, призначеним для широкої споживацької аудиторії. Продажі серійних MarsCat планують розпочати у березні поточного року.

Робота-помічника презентувала й Samsung. За дизайном пристрій нагадує ВАЛЛ-І з однойменного мультфільму та R2-D2 із “Зоряних війн”. Шароподібний робот Ballie вміє виконувати нескладні завдання, наприклад, вмикати робот-пилосос чи інші пристрої “розумного будинку”, впізнавати господаря, гратися з домашніми тваринами. Коли та з якою ціною розробка надійде у продаж, компанія не уточнює.

Втім, на CES відзначилися не лише суто технологічні компанії. Виробник туалетного паперу Charmin презентував на виставці робота Rollbot. Пристрій вміє доставляти туалетний папір після відповідного сигналу зі смартфона. Також Rollbot здатний аналізувати запахи і підказує чи комфортно буде користуватися вбиральнею після попереднього відвідувача. Крім того, у робота є функція відстежуванняважливих моментів, наприклад, тв-шоучи спортивного матчу. Завдяки їй пристрій вміє підказувати, коли настає оптимальний час для користування туалетом, щоб нічого не пропустити.

І ще кілька незвичайних продуктів

Знову ж таки Samsung представила концепт “віртуальних людей”. Проєкт отримав назву Neon. У основі розробки – система, що дозволяє створювати цифрові образи, які відтворюють міміку, жести на поведінку реальних людей. До бізнес-використання Neon ще доволі далеко, бета-версію проєкту для обмеженого кола користувачів планують запустити цього року.

Американська компанія Sarcos Robotics привезла до Лас-Вегаса серійну версію екзоскелета Guardian XO, що допомагає підіймати вантажі до 90 кг та може працювати до 8 годин на одному заряді батареї. Бізнес-модель Sarcos Robotics передбачає, що користувачі не купуватимуть екзоскелет, а орендуватимуть його за $100 тис. на рік. У вартість оренди входить технічне обслуговування на апгрейди. Зробити Guardian XO доступним для широкої аудиторії планують наприкінці 2020-го.

Не обійшлося цього року і без “розумних” речей. Японський виробник Xenoma презентував серію розумних” піжам e-skin Sleep & Lounge, які вміють відстежувати температуру, тиск, пульс, частоту дихання та інші життєво важливі показники людини, а за потреби надсилають повідомлення про критичний чи небезпечний стан її близьким.

А от у канадській Knectek Labs вирішили полегшити іншу не надто приємну частину повсякденного життя, пов’язану із відходами. “Розумний” контейнер для сміття Townew. Пристрій запобігає протіканням та розповсюдженню неприємного запаху, вміє пресувати сміття, герметично пакувати повні пакети та самостійно замінювати їх на нові. Працює контейнер від вбудованого акумулятора, який потрібно заряджати раз на 10 місяців. Варто зазначити, що Townew отримав високі оцінки у своїй категорії та став лауреатом за інновації CES-2020.

І наостанок не про електроніку, але про інновації. Цього року на CES свій новий продукт презентував і виробник штучного м’яса Impossible Foods. Після торішнього успіху з “псевдояловичиною” один з найвідоміших у своїй галузі стартапів пригостив відвідувачів виставки новинкою свого “меню” – свининою на рослинній основі. Після виставки новий різновид продукту можна буде спробувати в американських закладах мережі Burger King. При цьому у Impossible Foods сподіваються, що такий крок дозволить їм потрапити на китайський ринок, оскільки саме свинина вважається найпопулярнішим видом м’яса у світі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram