Новини
11 Лютого 2020
994

Реалізація тютюнових виробів у минулому році зменшилась на 20%

Основна причина — штучне збільшення оптового продажу сигарет напередодні зростання ставки акцизу

Реалізація сигарет у 2019 р. зменшилась на 11 млрд штук або на 20% у порівнянні з 2018 роком. Про це повідомляє Український центр контролю над тютюном ГО “Життя” з посиланням на дані Державної податкової служби України (ДПС).

Водночас, за даними Держказначейства, протягом січня-грудня 2019 р. від тютюнових акцизів до Державного бюджету отримано 44,14 млрд грн, що на 600 млн, або на 1,3% вище, ніж 2018 р.

Зазначається, що зростання надходжень прогнозували набагато більшим, бо ставку акцизу було підвищено на 20% в січні й додатково на 9% в липні 2019 р.

Таке помірне зростання акцизних надходжень зумовлено низкою факторів, таких як подальше скорочення споживання тютюну в Україні та зменшення контрабанди сигарет з України до країн Європи.

“Основним фактором стали дії тютюнової індустрії, які мають назву “форестелінг”. Ці дії полягають у штучному збільшення оптової реалізації сигарет та акцизних платежів напередодні зростання ставки акцизу”, — пояснив експерт Українського центру контролю над тютюном ГО “Життя” Костянтин Красовський.

За його словами, це робиться для того, щоб заплатити акцизи за меншою ставкою, а потім продати сигарети у роздрібній торгівлі в ті місяці, коли ставка буде вище.

“Зростання надходжень може бути більшим, якщо залучити заходи із запобігання штучному зменшенню податкових платежів тютюновими виробниками”, — додав Красовський.

Як зазначають аналітики Центру, одним із факторів зменшення реалізації сигарет в Україні було скорочення їхнього споживання населенням. Це підтверджують дані Державної служби статистики з опитувань домогосподарств.

У другому кварталі 2019 р. лише 25,7% домогосподарств повідомили, що витрачали гроші на тютюнові вироби. А от у другому кварталі 2018 р. таких господарств було 28%, тобто більше на 2,3 відсоткових пункти, або на 9%.

Обсяги продажу сигарет в Україні у 2019 р. суттєво зменшилися. За січень-грудень 2019 р. на внутрішній ринок реалізовано 43,3 млрд вироблених сигарет. Разом з імпортом реалізація становила приблизно 45 млрд сигарет.

Нагадаємо, чинним законодавством передбачено щорічне підвищення ставки акцизу на 20% на період до 2025 р.

Як писали раніше Investory News, одна з найбільших тютюнових компаній “JTI Україна” заявила про відновлення виробництва на фабриці в Кременчуці (Полтавська обл.) слідом за аналогічною заявою тютюнової компанії “Брітіш Американ Тобакко Україна”.

Також, Кабінет міністрів України ініціював зміни до законодавства, яке впорядковує оборот електронних сигарет в Україні. Також ініційовано заборону куріння сигарет із фільтром у громадських місцях.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram