Новини
16 Червня 2020
931

Рада заборонила нараховувати штрафні санкції за кредитами на час карантину

Депутати проголосували за даний законопроект у другому читанні

Верховна Рада України (ВРУ) затвердила в другому читанні й в цілому законопроект №3297 про внесення змін до Господарського кодексу України щодо недопущення нарахування штрафних санкцій за кредитами в період дії карантину.

За відповідний законопроект на засіданні у вівторок, 16 червня, проголосували 344 народних депутати.

Законопроектом запропоновано встановити, що всі позичальники на період карантину та 30-денний термін після його закінчення звільняються від обов’язків платити неустойки, штрафи, пеню за прострочення по кредитах.

На думку авторів законопроекту, прийняття документа “дозволить уповільнити економічний спад, зберегти підприємства від банкрутства, зберегти робочі місця, сприяти поповненню державного та місцевих бюджетів тощо”.

Своєю чергою Головне експертне управління Верховної Ради звертає увагу, що законом пропонується звільнити підприємців від сплати пені та штрафів за кредитами, незалежно від причин прострочення.

Водночас частина позичальників у період дії карантину продовжує свою діяльність у звичайному режимі та має можливості для сумлінного виконання своїх зобов’язань за вказаними договорами.

“На нашу думку, звільнення всіх позичальників незалежно від умов їх діяльності від відповідальності за невиконання зобов’язань за договорами кредиту (позики) може привести до істотних та невиправданих збитків кредиторів, що також стане негативним ефектом для економіки”, — вказують експерти.

Також, ВРУ прийняла за основу законопроект про акціонерні товариства №2493, який пропонує дозволити компаніям обирати модель корпоративного управління і поряд з нинішньою дворівневою системою корпоративного управління вводить однорівневу.

Як пише Інтерфакс з посиланням на коментар голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетьманцева, удосконалюється проведення загальних зборів: передбачається, що їх можна провести в електронній формі. Вводиться радник з корпоративних питань для допомоги акціонерам. Врегулює правовий статус корпоративного секретаря, який на сьогодні може просто призначатися наглядовою радою товариства, але його статус не врегульовано.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, документ також призводить норми про представництво акціонерів у відповідність до законодавства ЄС, зокрема, Директиви 2007/36 / ЄС Європейського парламенту та Ради про реалізацію окремих прав акціонерів в лістингових компаніях, а також гармонізує законодавство про злиття, приєднання, відділенні та поділі АТ до Директиви 2017/1132 / ЄС.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла в другому читанні й в цілому закон про збір та облік єдиного соціального внеску (щодо усунення дискримінації по колу платників, законопроект №2166), який звільняє від сплати ЄСВ фізосіб-підприємців пенсійного віку і самозайнятих у сфері науки, літератури, культури та медицини.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram