Новини
18 Листопада 2022
476

Рамштайн-7: Яку зброю отримає Україна для війни взимку

Коаліція Рамштайн обіцяє Україні системи ППО та артилерію

Через день після масованого удару по Україні та падіння ракет у Польщі міністри оборони близько 50 країн провели зустріч Рамштайну.

Партнери обіцяють Україні більше систем ППО, артилерії та підтримку — стільки, скільки потрібно, але не оголосили нових номенклатур зброї.

Зброя — це не лише гроші, а й час, пояснює головний редактор Defense Express Олег Катков: “Питання в її наявності. На Рамштайні головне проходить не на брифінгах для ЗМІ, а за зачиненими дверима”.

Постачання систем ППО в Україну мають стати пріоритетом №1, заявив у день Рамштайну генсек НАТО Єнс Столтенберг.

“Значна частина розмов… була зосереджена на тому, як надати Україні правильне поєднання систем ППО та боєприпасів, щоб зберегти контроль над небом і не дати рф досягти переваги в повітрі”, — заявив після зустрічі топгенерал США Марк Міллі.

Міністр оборони Олексій Резніков вважає Рамштайн успішним. Польща дасть ППО ближньої дії (системи не називаються), а Іспанія — дві системи HAWK, повідомив глава Пентагону Ллойд Остін.

Також ППО пообіцяла Швеція у своєму найбільшому пакеті допомоги майже на $300 млн. Системи теж не названо, але може йтися про RBS-70.

RBS-70 називають переносним ЗРК чи комплексом малої дії, каже експерт. Він наводиться за лазерною тропою, може бути встановлений на авто і перетворюватися на непоганий мобільний ЗРК.

Комплекс розроблявся як прифронтовий — для прикриття переднього краю, але зараз це поняття розмите. RBS-70 потенційно можна використовувати й в тилу проти крилатих ракет і дронів.

“ЗСУ знищили уявлення про призначення зброї. Тому що збивають крилаті ракети навіть із ПЗРК “Ігла” або Stinger, — пояснює Катков. — Якби у 2021 році про це сказати професійному військовому чи розробнику зброї, то на тебе подивилися б як на недалекого”.

Німеччина обіцяє боєприпаси до ракетних систем MARS-II. Це — крута історія, адже MARS-II є потужнішим аналогом HIMARS, пояснює Владислав Селезньов, ексспікер Генштабу ЗСУ.

Канада дасть пакет допомоги на $376 млн. Польща — ще артилерію та боєприпаси. А Греція — снаряди натівського 155 мм калібру.

“Велика кількість країн взагалі не розголошують, яку зброю передають, — пояснює експерт. — Чехія заявила, що не хоче такими оголошеннями допомагати ворогові. І лише потім ми дізнаємося, що Чехія, наприклад, передавала танки та модернізуватиме Т-72”.

Не варто було розраховувати, що після ракетних ударів 15 листопада, наступного ж дня, на Рамштайні оголосять про постачання нових видів зброї. Ці засідання готуються заздалегідь, їм передують тривалі переговори та процедури.

“Рамштайн — це вже логічний підсумок переговорів, він не підв’язаний до конкретної атаки армії рф”, — пояснює військовий експерт.

Але ще з жовтня Україна просить систему ППО SAMP-T. У день Рамштайну президент Зеленський розповів, що обговорював це з прем’єром Італії Джорджею Мелоні — але постачання залежить від трьох країн.

SAMP-T був проєкт компаній із Німеччини, Італії, Франції. Стоїть на озброєнні двох останніх та в експортній версії у Сінгапурі.

Ці системи можна назвати європейським аналогом американських зенітних ракетних комплексів Patriot. Вони здатні вражати у радіусі до 40 км балістичні ракети та до 100 км — аеродинамічні цілі (крилаті ракети, літаки).

SAMP-T стануть у пригоді, якщо рф отримає іранські балістичні ракети.

Але цих систем ще не так і багато — реально для України можуть виділити кілька одиниць, а не десятки, пояснює він. До того ж в усіх країнах НАТО системи ПРО розроблялися для прикриття найважливіших стратегічних об’єктів: авіабаз, але не міст.

“Не варто уявляти, що якщо нам передадуть кілька Patriot або SAMP-T, то ми будемо повністю захищені від балістичних ракет. Ні. Це фізично неможливо”, — каже Катков.

Реалістичний сценарій захисту від балістичних ракет — знищення пускових установок. За словами експерта, для цього потрібна зброя з дальністю 300 км — ракети ATACMS для HIMARS або будь-які подібні крилаті ракети, які можна встановити на радянські літаки.

Відмінною новиною стало б і отримання літаків F-16. Це — ціла бойова платформа, більш ефективна ніж HIMARS.

Нагадаємо, російська делегація ОБСЄ пропустить сесію Парламентської асамблеї в Польщі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram